Vágólapra másolva!
Alaposan megjavította gólkülönbségét a norvég jégkorong-válogatott, miután 25-1-re verte az a Kínát, amelyet Magyarország szerdán mindössze 9-0-ra győzött le a Debrecenben zajló divízió I-es világbajnokság A csoportjában. A nap második mérkőzésén Lengyelország 2-1-ra verte Japánt, s még reménykedhet a feljutásban.

Pincési László helyszíni tudósítása Debrecenből

Divízió I-es jégkorong-vb, A csoport
Norvégia - Kína 25-1 (6-0, 9-1, 10-0)
v.: Frederic Bachelet (francia)
gól: Vikingstad (4.23), Spets (6.31, 51.05, 53.54), Dahlström (7.01), Ryman (10.14), Marius Trygg (14.37, 29.30, 33.30, 44.04), Bastiansen (16.18, 21.36, 52.41, 58.49), Myrvold (22.12, 36.07), Thoresen (23.58, 35.49, 43.16), Ask (24.30, 37.52, 50.00), Knold (41.43), Skasdammen (56.51), Mats Trygg (58.13), illetve Fu (38.05)

Másfél órával a nap első jégkorongmérkőzése előtt a hagyományoknak megfelelően rendkívüli edzését, bemelegítését tartotta Kína hokicsapata: Gucseng Vang tanítványai a Főnix-csarnokot futották - ki tudja hányszor - körbe. Talán azért volt erre szükség, hogy tudjanak az eredmény után futni Norvégia ellen...

Három és fél perc elteltével Jakobsen veszélyeztetett, no nem a kínai kaput, hanem egészen elképesztő módon átlőtte a korongot a mintegy tíz méter magas védőháló fölött, s a pakk a szellőzőrendszer, illetve a fal találkozásánál csattant. Személyi sérülés nem történt - üres csarnokban nehéz is lett volna.

Egy perccel később már pontosabb volt a skandináv együttes, egy rossz csere miatt Vikingstad a félpályánál egyedül indulhatott kapura, korcsolyával maga elé tette a korongot, majd egy balra csel után csuklóból a kapu jobb oldalába lőtt (1-0).

Két percet kellett várni az első sor villanásáig, Spets olyan passzt kapott a kapu előtt, hogy jó formán az ütőt sem kellett mozdítani a gólhoz (2-0). Újabb harminc másodperc, újabb gól, ezúttal Dahlström volt eredményes (3-0).

Tombolt is a sörittas norvég tábor, amely tíz perc után hüledezve látta, hogy Ryman a kékvonalról lőtt akkora gólt, hogy Zeng kapus még a norvég gólöröm láttán sem akarta elhinni, hogy a korong nem a lepkés kesztyűben van (4-0).

Kisebb közjáték (Csao Tu sérülése) után Ask még azt a luxust is megengedette magának, hogy üres kapunál a kapuvasat találja el fél méterről, ugyanis pillanatokkal később Marius Trygg köténygóllal ötre, majd Bastiansen hatra növelte az előnyt (6-0).

A félidei 25:1-es kapura lövési arány új csúcsnak számított a vébén, Zeng kapus nem is vállalta a következő játékrészt. Kollégája, Ju is mindössze másfél percig maradt hibátlan: előbb Bastiansen folytatta ott, ahol a szünet előtt abbahagyta, 36 másodperccel később pedig Myrvold talált be (8-0).

24 perc kellett ahhoz, hogy Norvégia annyi gólt szerezzen, mint Magyarország a teljes mérkőzésen Kína ellen: Thoresen a világbajnokság talán legszebb gólját ütötte pazar cselsorozat után, a kapus kétszer ide-oda fektetve.

Fél perccel később már kevesellhettük is a mi 9-0-s eredményünket, Ask üres kapus "pöcijénél" kevés megalázóbb gól született (10-0).

Kis túlzással a nézőtérről összeválogatott csapat sem játszott volna ennyire alárendelt szerepet, mint az ázsiai gárda, a sokadik mélypontot Marius Trygg emberhátrányból szerzett találata jelentette, ezt a Nybro csatára még megfejelte egy góllal a harmad közepén (12-0).

Lábbal remekül bírta a norvég válogatott, s nemcsak a korcsolyázásban, Thoresen előbb rúgott egy gólt (amit természetesen érvénytelenítettek a játékvezetők), ezen úgy feldühödött a támadó, hogy a bulit követően érvényes találattal büntetett. A hajrát Myrvold és Ask gólja nyitotta, ám a legnagyobb tombolást (a maroknyi brit szurkolótól) Fu kapta, aki megszerezte a kínai szépítést (15-1).

A harmadik harmad Knold góljával indult, aztán Thoresen triplázott, távoli bombája majd szétszaggatta a hálót, a 44. percben pedig Marius Trygg negyedszer volt eredményes (18-1). Meglepő hatperces szünet után Ask emelt okosan Ju ketrecébe, majd Spets a gólvonalról a jubileumi, huszadik norvég gólt ünnepelhette.

Bastiansen a húszat tette közé (21-1), Spets gyorsan leutánozta csatártársát, a 23. találatot pedig feliratkozva a gólszerzők közé Skasdammen ütötte a kapu mögül, a rövidbe kanalazva a pakkot.

Mats Trygg gólja után a végeredményt Bastiansen önmaga negyedik találatával állította be, így Norvégia végül 25-1-re nyert Kína ellen, s alaposan megjavítva gólkülönbségét nagy lépést tett a végső siker, az A csoportba jutás felé.