Vágólapra másolva!
Pénteken Szamarában megkezdődtek a nőikosárlabda Euroliga Final Four küzdelmei. A kontinens négy legjobb csapatának csúcstalálkozóján a nyolcszoros magyar bajnok MiZo-Pécsi VSK a tízszeres cseh bajnok Brnóval kezdett, és - jókora meglepetésre - olykor reménytelen játékkal sima tízpontos vereséget szenvedett. Ezzel - akárcsak 2001-ben és 2004-ben - most is csak a harmadik hely maradhat vigasztalásul Rátgéber László csapata számára. A másik ágon a várakozásoknak megfelelően a házigazda Szamara jutott be a döntőbe, így a pécsiek a litván Vilniusszal játszanak a vasárnapi bronzmérkőzésen.  

Euroliga, Final Four, elődöntő:
MiZo-Pécsi VSK - Gambrinus Brno 61-71 (16-18, 16-18, 20-17, 9-18)
Szamara, 500 néző.
Pécs: Iványi 14/12, Hlede 3, Károlyi 6/6, Béres 7, Branzova 2. Csere: Fegyverneky 0, Vilipic 22, Dapo 9/3
Brno: Poto 9, Machova 7, Vecerova 1, Vesela 8, McWilliams 25/6. Csere: Viteckova 6/6, Zirkova 8/6, Kovacova 2

Az első negyedben jobbára a Pécs vezetett. Branzova már a harmadik személyijét szedte össze a hajrában, amikor rácsapott Poto kezére. Le is kellett cserélni, s attól kezdve, még ha vissza is jött a pályára, gyakorlatilag észrevehetetlen volt. A negyed utolsó másodpercében Zirkovát hagytuk betörni, s a labda beszédült, ezzel először vezettek a csehek.

Machova kosarával 22-25-re módosult az állás, de Vilipic duplája és Károlyi triplája meghozta a fordítást: 27-25. Hledét faultolták, de elengedte a bíró, Bérest is kipenderítették, megint néma maradt a síp. McWilliams hármasával majd Kovacova duplájával már 27-34 - oda. Dapo és Viteckova egy-egy triplája után alakult ki a félidő eredménye, a 32-36.

A második félidőt Zirkova lehetetlen triplája nyitotta, immár hét ponttal vezetett az ellen. Branzova, Hlede betlizett, Iványi mindent megpróbált, de igazán jól egyedül az egész idényben szapult, ám áprilisra fantasztikusan feljavult Vilipic játszott: egyedül tartotta versenyben - ideig-óráig - a Pécset. Olyannyira, hogy 50-50-nél utol is érte a magyar bajnok ellenfelét, de az ördögi Poto megint a legfájdalmasabb pillanatban szerzett triplát.

Az utolsó tíz perc maga volt a rémálom. Egyik labdát a másik után adták el a pécsiek, támadásban toporogtak, egy helyben ácsorogtak, a csehek meg egyik támadó lepattanót szedték a másik után. A 35 éves Taj McWilliams tarthatatlan volt a magyar palánk alatt, az amerikai veterán 25 pontig jutott, ráadásul lekapott 9 lepattanót, szerzett 4 labdát, és blokkolt egy magyar dobást.

A hajrá nem is hozott izgalmakat, lazán tartotta, sőt, növelte előnyét a Brno. Vilipic fantasztikus teljesítménye (22 pont, 10/10 büntetőből, 6/8 mezőnyből) kevés volt, a csapat és - némi meglepetésre a máskor cirkuszoló - Rátgéber is már-már nyugodtan tűrte a fájó vereséget. A Brno teljesen megérdemelten jutott be a döntőbe, a magyar gárda vasárnap csupán a bronzéremért léphet pályára.

Rátgéber László, a Pécs edzője: "Nehéz nyilatkozni egy ilyen mérkőzés után. Csalódott vagyok, mert a csapatom fele használhatatlan volt. Hogy kicsoda, az úgyis látszott a közvetítésben, nem akarok senkit sem kipellengérezni. Azon nem szabad meglepődnöm, hogy például Fegyverneky megbénult a tehertől, de hogy olyan tapasztalt veteránok, mint Branzova vagy Hlede is betlizzenek, az nehezen megmagyarázható. Hogyan is fogalmazzak? Pedánsan játszottunk, csakhogy egy Euroliga Final Fourban nem pedánsan kell játszani, hanem kiemelkedő, extra teljesítményeket kell elővezetni. Ilyen meg ma nem akadt, az egy Vilipicet leszámítva. Azt reméltem, hogy ezen a meccsen sztárok születnek a Pécsben - hát nem születtek. Nagyon sajnálom a csapatomat, a közönségünket, de legjobban talán saját magamat."

A másik elődöntőben:
Szamara - Vilnius 66-58 (19-9, 16-13, 14-16, 17-20)
Szamara, 3000 néző
a legjobb dobók: Artesina 17/6, Sztyepanova 10, Lawson 9, Walker 6, Korsztyin 6/3, Najmusina 5/3, Scsegoljeva 5, Abroszimova 4, Wauters 4, illetve Douglas 17/3, Baranauskaite 14/6, Streimikyte 12, Valuzyte 7, Valentiene 7, Kublina 1

A vasárnapi menetrend (magyar idő szerint):
a 3. helyért, 14 ó: MIZO-PÉCSI VSK - Vilnius
döntő, 16.45: Szamara - Brno

Ch. Gáll András