Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legerősebb jégkorong-világbajnoksága rajtol szombaton Ausztriában, mivel a tengerentúli profiliga (NHL) bérvitája miatt szinte az összes kiválóság hadra fogható, csak sérülés, formaingadozás és családi okok miatt marad távol néhány sztár.

Eddig az volt a "módi", hogy a vb-n szereplő együttesek fél szemmel azt figyelték, az NHL rájátszásában ki lesz kieső, mert akkor az utolsó pillanatban még újabb meghívókat lehetett küldeni. A profik és klubtulajdonosok közötti anyagi természetű vita ezt megoldotta, csak kevesen mondták azt, hogy inkább kihagyják a tornát. Voltak azért olyanok is, akik teljes mértékben szünetet tartottak, és ők a vb-ből sem kérnek.

Az utóbbi két évben aranyérmes Kanada most is esélyesnek számít, de trónkövetelők akadnak bőven. A főleg fiatal klasszisokból álló Oroszország és a rutinosokra - köztük Jaromir Jagrra - építő Csehország a legerősebb összeállításban szerepel, és Szlovákia, Svédország, Egyesült Államok, valamint Finnország is előkelő helyezésben bízik.

A kiesés ellen gyaníthatóan Fehéroroszország, Szlovénia, Ukrajna, Dánia és a Magyarországon felkészülő Kazahsztán csatázik. Az utolsó két helyezett vesz búcsút az élvonaltól.

A bécsi Stadthallénak egyébként rossz főpróbája volt, a szombati rajt előtti utolsó barátságos mérkőzés, az osztrák-svájci találkozó a jég rossz állapota ugyanis miatt félbeszakadt. A vendégek 1-0-ra vezettek két harmad után, de a bíró balesetveszélyre hivatkozva nem engedélyezte a folytatást. A szervezők ígérték, gyorsan kijavítják a hibát, és nem lesz gond.

A világbajnokságok történetében először fordul elő, hogy a vb valamennyi mérkőzését élőben tekinthetik meg az érdeklődők - mégpedig az interneten. Csütörtökig 29,99 dollár volt az előfizetés, péntektől ez már 39,99-be kerül.

A szervezők a világbajnokság zökkenőmentes és biztonságos lebonyolítására körülbelül 700 ezer eurót költenek majd. Bécsben és Innsbruckban a 16 nap folyamán 2100 rendőr teljesít szolgálatot. Az NHL-es játékos sztrájk miatt a sajtó még jobban odafigyel az ausztriai világbajnokságra. Több mint ezer újságíró és fotóriporter tudósít a helyszínről, valamint 32 tévétársaság közvetít majd Bécsből, illetve Innsbruckból. Ausztriából 121, Németországból pedig 71 tollforgató akkreditáltatta magát az eseményre.

A világbajnokság 16 napja alatt összesen 22 mérkőzést közvetít élőben a Sport Televízió.