Vágólapra másolva!
Klasszisokkal jobb védekezésének köszönhetően nyílt mérkőzést vívott a 2002-es világbajnok Szlovákia ellen a magyar jégkorong-válogatott Pannon GSM-torna 2. fordulójában. Bár az első harmadot még 2-1-es előnnyel zárták Gröschlék, a kétgólos Satan vezette ellenfél 4-2-re nyert. Érdekesség, 2003. november 7-én ugyancsak 4-2-es eredmény született a két válogatott összecsapásán csak éppen ellenkező előjellel.

Pannon GSM-torna, 2. forduló:
Magyarország - Szlovákia 2-4 (2-1, 0-2, 0-1)
gól:
Fekete (12.), Gröschl (14.), illetve Nagy (12.), Satan (25., 28.), Kukumberg (45.)

Másfél évvel ezelőtt, 2003. november 7-én, a káposztásmegyeri jégcsarnokban sporttörténelmi pillanatokat élhetett át a magyar jégkorong-társadalom. A válogatott ugyanis legyőzte Szlovákiát, s ez még akkor is komoly bravúr, ha tudjuk/tudtuk: az a szlovák csapat nyomaiban sem emlékeztetett a 2002-es világbajnok együttesre.

Fel is merült a bundavád, pontosabban, hogy a vendégcsapat saját maga ellen fogadott, s ezzel nyert egy rakás pénzt - de a vádak soha sem bizonyosodtak be. Maradt számunkra egy nagy dicsőség, Szlovákiának pedig egy olyan fekete folt, amelyet ki kellett törölni mihamarabb. Kell-e jobb alkalom ennél egy budapesti négyes tornánál?

Pénteken Frantisek Hossa tanítványai már belekóstoltak a viadal hangulatába, kissé lezser, nagyképű játékuk majdnem megbosszulta magát Németország ellen. A magyarok hetet kaptak Kanadától, de fogadkoztak, ezúttal máshogy alakul majd a találkozó.

Tény és való, nem kezdte akkora elánnal az összecsapást a gárda, mint egy nappal korábban, de az is igaz, a védekezés nyomaiban sem emlékeztetett a Kanada elleni produkcióra. Budai ugyanolyan jól védett, mint Szuper, a bekkek viszont a szervezettség jeleit mutatták, jól zártak, kiválóan takarítottak.

S ha kellett, támadtak is, az első komoly helyzetet ugyanis a csapatkapitány, Kangyal Balázs jegyezhette, miután Fodor kihámozta a korongot az embertömegből a védő emelt, de Krizan magabiztosan védett.

A 12. percben aztán váratlanul jött a szlovákok vezető gólja. A csapat hősiesen kivédekezte Kangyal kétperces kisbüntetését, Budai előbb Podhradsky, majd Satan közeli lövését hárította, ám a nagy tűzharcot nem lehetett sokáig bírni, s Stümpel okos visszapasszát Nagy bombázta a hálóba (0-1).

Félő volt, hogy megismétlődik az egy nappal korábbi forgatókönyv, szerencsére fél perc sem telt el, amikor harmadik kapura lövésünk gólt ért. A Grazer 99ers 23 éves támadója, Fekete Dániel ugrott ki a jobbszélen, kicsit hosszan tolta ugyan maga elé a korongot, de okosan utánanyúlva beemelte a spárgázó kapus fölött a hálóba (1-1).

Nem sokat késett a folytatás, Horváth András kék vonalról megküldött bombája még a kapus vállában akadt el, ám a Petrovicky, Smrek duó kiállítása miatti kettős emberelőnyt villámgyorsan, 27 másodperc alatt sikerült kihasználni. Ocskay a kapu mögül okosan passzolt középre, Gröschl teljesen egyedül érkezett, még arra is volt ideje, hogy lekezelje a korongot, majd okosan megszerezte a vezetést (2-1).

A harmad vége meddő szlovák mezőnyfölényben telt el, s így kezdődött a második szakasz is, amelyből alig telt el négy perc, Satan a Gröschl korcsolyájáról lecsorgó korongot hidegvérűen elhúzta Budai mellett, s okosan a kapuba passzolta (2-2).

Beindult a szlovák henger, előbb Radivojevic tesztelte öklei erejét, s kiszemelve feketét, alaposan elagyabugyálta, majd Országh közeli lövését védte Budai. Hasonlóan az első szlovák gól előtti pillanatokhoz, ismét kapuja elé szorult együttesünk, nem is lehetett bírni a nyomást, a 28. percben Satan emelésével immáron saját maga második találatát érte el (2-3).

Az indulatok nem csitultak, Bartecko és Budai is összemérte erejét - komoly bajnokságban már szikrázott volna a védők korcsolyája, a magyar bekkek viszont úgy tűnt, fáradnak, s már bunyóra sem futotta erejükből.

A 35. percben Palkovics öt másodperc alatt két ziccert is elhibázott, előbb pazar szólót követően nem tudta begyömöszölni a korongot Krizan mellett, majd a kipattanó labdát visszakapva az üres kapu vasát találta el.

A harmadik harmad előtti szünetben a Ferencváros két új szerzeménye, a kanadai Rob Niedermayer és Jason Strudwick mutatkozott be a közönségnek, civilben "lőttek" kapura egészen fiatal hokipalántáknak - jutalmuk vastaps lett.

Az utolsó harmad második percében Fekete Dániel került újabb helyzetbe, lövése ezúttal Krizan válláról pattant a mezőnybe. Aztán Tőkési került tiszta lövőhelyzetbe, ám nem találta el a korongot. A játékszerre Kukumberg csapott le, végigszólózott a pályán, s elfektetve Budait fonákkal a kapuba emelt (2-4).

Egyre inkább kidomborodott az erőnléti, és a fáradtság miatt a technikai fölény is Satanék javára, Tőkési az 50. percben azért megkínálta még az ellenfelet egy lövéssel, majd a hajrában Peterdi is remek lövéssel jelentkezett, de a fáradó magyar együttes már nem tudta megfordítani a találkozót.

Az utolsó két percben még Budai akrobatikáját csodálhatta a mintegy ötezres nézősereg, Sille is kihagyott egy nagy helyzetet, ám az eredmény már nem változott, Szlovákia 12 világbajnokkal soraiban 4-2-re nyert, s vasárnap Kanada ellen a tornagyőzelemért meccselhet.

A találkozó utáni büntetőpárbajt szintén Szlovákia nyerte 3-2-re, a magyar találatokat Palkovics és Peterdi szerezte.

[origo]