Vágólapra másolva!
Ahogy a 2000-01-es szezon óta mindig, ezúttal is a Székesfehérvár és a Dunaújváros, mai nevükön az Alba Volán-Fevita és a Dunaújváros-Invitel vívja a jégkorong ob I Borsodi Liga döntőjét.

A két Fejér megyei gárda nem a korábbi, viszonylag "sima" úton, hanem régen látott izgalmas rájátszás végén jutott el a csütörtökön kezdődő s az egyik fél negyedik győzelméig tartó finálésorozatig - hangzott el az eseménnyel kapcsolatos szerdai sajtótájékoztatón.

A címvédő, eddig ötszörös győztes (1981, 1999, 2001, 2003, 2004) székesfehérváriak jó alapszakasz-eredményeiknek köszönhetően végeztek a pályaelőnyt jelentő első helyen, mivel a playoffban a négy résztvevő közül a legkevesebb pontot szerezték.

A dunaújvárosiak viszont jó kezdés után visszaestek, két fordulóval a vége előtt edzőt kellett cserélniük, s visszatért a gárdát 1998-ban és 2000-ben aranyéremhez segítő szlovák Robert Spisak. A lendületbe jött csapatot - amely először 1996-ban, utoljára pedig 2002-ben lett aranyérmes - végül két és fél perc választotta el attól, hogy ne előzze a megyei riválist, így aztán a második helyen zárta a döntő előtti szakaszt.

Mindkét gárdában egy-egy kiváló, válogatott játékos sérült. Az Alba Volánban Ocskay Gábor kézközépcsontficammal, míg a DAC-nál Tokaji Viktor kulcscsonttöréssel és vállizomszakadással dőlt ki a sorból. A nagy csatában külön párharcot vív majd a nemzeti csapat két kapusa, a székesfehérvári Budai Krisztián és a riválishoz szerződött, a tengerentúlról németországi kitérő után hazatért Szuper Levente. A csapatok kérésére valamennyi összecsapáson szlovén játékvezetői hármas működik közre.

A bajnokságban az Alba Volánnak jobb a mérlege: otthon 3-1-re és hosszabbítás után 3-2-re nyert, míg Dunaújvárosból egyszer elhozta mind a három pontot (5-2), majd a záró fordulóban a ráadásban büntetőkkel kikapott.

A három sikerig tartó bronzmérkőzésen két fővárosi alakulat, az egyre markánsabbá váló Újpest-Karzol Trans és a két NHL-es profival megerősített Ferencváros csap össze. A Megyeri útiak csak az utolsó fordulóban veszítették el reményüket a döntőbe jutásra.

Az egymás elleni párharcban az Újpest háromszor nyert (3-0 és 6-1 otthon, illetve hosszabbítás után 5-4 idegenben), míg a zöld-fehérek egyszer ráadásban 3-2-re nyertek.

A szövetség a főszponzor Borsodi Sörgyár révén egy újítást is bevezet a helyosztókra. Mind a négy csapat legeredményesebb játékosa (Palkovics Krisztián - Alba Volán, Ladányi Balázs - DAC, Lubomir Ondov - Újpest és Hoffmann Attila - Ferencváros) a találkozókon sárga színű fejvédőben lép jégre, így a szurkolók és a tévénézők egyből észrevehetik, ha bekorcsolyáznak a pályára.