Vágólapra másolva!
Ha a vízilabdázók 2004-es eredményeit vizsgáljuk, valószínűleg mindenkinek a férfiválogatott athéni aranyérme ugrik be elsőként, nem véletlenül, hiszen Kemény Dénes fiai óriási mérkőzésen verték a szerbeket a döntőben. Az olimpián kívül is kijutott a jóból, Kásásék a Világligát is megnyerték, ráadásul a női válogatott is begyűjtött egy ezüstöt a sorozatban, igaz, az athéni hatodik hely csalódást keltett. A klubcsapatok közül a Domino-BHSE játszotta a főszerepet, a hazai bajnokság mellett ugyanis az Euroligában is élen végeztek, sőt az Európai Szuperkupát is elhódították. Jégkorongban az év eseménye a kanadiak elleni két mérkőzés volt, a divízió I-es vébén ezúttal a negyedik hely jutott Ladányiéknak, akik az olimpiai selejtezőn kis híján kiharcolták a továbbjutást.

Sport 2004 - mindet megnézem!

Bár mindenkinek az athéni olimpia és a címvédés lebegett a szeme előtt, az év első fele még klubcsapatainkról szólt. Itthon a Vasas veretlenül nyerte az alapszakaszt, aztán az elődöntőben az FTC sem okozott gondot, így összejött a szezon előtt biztosra vett álomdöntő, mert a Domino is legyűrte a BVSC-t.

A Honvéd nyerte a párharc első felvonását, a Vasas egyenlített, de hogy ne menjen minden flottul, kiderült, hogy Kásás és Varga Tamás jogosulatlanul szállt vízbe a harmadik negyed vége előtt, így a Domino óvott, elrendelték a mérkőzés újrajátszását, ahol aztán a piros-kékek másodszor is behúzták a meccset. Ennél több sikerélmény azonban már nem jutott az angyalföldieknek, mert a Domino végül 3-1-re nyerte a finálét, ezzel zsinórban negyedszer lett bajnok Kovács István gárdája, a bronz a BVSC-nek jutott.

A nőknél a Dunaújvárosi Főiskola számít egyeduralkodónak, Primászék idén a kupában és a bajnokságban is a legjobbnak bizonyultak, és a nemzetközi porondon is odatették magukat, a BEK-ben a harmadik helyen zártak. A szentesi hölgyek a LEN-kupában vitézkedtek, de a középdöntőben elvéreztek, ugyanebben a sorozatban a férfiaknál az FTC a negyeddöntőben a későbbi döntős Vuliagmeni ellenében esett ki.

Az Euroligában is búcsúzott egy magyar gárda a 8 között, ami abból a szempontból nem okozott meglepetést, hogy a Vasas és a Honvéd itt is összekerült. Az első felvonást idegenben nyerte a Honvéd, aztán a visszavágón az utolsó negyed előtt három góllal vezetett a Vasas, mégis 8-8 lett a vége, azaz a Domino jutott a négyes döntőbe. A Margitszigeten rendezett Final Fourban aztán két sikertelen döntő után harmadszorra már összejött a győzelem Váriéknak, akiknek a szerb Herceg-Novi elleni 7-6-os sikere azt jelenti, hogy 10 évvel az Újpest diadala után újra magyar csapat nyerte el a legrangosabb európai kupát.

A klubsikerek után elkezdődött a felkészülés az olimpiára, és a rengeteg edzés mellett játékban maradtak válogatottaink, hiszen mind a férfiak, mind a nők érdekeltek voltak a Világligában. A magyar pólós hagyományoknak megfelelően mindkét csapat remekül szerepelt, a férfiak 12-8-ra verték a szerbeket, és ezzel megnyerték a Világligát, a nők egy ezüsttel gyarapították az éremkollekciót, miután az amerikaiak büntetőkkel jobbnak bizonyultak a döntőben Stieberéknél.

