Vágólapra másolva!
A magyar rögbiválogatott szombat délutáni, Horvátország elleni meccse is szerepet játszik abban, ki jut ki a 2007-es, franciaországi világbajnokságra. A magyar csapat biztosan nem, mert eddigi három vb-selejtezőjén kikapott, de ennek ellenére biztató jeleket mutat.

A rögbit - amely 1994-ig deklaráltan amatőr sportág volt - jelenleg hat kontinensen 118 országban játsszák, világbajnoksága 1987 óta négyévenként kerül megrendezésre. Az újragondolás után professzionális, üzleti alapon űzött sport sikerére jellemző, hogy a 2003-as, ausztráliai vb-t közel kétmilliárd néző kísérte figyelemmel, a döntőre Sydneyben majdnem 83 ezer jegy fogyott, aznap a vb weboldala 44,5 millió letöltést regisztrált.

A szövetséget 1990-ben alapított magyar rögbisek nem juthatnak ki a 2007-es vb-re, amelyet Franciaország legnagyobb stadionjaiban (valamint a walesi és skót válogatott két-két csoportmeccsét Cardiffban, illetve Edinburgh-ban) rendeznek, mert selejtezőcsoportjában első három mérkőzését elvesztette, és az utolsó, Horvátország elleni mérkőzés eredménye már nem változtathat a helyzetén.

Az ellenfelek mind jóval erősebbek voltak a magyaroknál: Spanyolország szövetsége 1923-ban alakult, 212 spanyol klubban tizenötezer játékos szerepel, a válogatott a világranglistán a 31. Horvátországban hivatalosan 1962 óta játszanak rögbit, és 37-ek a világranglistán, míg Szlovénia az 53., Andorra válogatottja pedig a 63. Magyarországon 16 klubnak 1240 igazolt játékosa van, és a válogatott a 81. helyen áll. A felnőtt válogatott 1993 óta vesz részt a nemzetközi szövetségek által kiírt hivatalos Európa-bajnoki és vb-selejtező mérkőzéseken, de tornaszereplésig még nem jutott el.

A 2004/05-ös sorozatban azonban például a spanyolországi 63-9-es vereségről úgy cikkeztek a helyi újságok, hogy bámulatos eredményt ért el a magyar válogatott, amelytől 100 pont fölötti vereség sem lett volna meglepő Sevillában. Ljubljanában 41-0-ra kaptak ki a magyar rögbisek, és ez sem súlyos vereség, az Andorra elleni, esztergomi 16-29 pedig egyenesen bravúr a városállam spanyol első osztályban edződött játékosait ismerve.

Szombaton Érden Horvátország lesz az ellenfél, amely Andorrát és Szlovéniát legyőzte, a spanyolokkal pedig 26-26-os döntetlent játszott. Győzelme esetén továbbjut a csoportból, ha pedig kikap, éppen az Andorra-Szlovénia meccs győztese előzheti meg. A selejtezési rendszer rendkívüli bonyolultsága miatt azonban még nem tudható, a magyar csapat melyik ellenfele lesz ott Franciaországban két év múlva, hiszen még két teljes kört kell végigjátszaniuk a bejutáshoz.

A 2007. szeptember 7. és október 20. között rendezendő vb-n csak a déli félteke három (Ausztrália, Dél-Afrika, Új-Zéland), illetve Európa öt (Anglia, Franciaország, Írország, Skócia, Wales) nagy csapatának részvétele biztos, a selejtezők után Európából, illetve Észak- és Dél-Amerikából 3-3, Óceániából 2, Afrikából és Ázsiából 1-1 csapat csatlakozik, továbbá még kettő, amelyek kontinensek közötti selejtezőkön vívják ki a részvételt.

Csütörtökön 14 órától a magyar rögbiválogatott médiareferensét, Mézes Bálintot kérdezhetik az olvasók a Csevegőszobában erről a hazánkban kissé ismeretlen sportágról és a magyar csapatok helyzetéről.