Vágólapra másolva!
Teljesítette az eléje kitűzött alapcélt a magyar jégkorong-válogatott, s a harmadik helyen zárt a divízió I-es világbajnokság debreceni csoportjában. Pat Cortina együttese a zárómérkőzésen remekül játszva 1-1-es döntetlent ért el Lengyelország ellen.

Pincési László helyszíni tudósítása Debrecenből

Divízió I-es jégkorong-vb, A csoport
Lengyelország - Magyarország 1-1 (0-1, 1-0, 0-0)
Debrecen, Főnix-csarnok, 5000 néző
v.: Anatolij Zaharov (orosz)
gól: Garbocz (22.50), illetve Vas J. (6.09)

Kisebb tanulmányt megért volna, hogy a játékoskijáró melletti lelátó rácsos korlátján át nyújtózkodó kisgyerekekkel ki pacsizott a magyarok közül a találkozó előtt. A lengyelek közül nem sokan, az szinte természetes, miért is tették volna? Azonban hogy válogatottunk legnagyobb sztárjainak (s hadd ne nevesítsük őket) szintén derogáljon a szurkolói öröm ezen kifejezése, érthetetlen.

Pedig a tábor ezúttal is mindent megérdemelt, nem véletlenül mondta Pat Cortina a britektől elszenvedett vereséget követően, edzői pályafutása során még soha sem tapasztalt olyat, hogy vesztes meccs után is így tomboljon a közönség, s elénekelje a nemzeti himnuszt.

Szombaton is majdnem megtelt a Főnix, s le a kalappal a szurkolók előtt, akik a világbajnokság legnehezebb szakaszában álltak a csapat mellé: Lengyelország ellen már az ezüstéremért léptek pályára Ocskayék.

A kapuban ezúttal nem a torna legjobb hálóőrének választott Szuper kezdett, Budai előbb Gonera, majd Sarnik lövését védve mutatkozott be, a hatodik percben pedig Jaros lövését tolta kapuvasra. A legnagyobb bravúr azonban még hátra volt, a vébé legjobb csatára, Plachta ziccerben húzhatott kapura, Budai viszont lecsente ütőjéről a pakkot.

Az ellentámadás során viszont majd' felrobbant a tábor: Ocskay jobbról centerezett középre, Vas János pedig közelről a kapuba helyezett (0-1). A 12. percben Peterdi növelhette volna az előnyt, még a hátráló védő is elcsúszott előtte, ám Radziszewski bravúrral hárított. A 15. perc elején Fodor szenvedett sérülést, öltözőbe is kellett támogatni, a jogos kiállítást Palkovics használhatta volna ki, előbb Radziszewski, majd a kapuvas mentett.

A negyedórás pihenőt követően Sille nem sokáig hagyta munka nélkül a vendégportást, az első igazán komoly helyzet viszont gólt ért a másik oldalon. Egy bulit követően Garbocz elé pattant a korong, aki teljesen egyedül, szemben a kapuval pontosan lőtt (1-1).

Jól küzdött a magyar együttes, de a pénteki összecsapáshoz hasonlóan hiába voltunk határozottak a hátsó alakzatban, elöl még az emberelőny sem mindig jelentett előnyt, alig-alig sikerült felállni. Mikor sikerült, akkor jött is a helyzet: a 29. percben Ladányi lövésébe a kapu előtt Szélig belepiszkált, de ez sem fogott ki Radziszewskin.

A 33. percben Palkovics szó szerint bohócot csinált a lengyel védelemből, de mit ért mindez, ha a lövés a kaput sem találta el. Horváth legalább megtette ezt, bekk létére jól oldotta meg a feladatot, csak a gól maradt el. Felélénkült a tábor, hajtott a csapat, Ladányi pedig hatalmas helyzetet hagyott ki, a DAC támadója pazar korongot kapott, a kaputól három méterre lekezelte, felnézett, majd a lengyel kapus lepkés kesztyűjét választotta. A harmad végén még Ocskay tanította meg kesztyűbe dudálni Baginskit, a hajrát mindketten pihenéssel tölthették a büntetőpadon.

A második szünetben rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Magyar Jégkorong Szövetség, amelyen Studniczki Ferenc elnök köszönetet mondott a szurkolóknak, a szponzoroknak és a városnak a világbajnokság szervezéséért. Debrecen polgármestere, Kósa Lajos szerint várhatóan nullszaldósan zárul a vb.

Laszkiewicz-bombával és Budai-bravúrral nyitott a világbajnokság utolsó húsz perce, alig egy perc elteltével Proszkiwicz is sikertelenül próbálkozott. Hatalmas nyomás nehezedett a magyar kapura, megnyugvást csak Palkovics élményszámba menő szólói jelentettek - a Volán kitűnősége csodálatosan játszott, igazi vezéregyénisége volt a csapatnak.

Tíz perccel a vége előtt Ocskay szerezhetett volna vezetést, közeli lövését "elnyelte" a kapus, aztán Ladányinak, majd két perccel a vége előtt Vas Mártonnak sem volt szerencséje, Radziszewski a mezőny legjobbjává nőtte ki magát.

A végeredmény 1-1 maradt, a közönség vastapssal jutalmazta a nemzeti együttest, amely teljesítette az elétűzött minimális célt, azaz elérte a harmadik helyet, noha kis szerencsével előrébb is végezhetett volna.

a világbajnokság végeredménye:
1. Norvégia 9 pont (43-8)
2. Lengyelország 7 (16-8)
3. Magyarország 6 (15-6)
4. Japán 4 (14-14)
5. Nagy-Britannia 4 (19-15)
6. Kína 0 (5-61).

különdíjak
a legjobb kapus: Szuper Levente
a legjobb hátvéd: Tommy Jakobsen (Norvégia)
a legjobb csatár: Jacek Plachta (Lengyelország).