Vágólapra másolva!
Diákoknak csomagban árult, leszállított árú jegyekkel próbál kedvet csinálni, s szurkolókat toborozni a divízió I-es jégkorong-világbajnokság debreceni szervezőbizottsága a szerdai, Kína elleni összecsapásra. Az A csoportos feljutásra is esélyes magyar válogatott ugyanis eddig gyenge félház előtt játszhatta le első két, világraszóló eredményt hozó mérkőzését.

Szerda este 20 órai kezdettel ismét pályára lép a magyar jégkorong-válogatott, amely a divízió I-es világbajnokság harmadik játéknapján Kínát szeretné legyőzni. A papírforma alapján csakis hazai győzelem születhet, s ezt nem csupán Ladányiék eddigi produkciója mondatja velünk, hanem az ázsiaiak játéka is.

Kína csapatában talán csak Zeng kapus üti meg a másodosztály színvonalát, a fiatal keret többi játékosa egyelőre még csak ismerkedik a jégkoronggal. Japán és Lengyelország ellen nem is volt esélye az együttesnek.

Továbbra is nagy csalódást okozhat viszont a szurkolói érdektelenség, meglepő viszont, hogy a szervezőbizottság is rácsodálkozott az üres nézőtérre. Márpedig ha valakiknek tudnia kellene a jegyeladási helyzetről, akkor azok feltétlenül a szervezők. A sportdiplomáciailag erős Debrecen lehet, kicsit túlvállalta magát az eseménnyel, hiszen a csodálatos csarnokhoz nem társul szakértő közönség.

Hogy is társulhatna, ha a Hajdúságban messze nem olyan népszerű a sportág, mint például a labdarúgás vagy a kézilabda? A magyar összecsapás szüneteiben a helyi műsorközlő igyekszik hangulatot gerjeszteni, a szövetség ajándékait osztogatva azoknak, akik helyesen válaszolnak a feltett kérdésekre.

Azokra a kérdésekre, amelyekre feltűnően sok "vidéki" adott választ, akik valamelyik Fejér megyei településről (hiába no, az Alba Volán és a Dunaújváros adja a magyar hokisport krémjét) vagy Budapestről érkeztek - míg az egyik debreceni kissrác csak harmadikra találta el, vajon hány harmadból áll egy meccs...

Ha a jegyárakat nézzük, akkor megállapítható: egy családnak egy mérkőzés közel tízezer forintba kerülne - egyszerűbb is a televízió elé leülni, s ott drukkolni.

A Hajdú-bihari Napló megkérdezte Orendi Mihályt, a vb szervezőbizottságának ügyvezető elnökét, aki azon a véleményen volt, hogy a kézilabda Eb-hez képest így is jelentősen csökkentek a jegyárak, különösen, ha figyelembe vesszük a jégkorong sport hazai népszerűségét, reklámértékét, s az elmúlt években tanúsított fejlődését.

Kína ellen már megpróbál egy újdonsággal előrukkolni a szervezőbizottság, azok az oktatási intézmények, melyek legalább tíz diákot kivisznek a nyolc órakor kezdődő összecsapásra, a kísérőkkel együtt 1000 forintos egységáron juthatnak a belépőkhöz. (Az iskolák a 06-30/6452-732-as telefonszámon adhatják le jegyigénylésüket.)

Nagy kérdés, ez megteszi-e a kellő hatását. Ettől még sajnos a nap első két összecsapása várhatóan ugyanúgy üres lelátók előtt zajlik, mint vasárnap és hétfőn - talán érdemes lenne kipróbálni a 2002-es dániai nőikézilabda-Eb-n már megtapasztalt koncepciót, hogy "matinétalálkozókra" ingyen mehessenek be a (kis)iskolások. Anyagilag ezen már nem lehet bukni...

Pincési László

[origo]