Vágólapra másolva!
Most már nincs kétség, valóság lett az álomból: szombaton délután háromkor leszállt Ferihegyen a Malév torontói járata, fedélzetén a Ferencváros újdonsült jégkorongozóival, a kanadai Rob Niedermayerrel és Jason Strudwickkel. A két tapasztalt NHL-hokis - előbbi kétszeres Stanley-kupa-döntős, világbajnokságon is szerepelt, utóbbi kevésbé nagy név a szakmában - az elkövetkező öt hétben játszik a zöld-fehéreknél, a playoff hátralévő mérkőzésein.

A két unokatestvér közül a center Niedermayer 30 éves, 188 centis, 94 kilós, a hátvéd Strudwick egy évvel fiatalabb, két centivel magasabb és 8 kilóval súlyosabb. Előbbi legutóbb az Anaheim Mighty Ducks játékosa volt, utóbbi a Chicago Blackhawksé, de időközben átigazolt a New York Rangershez.

A Ferihegy 2A-ra kisereglett újságírók és a mintegy tucatnyi Fradi-szurkoló nagy meglepetésére a két kanadai sztár zöld-fehér hokimezben, 44-es, illetve 34-es számot viselve (ezek a mezszámaik az NHL-ben is) lépett ki a váróterembe. Hudák János, az FTC szakosztályelnöke és Szergej Oreskin vezetőedző fogadta az új szerzeményeket, akikkel akár a döntőbe jutást is megcélozhatják a fővárosiak. Strudwickék először szerdán, Dunaújvárosban, a helyi csapat ellen lépnek jégre hivatalos meccsen.

Mielőtt felvették volna bérautóikat, és szálláshelyükre, a Hotel Hiltonba hajtattak volna, a kanadaiak nyilatkoztak az [origo]-nak:
- Volt már részük ehhez hasonló fogadtatásban?
- Még soha, ez kissé nyomasztó is, ugyanis azt jelenti, hogy roppant magasak az elvárások. De mi szeretnénk is megfelelni az igényeknek, s bajnoki címhez segíteni a Fradit.

- Játszottak már együtt, lévén unokatestvérek?
- Még nem, de most fogunk, ezért is nagyszerű lehetőség ez a mostani. Már nagyon hiányzik a játék.

- Azt tudják, hogy ezekben a percekben kezdődik a Kanada-Németország mérkőzés itt, Budapesten? Megnézik a találkozót?
- Nincs rá időnk, megyünk a szállodába.

- Mit tudnak a magyar hokiról?
- Semmit, de ez nem számít. A hoki az mindenhol hoki...

Niedermayerék vendégszereplésére természetesen a lockout biztosít lehetőséget, vagyis az a körülmény, hogy minden bizonnyal elmarad az NHL idénye.

Ch. Gáll András