Vágólapra másolva!
Magabiztos győzelmet aratott a MiZo-Pécsi VSK nőikosárlabda-csapata az Euroliga nyolcaddöntőjének első mérkőzésén, miután hazai pályán 81-55-re verte az ukrán Zaporizzsját. Az MKB-Euroleasing Sopron viszont 23 pontos vereséget szenvedett a lengyelországi Gdyniában. A párharcok második összecsapására pénteken kerül sor.

eredmény, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés
MiZo-Pécsi VSK - Zaporizzsja (ukrán) 81-55 (22-11, 21-14, 19-19, 19-11)
pontszerzők:
Hlede 14, Béres 12, Iványi 11, Branzova 9, Vilipic 9, Károlyi 8, Fegyverneky 7, Lisina 6, Dapo 5, illetve Ljaskova 14, Fenko 11, Piszmennik 11, Aljoskina 9, Gorbunova 4, Habarova 2, Kiricsenko 2, Mascsenko 2.

Az erőviszonyoknak megfelelően a selejtező A-csoportját mindössze egy vereséggel megnyerő pécsiek kezdtek jobban, míg a legjobb hatodikként épphogy továbbjutott Zaporizzsja 5 perc elteltével még csak 3 pontnál tartott. A hazaiak gyors támadásait az ukrán bajnok a palánk alatt próbálta ellensúlyozni, főként a 202 centis Aljoskina révén.

A különbség egy 16-3-as rohamnak köszönhetően csakhamar megnyugtatóra nőtt, a sokat hibázó vendégek képtelenek voltak tartani a lépést a helyenként látványos megoldásokat bemutató Rátgéber-gárdával. A nagyszünetben 43-25 volt az állás.

Fordulás után a házigazdák kissé kiengedtek, miközben az ellenfél védekezése valamelyest feljavult, így meglepően kiegyenlített küzdelem folyt a pályán. A túloldalon Piszmennik távolról remekelt, míg a PVSK-ban Iványi és Béres vitte a prímet.

A tét nélküli zárónegyedben - melynek 18 pontos pécsi előnnyel vágtak neki a csapatok - már nem következett be váratlan fordulat, így a tavalyi bronzérmes együttes a papírformát igazolva 1-0-lal várja a folytatást.

A párharc második mérkőzésére pénteken kerül sor Zaporizzsjában, az esetleges 3. találkozót ismét Pécsen rendezik jövő csütörtökön.

A baranyaiak már szerdán útnak indulnak az idegenbeli megmérettetésre, aznap este - a nagy rivális sportszerű gesztusának köszönhetően - a soproni Sportcentrumban edzenek, majd csütörtökön Bécsből repülnek tovább Ukrajnába.

Rátgéber László vezetőedző: "Egész évben azért küzdöttünk, hogy ma ne egy világverő csapat jöjjön ide. Az ukránok lebecsülése nélkül azt kell mondanom, hogy sok hülyeséget csináltunk, Vilipic és Lisina gyenge volt támadásban. Mindenesetre kint győznünk kell pénteken, hogy az ellenfél ne kapjon vérszemet."