Vágólapra másolva!
A nőikosárlabda-Euroliga 10. fordulójában a MiZo-Pécsi VSK 86-76-ra legyőzte a Dinamo Moszkvát, ezzel visszavágott az orosz csapatnak az idegenbeli mérkőzésen elszenvedett vereségért. Az Európa-kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén a ZTE-Zala Volán nyolc ponttal kapott ki az orosz Orenburg otthonában, a Szeged fölényesen verte a német Dorstent.

Euroliga, 10. forduló, B csoport:
MiZo-Pécsi VSK - Dinamo Moszkva (orosz) 86-76 (22-22, 16-21, 25-10, 23-23)
Pécs, 4500 néző
pontszerzők: Iványi 22/12, Dapo 18/6, Branzova 18/6, Károlyi 12/6, Béres 9, Vilipic 7, illetve Vodickova 21, Vodopjanova 12/6, Mabika 11/3, Rahmatulina 10, Szamorukova 10, Bird 10/3, Karpova 2

A moszkvaiak két orosz Európa-bajnokuk, a két Jelena, Baranova és Sakirova, valamint a nem is olyan régen még a Sopront erősítő kétméteres Okszana Zakaluzsnaja nélkül érkeztek, a Pécs horvát hátvédjét, az izomszakadást szenvedett Korie Hledét nélkülözte.

Persze a vendégeknél maradt bőven világsztár így is, Rahmatulina, Szamorukova és Vodopjanova vezérletével 17-11-re elhúztak Szemjon Halipszkij edző tanítványai. Aztán Rátgéber László, a pécsiek mestere beküldte Vilipicet és a napokban szerződtetett bosnyák-horvát Dapót, és máris 22-22-vel zárult a negyed.

Pályára lépett a Los Angeles Sparks kongói hátvédje, Mwadi Mabika is, aki mindjárt egy tempóval mutatkozott be. 33-26-re megint elléptek a látogatók, Mabika gyorsan egy triplát is bevert, Branzova csak a követési távolságot tudta tartani kosaraival, s Mabika újabb duplája után Rátgéber időt kért (32-41).

Károlyi triplával jelezte: használt az edzői tanács, sőt, Dapo lemásolta kolléganője hármasát, és 38-41-nél máris szebb volt a világ. De megint jött Mabika, a mezőny addigi legjobbja, ellopta Iványi passzát, s Rahmatulina kosárig vitte a kontrát. A félidőben 43-38-ra az oroszok vezettek, de újrakezdés után két perccel már 49-43-ra a Pécs.

Ehhez "csak" Iványi két és Károlyi egy triplája, valamint Vilipics ziccere szükségeltetett. És nem volt megállás. Az amerikai olimpiai bajnok Bird lépéshibája után Béres Tímea volt eredményes, azaz 13-0-s szakaszt vágott ki a magyar bajnok! 55-45-nél már megvolt a bűvös tíz pont, sőt, amikor Iványi negyedik tripláját is beküldte, már 58-47-re ment a baranyai alakulat.

A negyedik negyedet Dapo a pécs kilencedik (!) triplájával nyitotta, s ekkor már 66-53 volt az állás. Túloldalt Vodickovát nem lehetett tartani, Vodopjanova is belőtte magát, s közben teljesen leült a Pécs játéka. Két hazai pontra 15 moszkvai érkezett, és 68-68-nál már egál volt az állás. Dapo parancsolt megálljt a vendégeknek 3 pontjával, majd Branzova horga és triplája is ült, s 76-68-ra a magyarok álltak jobban.

A hajrában parádézott a Pécs, egy szemmel követhetetlen Iványi - Béres akció végén a hazai center kosarát vastapssal honorálta a publikum. A 86-76-os hazai diadal után a közönség még hosszú percekig éltette a csapatot és a találkozó hősét, a 22 pontot, 12 gólpasszt, 6 lepattanót és 3 szerzett labdát jegyző Iványi Dalmát.

Rátgéber László, a Pécs edzője: "Látszott a lányokon, hogy átérezték a meccs fontosságát. Hlede hiányzott, de Dapo remekül bevált, Iványi pedig fantasztikus. Minőségi mérkőzés volt, nagyszerű hangulattal, 4500 nézővel, mi kell ennél több? Most már nagy esélyünk van a csoportelsőségre, Kassára és Valenciába utazunk, a Bourges és az Athén jön hozzánk.

Iványi Dalma, a mezőny legjobbja: "Sokadszor bizonyítjuk, hogy a nagy meccsekre igencsak fel tudjuk szívni magunkat. Boldog vagyok a győzelem és a jó játék miatt, de nincs időnk ünnepelni, mert a verkli kíméletlenül pörög tovább.

Szemjon Halipszkij, a Dinamo edzője: "A második félidőben rengeteget hibáztunk, de nem csak ezért veszítettünk: a játékvezetők nem nőttek fel a mérkőzés színvonalához. Gratulálok edzőkollégámnak és a Pécsnek."

Ch. Gáll András

[origo]