A hazai közönségtől is tornagyőzelemmel búcsúztak a Kemény-fiúk, mivel az Unicum-kupán a spanyolok, a németek és a görögök is kénytelenek voltak gratulálni legjobbjainknak. A veretlenség annyira megtetszett a csapatnak, hogy Athénban sem voltak hajlandók vesztesen kiszállni a medencéből, ami a sportág nyolcadik olimpiai aranyérmét jelentette.

A történeti hűség kedvéért az eredménysor: a csoportmérkőzéseken a szerbek (6-4), a horvátok (10-8), az USA (7-5), Kazahsztán (14-4) és az oroszok (7-6) ellen is begyűjtötték a pontokat Kiss Gergőék, hogy aztán az elődöntőben ismét az oroszokat szomorítsák (7-5). A mindent eldöntő, szerbek elleni meccs rémálomszerűen indult, Sapicék 3-0-ra meglógtak, de sikerült a felzárkózás, ám az utolsó negyedre megint kétgólos szerb vezetéssel fordultak a csapatok. Kásás duplája és Kiss gólja aztán már magyar előnyt eredményezett, és mivel a legvégén a szerbek nem éltek az utolsó sansszal, jöhetett az ünneplés, így lett az infarktusközeli állapotból hirtelen össznépi boldogság.

A női válogatottnak sajnos nem sikerült érmet nyernie, pedig Faragó Tamás együttesét sokan favoritnak tartották. Már a továbbjutás is küszködve jött össze, mert az amerikaiaktól (6-7) és az oroszoktól (8-9) elszenvedett vereség után a ki-ki meccsen mindenképpen nyerni kellett Kanada ellen, ami végül megvalósult (5-4).

Az elődöntőbe jutásért azonban Olaszország már túl nagy falatnak bizonyult (5-8), és az ötödik helyet sem sikerült megcsípni, mert az oroszok másodszor is legyőzték Primászékat (11-12). A hatodik hely azt jelenti, hogy a 2005-ös vébére selejtezőt kell vívnia a nőknek, ahol Fehéroroszország, Németország és Franciaország lesz az ellenfél a csoportban.

Athén után ismét a kluboké lett a főszerep, a Vasasnál meglepetésre Földi László lett az edző, Kásás Zoltán Hódmezővásárhelyre távozott, de eligazolt Kásás Tamás, Varga Tamás, Varga II Zsolt és Madaras Norbert is, Kósz Zoltán pedig befejezte a játékot. A Domino ugyanakkor hazahívta Benedek Tibort, és újabb trófeát tehetett a vitrinbe, mivel az Európai Szuperkupa-döntőben 10-9-re lenyomta a Barcelonát.

A Magyar Kupában azonban az elődöntő a végállomást jelentette a Honvédnak, amelyet a tavalyi BVSC-re épülő Eger vert, de a hevesiek sem örülhettek felhőtlenül, mert a döntőt a Varga Dániel vezérelte Vasas nyerte. Az ősz krónikájához tartozott még, hogy Kiss Gergely harmadik magyar pólósként aranysapkát kapott, és hogy a 2009-es vébé megrendezésére jó eséllyel pályázik hazánk.

A bajnokságban a Domino zárta az élen az őszt, de nagyon kiegyenlített a pontvadászat, mert az első három helyezett (Domino, Vasas, Eger) azonos ponttal áll, és mindhárom brigád gyűjtött már be vereséget. Az Euroligában a Vasas és a Honvéd, a LEN-kupában a Szeged maradt állva, utóbbi gárda a Kásás fémjelezte Savonával meccsel a negyeddöntőben. Viharos előzmények után végül Martin György maradt a szövetség elnöke, és Kemény Dénes is újabb négy évre aláírt, pedig az amerikaiak kitartóan csábították, szerencsére sikertelenül.

Szomorú kötelességünk beszámolni arról, hogy 64 éves korában elhunyt Pócsik Dénes, egykori olimpiai és Európa-bajnok, nyolcvanhatszoros válogatott vízilabdázó.