Társoldalunk:

Még a bronzérem se jött össze a PVSK-nak

2005.04.24. 15:44

Két korábbi harmadik hely után csak negyedik lett a MiZo-Pécsi VSK a nőikosárlabda-Euroliga szamarai négyes döntőjében, miután a bronzmérkőzésen 68-60-ra kikapott a litván Vilniustól.

Euroliga, a harmadik helyért:
Vilnius (litván) - MiZo-Pécsi VSK 68-60 (8-19, 19-15, 21-12, 20-14)
Szamara, 400 néző
pontszerzők: Fegyverneky 14/3, Dapo 11, Béres 10, Iványi 8, Branzova 8, Károlyi 7/6, Vilipic 2, illetve Douglas 19/3, Streimikyte 16, Valentiene 11/9, Baranauskaite 10, Valuzyte 6, Kublina 6.

Nem a legjobb előjelekkel vágott neki a PVSK harmadik euroligás bronzcsatájának, hiszen az elődöntőben a Brnótól elszenvedett fájó vereség mellett kiderült, hogy a horvát Korie Hlede - aki WNBA-bajnokként csak 3 pontig jutott pénteken - sérülés miatt harcképtelenné vált.

Remekül, 6-0-val kezdett a magyar bajnok, sőt három perc múlva, Károlyi tripláinak köszönhetően már 10 pont volt az előny. Az első Final Fourjába jutott, két napja a házigazda Szamarát óriási küzdelemre késztető Vilnius idegesen adogatott, és még a teljes Euroliga-mezőny legjobb dobója, az amerikai Douglas is csak szenvedett. A Brno ellen gyengén teljesítő pécsi játékosok közül Fegyverneky remek formába lendült, a feltűnően indiszponált Branzova azonban továbbra is adós maradt a tőle megszokott kosarakkal.

A folytatásban a télen érkezett és a baranyaiak legjobb csereemberévé előlépő Dapo közelről és távolról is eredményes volt, miközben az ellenfél csak a 14. percben jutott 10 pont fölé. A litvánok zónavédekezése miatt ezt követően valamelyest megtorpantak a baranyaiak, és a 13 pontos vezetés - a mintegy 20 fős, kitartóan tülkölő pécsi tábor elszörnyedésére - háromra olvadt. Fegyvernekynek a dudaszó pillanatában hét méterről elendegett triplájával azonban a nagyszünetre 34-27-re alakult az állás.

A főként a nyitónegyedben "betliző" ellenfél a félidei statisztika szerint mindössze 41 százalékkal dobta a két- és 30 százalékkal a hárompontosokat, míg a Pécs 47, illetve 50 százalékosan célzott, ráadásul a lepattanócsatát is megnyerte 19-14-re. Érdekes, hogy a Rátgéber-együttesből főként a kispadon kezdő Dapo (8 pont) és Fegyverneky (7) jeleskedett.

Térfélcsere után Béres és Fegyverneky csakhamar már négy személyinél járt, miközben a túloldalon az 1997-es budapesti Eb-döntőben aranyérmet szerző Streimikyte 33 évesen is remekelt. A kiegyenlített erőviszonyokat jelezte, hogy a rivális továbbra is "látótávolságon" belül maradt, sőt egy 12-2-es rohammal a 29. percben a vezetést is átvette.

A váratlan és kellemetlen fordulat az utolsó játékrészben is éreztette hatását: a Vilnius 9-ével szemben 17 labdát eladó PVSK leblokkolt, ráadásul Károlyi kipontozódott, így csak a csapatkapitány Iványi tartotta a lelket társakban. A litvánoknál Douglas nagyon belelendült, a hátrány kisvártatva 10 pontra nőtt, s ezzel gyakorlatilag eldőlt a találkozó. A több gyenge egyéni teljesítmény által visszavetett Pécs előtt 58-62-nél még felcsillant a remény, ám a hajrát az ellenfél bírta jobban idegekkel, így a baranyaiaknak két megnyert Euroliga-bronzmeccs után be kellett érniük a negyedik hellyel.

Rátgéber László vezetőedző: "Nehéz bármit is mondanom, hiszen Vilipic, Branzova vagy Károlyi ma szabadnapot vett ki, így csak a példamutatóan küzdő Fegyvernekyre, illetve Iványira, Dapóra és Béresre számíthattam. A többiek gyáván elbújtak. Dühös és csalódott vagyok, viszont most kell a legjobban szeretnem ezt a csapatot, mert amikor év közben nyertünk, mindig csak bíráltam a lányokat."

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK