Vágólapra másolva!
Csaknem akkora bravúrt ért el szombaton az Alba Volán jégkorong-csapata a Hkm Zvolen elleni 1-2-vel, mint 2003. november 6-án a magyar válogatott, amikor 4-2-re megverte a világbajnok Szlovákia - igaz, tartalékos - válogatottját. Ha lehet, még növeli a Kontinentális-kupa négyesdöntőjében kiharcolt szoros eredmény értékét, hogy a vendégek három NHL-sztárral megerősítve álltak fel. A mezőny legjobbja - mint már oly sokszor - Budai Krisztián, a fehérváriak 25 éves kapuvédője volt.

A magyar válogatott hálóőre 40, hálójába tartó lövésből 38-at megfogott, ami 95%-os pazar teljesítmény. "Elszántan készültünk az összecsapásra, két okból is. Egyrészt meg akartuk mutatni, hogy a Dinamo Moszkva elleni 0-8 nem fejezi ki híven a tudásszintünket, s nem csupán létszámkitöltőnek vagyunk itt ezen a szupertornán.

Másrészt, ugye, az a Jan Jasko a zólyomiak edzője, aki két évig bennünket is dirigált. Neki, az egykori mesternek is bizonyítani akartunk" - mondta Budai, aki az oroszok, illetve a szlovákok elleni két meccsen összesen 80 lövést kapott, s ezek közül 71-et hárított. (Pénteken Budait lecserélték, a harmadik harmad derekától a 17 éves Hetényi Zoltán védett, s 11 lövésből 10-et megfogott!)

- Tényleg csupán egyetlen gól a különbség a szlovák és a magyar bajnokság éllovasa között?
- Egy-egy találkozó erejéig a legjobbakat is meg tudjuk szorítani, de azért ami tény az tény: Krizan kapujára csak 22 lövés ment, az enyémre meg 40, azaz a szlovákok játszottak fölényben. Persze az is bennünket dicsét, hogy Krizan lett a találkozó legjobb szlovák játékosa.

- Nem szokatlan ez az iszonyú nyomás, ami a kapujára nehezedik? Két meccsen nyolcvan lövés.
- Dehogynem, idehaza rendszerint mi tartjuk nyomás alatt az ellenfél kapuját.

- Azt ugye tudják, hogy a szombati jó játékkal nagyon felizzították a reményeket az áprilisi, Debrecenben rendezendő világbajnokságra?
- Persze, és meg is akarunk felelni az elvárásoknak. Azt akarjuk, hogy mindenki lássa: a nehéz körülmények ellenére évről évre fejlődünk. Persze a világbajnokság roppant nehéz lesz, Lengyelország, Nagy-Britannia, Norvégia, Kína és Japán egyformán félelmetes ellenfél.

Ch. Gáll András