Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) vezetői kedden Montrealban ülnek tárgyalóasztalhoz a július 17-31-e közötti úszó-, műugró-, műúszó-, hosszútávúszó-, vízilabda-világbajnokság szervezőivel, ugyanis jelenleg erősen kétséges az esemény megrendezése.

A szervezők eddig nem tudták felmutatni a szükséges bankgaranciákat, ráadásul sajtóinformációk alapján arra lehet következtetni, a viadal anyagi háttere sem rendezett. A szervezők ugyanis a 12 millió dolláros szponzori támogatásból eddig mindössze négymilliót kaptak meg, miközben a várható hatmilliós jegybevételből is csupán félmillió folyt be a kasszába. Quebec tartomány és Montreal város vezetői azonban leszögezték: nem hagyják veszni a pénzüket, hiszen eddig közel 30 millió dollárt fektettek már be a világbajnokságba.

"Minden egyes megbeszélés élet-halál kérdés számunkra. Szeretnénk hallani, mennyire gondolják komolyan az esemény elhalasztását. Mindenesetre mi elmondjuk a tervünket mind az állami, mind a privát szektorral kapcsolatban" - jelentette ki Dick Pound, a szervezőbizottság társelnöke.

A hírek szerint a szervezők az eddig folyósított 28,4 millió dolláron túl újabb 12 millió dollárt szeretnének kérni a kanadai kormánytól.

Az olimpiákat leszámítva a vizes vb a világ harmadik legnagyobb sporteseménye a labdarúgás és az atlétika mögött: több mint 160 ország sportolói vesznek részt az úszó-, műugró-, műúszó-, hosszútávúszó- és vízilabdaversenyeken.

[origo]