Vágólapra másolva!

Bírók helyett edzők fújnak a pólómeccseken

Jóllehet a pólóelnökség és az ob I-es játékvezetők között tart a huzavona, várhatóan egyetlen hétvégi bajnoki vízilabda-összecsapást sem kell elhalasztani a kialakult helyzet miatt.

A szövetség vezetése hivatalosan nem reagált a bírók csütörtöki, amúgy tárgyalókészséget tükröző közleményére, miáltal utóbbiak nem vállalnak szerepet a bajnoki mérkőzéseken.

"A magyar vízilabda-társadalom összefogott, hogy 22 játékvezető ne tudja meghiúsítani a 2004-2005-ös bajnokságok befejezését" - minősítette a szituációt pénteken Martin György, a szövetség (MVLSZ) elnöke arra utalva, hogy az MVLSZ vezérkara nem vonja vissza elmarasztaló állásfoglalását, amellyel az április 17-i Vasas-Eger bajnoki elődöntő játékvezetőit büntette (Marjay Zsoltot eltiltotta, Kiszelly Gábort írásban figyelmeztette), s amelyre válaszul a bírók felfüggesztették tevékenységüket, gyakorlatilag átfogó munkabeszüntetést hirdettek.

Szerdán a felek még tárgyaltak egymással, de az aznap este fél hétre kiírt Vasas-Honvéd találkozóig, a bajnoki döntő második meccsének kezdetéig nem jutottak egyezségre, s az elnökség két, már nyugdíjas játékvezető alkalmi reaktiválásával oldotta meg a mérkőzés elmaradásával fenyegető bíróhiányt.

"Szerdán a liga 20 tagjából jelen levő 16 fő, valamint az elnökség 15 tagja közül az ülésen részt vevő 12 egyhangúlag utasította el a játékvezetők zsarolási kísérletét. A döntést támogatta a regionális liga jelen levő képviselője is. A döntés tehát az egész magyar pólós társadalom véleményét tükrözi!" - szögezte le Martin György a szövetség közleményében.

"A határozat után neves edzők is fölsorakoztak a magyar vízilabda-közvélemény akarata mellett. A hétvégi bajnoki mérkőzéseken olyan neves, játékvezetői minősítéssel is rendelkező edzők vesznek sípot a kezükbe, mint Faragó Tamás, Godova Gábor, Merész András. Így aztán várhatóan egyetlen hétvégi bajnoki vízilabda-összecsapást sem kell elhalasztani a kialakult helyzet miatt."

Arra a felvetésre, hogy az elnökség miért nem méltatja válaszra a sípmesterek csütörtöki levelét, az elnök így reagált: "Mert az a szövetségbe nem érkezett meg, különben is a zsarolókkal a tárgyalás lehetősége április 27-én, szerdán 18 órakor megszűnt, amikor a játékvezetők az elnökség által fölajánlott kompromisszumot nem fogadták el."

Az ügy újabb fejleményeként péntek este az ob I-es meccseken fújni változatlanul nem kívánó játékvezetők bejelentették: a női és utánpótlás-mérkőzések levezetését vállalják. A gesztusnak szánt lépésről értesítették a versenybíróságot, mielőbbi választ várva "szándéknyilatkozatukra". A bírók értésre adták, azt semmiképpen sem szeretnék, ha a különböző bajnoki korosztályok gyerekmeccsei elmaradnának. Hozzátették ugyanakkor, hogy ajánlatuk erre a hétvégére vonatkozik.

A versenybíróság még péntek este úgy döntött: nem kéri az ob I-es játékvezetői keret tagjainak közreműködését a hétvégi bajnoki találkozókra, mondván, hogy minden tétmeccsre és fontosabb utánpótlás-mérkőzés levezetésére biztosítottak alacsonyabb osztályú játékvezetőket, s most már nem cserélik le őket. Más női és gyerekbajnoki találkozókon pedig, ahová nem jut bíró, edzők fújják majd a sípot ezen a hétvégén.