Vágólapra másolva!
Hovatovább legendás csapatnév a korosztályos hokiban a Budapest Stars. A káposztásmegyeri Astra Zeneca-csarnokban Kercsó Árpád irányításával működő jégkorong-tanoda legjobbjai, a 11-12 évesekből verbuvált csapat sokadik világraszóló sikerét aratta a minap az ausztriai Zell am See-ben rendezett XIV World Tournament megnyerésével.

A minden túlzás nélkül Világkupának nevezhető viadalon a magyar fiatalok mind a hat meccsüket megnyerték, többségüket fölényesen, s végül 29-5-ös összesített gólkülönbséggel az első helyen végeztek. A torna legjobb kapusa a még csak 11 éves, tehát a felső korhatárnál egy évvel fiatalabb Vay Ádám lett, a kanadai táblázat élén 20 ponttal (9 gól+11 gólpassz) Hardi Richárd végzett, a gólkirály 10 találattal Hentes Kristóf.

A Budapest Stars mérkőzései:
Ljubljana (szlovén) 4-0
Kloten (osztrák) 9-0
America (USA) 5-2
Herning (dán) 5-2
Kijev (ukrán) 2-1
Explorers (kanadai) 4-0

"Többnyire nemzeti válogatottakkal kerültünk szembe, a Herning a dán, a Kijev az ukrán, a Kloten az osztrák, a Ljubljana a szlovén nemzeti együttes volt, az Explorers Alberta állam, az America pedig Chicago város válogatottja" - számolt be Kercsó Árpád a kedden befejeződött torna eseményeiről.

Kercsó külön említést tett ifjú kapusáról, Vay Ádámról, aki három és fél meccsen védett, összesen 105 percig - a tornán kétszer 15 perc volt egy mérkőzés időtartama -, és írd és mondd összesen egyetlen gólt kapott. Megtette a magáét a másik kapuvédő, Pleszkán József is, a mezőnyjátékosok közül pedig Hardi, Hentes és Nemes Benjamin tűnt ki, habár az egész csapat parádézott.

Hogy ne legyen abszolút rózsás a kép: Kercsónak ez volt a búcsútornája a Budapest Starsszal, úgy érzi, hogy már tarthatatlan a helyzete, a klubvezetésben áskálódnak ellene, és belefáradt az állandó szélmalomharcba. "Két nyáron is csak a szülők kiállása mentett meg, no meg az eredmények, de most már beláttam, jobb, ha új helyen ismét a nulláról kezdem. Ott, ahol minden feltétel adott a színvonalas munkához" - mondta Kercsó.

Ez a hely Zalaegerszeg, ahol már el is kezdte a hokipalánták nevelését a mester. Természetesen a nulláról, ahogy azt már nemegyszer tette pályafutása során. "Meghasad a szívem, amikor ott kell hagynom Vay Ádámékat, mert meggyőződésem, hogy legalább olyan tehetségesek, mint annak idején Ladányi Balázsék voltak, s - szerénytelenség nélkül mondhatom - még többre is vinnék a nagy elődöknél, ha végig mellettük maradnék. De nincs más választásom, távoznom kell Káposztásmegyerről."

Ch. Gáll András