Vágólapra másolva!
Az utóbbi két évben aranyérmes kanadai válogatott jutott elsőként az ausztriai jégkorong-világbajnokság vasárnapi fináléjába, miután a szombati bécsi elődöntőben - főleg az első harmadban nyújtott remek teljesítményének köszönhetően - legyőzte Oroszország csapatát. A sportág feltalálói a döntőben a svédeket búcsúztató csehekkel találkoznak.

Első elődöntő:
Kanada - Oroszország 4-3 (3-0, 1-2, 0-1)
gól:
Redden (2.), Souray (6.), Heatley (11.), Jovanovski (22.), illetve Szemin (35.), Jasin (40.), Ovecskin (47.)

A sportág őshazájának számító Kanada, valamint Oroszország, illetve jogelődje, a Szovjetunió eddig egyaránt 23 vb-aranyérmet szerzett, s most csak egyikőjüknek maradhatott meg a remény, hogy egyedül vezesse ezt a ranglistát.

A tengerentúli gárda alaposan belekezdett, de ehhez kellettek az orosz védők is. Még csak 98 másodperce zajlott az elődöntő, amikor a hátvéd Redden lövése kipattant Szokolov kapusról, majd az ismétlést már nem hibázta el a kanadai klasszis, noha hárman is körbevették. Ezt követően kimaradt egy orosz emberelőny, és egy fantasztikus ellentámadás végén nőtt a különbség. Az egész vb-n szenzációs formában játszó Thornton remek ütemben passzolt a támadást kísérő védő, Souray elé, aki kapásból volt eredményes. Ez volt a kanadaiak negyedik kísérlete és második gólja.

Később a legutóbbi Stanley-kupa-győztes csapat, a Tampa Bay Lightning hátvédje a kapuvasat találta el. Az oroszok csak szabálytalanságok árán tudták - ideiglenesen - feltartóztatni a kanadai rohamokat. A rivális aztán kettős emberelőnyben módosította az állást: Heatley közelről vette be a magára hagyott Szokolov kapuját. A folytatásban az európai alakulat is veszélyeztetett, de a címvédő újabb kapuvasat lőtt.

A második harmad ugyan úgy kezdődött, mint a nyitó felvonás. A kanadaiak emberelőnyben megjáratták a korongot, és az előrehúzódó hátvéd, Jovanovski közelről beütötte a vb-n első találatát.

Később kiegyenlített játék folyt a pályán, s mivel az oroszoknak már nem volt veszítenivalójuk, minden helyről tüzeltek, így Brodeurnek kellett többet védenie. Aztán megtört a jég, az eddig halvány Jasin remek passzt adott Szeminnek, aki szépített. És még nem volt vége! 42 másodperccel a szünet vége előtt Jasin maga is betalált, és így garantált volt az izgalom a záró harmadra is.

Nem is volt üresjárat! Az oroszok hihetetlen iramot diktáltak, és a 47. percben felzárkóztak 4-3-ra! A tavalyi NHL-es amatőrbörze (draft) legelőkelőbb helyen elkelt hokisa, Ovecskin mattolta az olimpiai bajnok, Világkupa- és háromszoros Stanley-kupa-győztes Brodeurt.

A hajrában hiába "borult fel" a pálya, a kanadaiak a szerencsével sem álltak hadilábon, így a jó első harmadnak köszönhetően bejutottak a döntőben.

Második elődöntő:
Csehország - Svédország 3-2 (0-0, 1-1, 1-1, 1-0), hosszabbítás után
gól:
Cajanek (36.), Straka (46.), Dvorak (65.), illetve Höglund (32.), D. Sedin (53.)

Már a kezdetektől hatalmas iramot diktált mindkét csapat, minden támadás veszélyt jelentett. A kapusok, Lundqvist és Vokoun sziporkáztak, és nem lehetett túljárni az eszükön. Egyszer azért majdnem sikerült, Straka azonban a kapuvasat találta el. A 14. percben kisebb fejsérülést szenvedett a csehek szupersztárja, Jagr, azonban még az első szünet előtt visszatért. A harmadban két svéd és egy cseh emberelőny maradt ki. A játékrész utolsó másodpercében a korong a svéd kapuba került, azonban a videóbíró alapján egyértelmű volt, hogy Cajanek szándékosan rúgta a gólvonal mögé.

A csehek még gyorsabb játékkal rukkoltak elő a folytatásra, de nem éltek a lehetőségekkel. Így voltak ezzel a svédek is, de a gól legalább már nem hiányzott.

A 32. percben Norström távoli lövése kivágódott Vokounról, és Höglund estében az üres kapuba helyezett. A rivális tovább fokozta a sebességet, és egy parádés góllal gyorsan egyenlített. Sykora keresztpasszát Hlvac elengedte Cajaneknek, aki az átvétel után hatalmas gólt lőtt a bal felső sarokba. Tíz másodperc múlva fordíthattak volna a csehek, de Hemsky az oldalhálót találta el.

A harmadik harmad elején újabb svéd emberelőny maradt ki, és ezt góllal büntette a rivális. Prospal lövése felperdült, és Straka a levegőből talált be. Bravúros mozdulat volt! A svédek Weinhandl révén egalizálhattak volna, de kimaradt a ziccer. Később megint a skandináv csapat került létszámfölénybe, és hatodik ilyen alkalmat már nem mulasztotta el. Henrik Sedin a kapu mögül, a háta mögött, a lába között adott középre ikertestvérének, Danielnek, aki az elfekvő Vokoun fölött lőtt a léc alá. Ez is szép találat volt. Az utolsó percekben mindkét együttes előtt adódott komoly helyzet, de a hálóőrök remekeltek.

Jött a hirtelen halál, amelynek 6. percében Dvorak egy hátvéd lába között, a semmit sem látó kapus feje mellett lőtt olyan gólt, hogy a korong azonnal kivágódott a hálóba elhelyezett kameráról. Rövid videóbírózás után az amerikai játékvezető megadta a találatot, így a csehek 2001 után ismét finálét játszhatnak.

A vb-n legutóbb 1999 és 2001 között fordult elő, hogy egy csapat - nevezetesen a cseh - sorozatban háromszor diadalmaskodott, így most éppen Csehországnak kell megakadályoznia, hogy ez Kanadának sikerüljön.