Vágólapra másolva!
Kényszerű okokból változtatni kellett előzetesen megadott keretén Németh Andrásnak. A nőikézilabda-válogatott újdonsült szövetségi kapitánya a sérült Nagy Krisztina helyére a Cornexi-Alcoa jobbszélsőjét, Balogh Beatrixet hívta meg a Dánia ellen készülő csapatba. A szövetség szerdai sajtótájékoztatóján a kapitány válogatási elveiről és hosszú távú terveiről beszélt.

"Nem azért nem neveztük meg korábban a válogatott keretet, mert ki akartuk zárni a nyilvánosságot, egyszerűen egyeztetésekre volt szükség" - kezdte a sajtótájékoztatót Kis István, az MKSZ elnöke, aki elmondta: a felnőtt és a junior nőikézilabda-válogatott névsora néhány helyen fedte egymást.

Németh András szövetségi kapitány nem is titkolta, akadnak olyan kézilabdázók a fiatalok között, akikre hosszabb távon is számít, ám mivel a juniorok világbajnoki selejtezőt vívnak Berlinben, az elsőbbség egyelőre őket illeti.

"Arra kaptam megbízást a szövetség részéről, hogy dolgozzak ki egy tervet, s rakjak össze egy új csapatot a 2008-as olimpiára. Bizonyos elveket ez alapján dolgoztam ki. Sajnos a csapatépítésnél figyelembe kellett vennem, hogy néhány pozícióban komoly gondokkal küszködünk. A kapusoknál csupán a harmadik számú hálóőrt kell megtalálnom, míg bal szélen, balátlövőben és irányítóban erős, stabil lehetőségekkel rendelkezünk. Itt éppen az lesz probléma, hogy a fiatal tehetségeknek nehéz lesz a tűz közelébe kerülniük. Jobb oldalon és beállóban viszont óriási gondok vannak" - mondta a szakvezető.

Bár még a Magyar Kézilabda Szövetség által kiadott friss sajtóanyagban is szerepelt Nagy Krisztina neve, a kapitány elárult: a Gudme jobbátlövője a hét végén súlyos sérülést szenvedett, így rá egyelőre nem számíthat.

"Nyitásképpen több újoncot is behívtam a Dánia ellen készülő keretbe, az olimpiai bajnok ellen legalább azt felmérhetjük, kiben van annyi, hogy lehet rá hosszabb távon is számítani. Nagy sajnálatos sérülése miatt váltanom kellett, s mivel nagyítóval sem találtam megfelelő helyettest, kénytelen voltam elszakadni válogatási elveimtől, s megkerestem Balogh Beatrixet. A Cornexi szélsője elmondta, 2008-ig mindenképpen tervezi még az aktív játékot, elvállalta a mostani meghívást is, amiért szeretném külön köszönetemet kifejezni."

Németh András elmondta, a fiatalítás ugyan komoly teherrel jár, ám a decemberi világbajnokságig olyan együttest szeretne összerakni, amely Szentpéterváron az első hat hely valamelyikére eséllyel pályázhat. "Biztos lesznek buktatók munkánk során, de megtaláljuk a megfelelő embereket a siker eléréséhez" - fogalmazott a tréner.

A szakvezetés hathetes felkészülést kért a szövetségtől, ebből két hét adott, hiszen az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) két hetet külön kijelölt a válogatottak összetartására. Németh András további kétszer egy hetet nyáron szeretne együtt dolgozni a csapattal, míg két hét jutna a világbajnoki felkészülésre.

"Úgy gondoljuk segítőmmel, Zsiga Gyulával, hogy a technikai, erőnléti dolgok a klubokra hárulnának, a hat hetet mi a taktikai munkának szeretnénk szentelni. Ennek megfelelően minden klubedzővel, aki játékost ad a nemzeti csapatba szeretnénk külön egyeztetni, elsőként mindjárt a mostani., Dánia elleni összecsapás előtt egy munkaebéd keretében" - jelezte a szakember.

Magyarország és Dánia elsőként március 2-án, szerdán, Dunaújvárosban csap össze, a 18 órakor kezdődő összecsapás Kulcsár Anita-emlékmérkőzés lesz. Ezt követően a csapat majd Dániába repül, ahol március 4-én és 5-én is összecsap Jan Pytlick tanítványaival.

"Három éve kötöttünk egy szerződést a dánokkal, ennek értelmében idén egy mérkőzést itthon, kettőt idegenben vívunk ellenük. Ezt kifejezetten a skandinávok igényelték, kérték, hogy egy esztendőben minimum háromszor megmérkőzhessenek velünk" - magyarázta meg Sinka László főtitkár, miért éppen az olimpia bajnok lesz az idei első ellenfél.

A sajtótájékoztatón az MKSZ és a Hummel sportszergyártó cég képviselője szerződést írt alá, amely szerint a dán cég vállalja az utánpótlás-válogatottak teljes sportfelszerelésének biztosítását.

Pincési László