Vágólapra másolva!
Eddig különösebb meglepetés nem történt az ausztriai jégkorong-világbajnokságon, viszont csütörtöktől a korábbiaknál is nagyobb csatákra lehet számítani, minthogy kieséses rendszerben folytatódnak tovább a küzdelmek.

A negyeddöntőknek a sportág vezető hét állama (Csehország, Oroszország, Kanada, Egyesült Államok, Svédország, Finnország és Szlovákia) alkotta mezőnyéhez Svájc csatlakozott.

A tornán eddig csak az orosz válogatott veretlen, amely az elődöntőbe kerülésért az olykor rapszodikusan szereplő finnek legjobbjaival találkozik. Az északiaknak nagy formajavulásra lenne szükségük, hogy búcsúztassák az esélyesebb riválist.

A másik ágon a svédek végeztek az élen, így aztán az állva maradt mezőny legkönnyebben legyőzhető gárdáját, a svájcit kapták meg. Óriási meglepetés lenne, ha nem az utóbbi két vb-n ezüstérmes skandinávok lépnének tovább.

A másik két összecsapáson nem lehet egyértelműen megjósolni, ki lesz a győztes. Az elmúlt két vb-n diadalmaskodó kanadaiak a szinte hazai közönség előtt játszó szlovákokkal mérkőznek. A tengerentúliak támadósora a legjobb a tornán (Rick Nash és Joe Thornton például 11 pontot szerzett, és előbbi már kilencszer volt eredményes), viszont a védelme nem zár annyira hatékonyan, mint a korábbi években. A juharleveleseknél ráadásul a kapusok, Martin Brodeur és Roberto Luongo fokozatosan fárad, ennek oka lehet, hogy a tengerentúli bérvita miatt ők ezt megelőzően egy éve (!) védtek utoljára éles találkozón.

A cseh-amerikai párharc lehet a legkiegyensúlyozottabb a negyeddöntők között. Talán az európai alakulat egy kicsit erősebb, viszont a tengerentúliak ellentámadásai rendre veszélyt jelentenek. Ha a csehek fegyelmezetten játszanak, s nem töltenek sok időt a büntetőpadon, bejuthatnak az elődöntőbe.

Amennyiben a negyeddöntős mérkőzések 60 perc után döntetlenre állnak, legfeljebb tízperces úgynevezett hirtelen halál következik, és a csapatok négy-négy mezőnyjátékossal folytatják a csatát. Ha nem esik gól, a büntetőlövések döntenek.

statisztikák a negyeddöntők előtt
pontlista: 1. Nash (kanadai) 11 pont (9 gól, 2 gólpassz), 2. Thornton (kanadai) 11 (5, 6), 3. Alfredsson (svéd) 9 (3, 6), 4. Pálffy (szlovák) 8 (5, 3), 5. Jagr (cseh) 7 (2, 5)
Azonos pontszám esetén a több lőtt gól dönt

góllövőlista: 1. Nash 9, 2. Thornton és Pálffy 5-5

gólpasszlista: 1. Stümpel (szlovák) 7, 2. Alfredsson, Thornton és Norström (svéd) 6-6

legponterősebb hátvéd: 1. Strabak (szlovák) és Visnovsky (szlovák) 6-6 pont (2, 4)

emberelőny-kihasználás: 1. Kanada 30.77 százalék, 2. Svájc 28.12, 3. Szlovákia 27.03

emberhátrány-kivédekezés: 1. Fehéroroszország 100 százalék, 2. Svédország 96.15, 3. Kanada 90.62

védési hatékonyság: 1. Mezin (fehérorosz) 97.14 százalék, 2. Kolesnyik (kazah) 95.24, 3. Vokoun (cseh) 95.00, 4. Gerber (svájci) 94.67, 5. Irbe (lett) 94.35.