Vágólapra másolva!
Az Univer KSC csapata - fennállása során először - bejutott a magyar bajnoki rájátszás legjobb négy csapata közé. A sikerek Meszlényi Róbert nevéhez köthetők, a 37 éves mester második esztendeje irányítja a gárdát, s már a második évben sikerült az elődöntőbe jutni. S hol van még a vége? Nem tudni, mindenesetre az alapszakasz győztese, az Atomerőmű SE az ellenfél, szerdán Pakson kezdődik a három nyerésig tartó párharc. A másik ágon Debrecen-Albacomp elődöntő lesz.

A vasárnapi 100-74 a PVSK-Panthers ellen - amellyel 3-2-re megnyerte a párharcot a kiskunsági alakulat - valóságos karnevált szabadított el a városban. Ezerhatszáz fanatikus - döntő többségében piros trikóba öltözött - szurkoló kezdett fékevesztett ünneplésbe a hazai kedvencek lehengerlő játéka láttán. Valóban, úgy söpörték le Cory Bradfordék a pécsieket a parkettról, mintha óriások játszottak volna törpékkel.

"Nagyon készültünk erre az összecsapásra, hazai környezetben - úgy érezzük - bárkit le tudunk győzni. Ilyen közönség támogatásával semmi sem lehetetlen" - mondta Meszlényi, aki Kecskemétre érkezése előtt Sopronban varázsolt, az anyagi csődbe jutott Postás női csapatával menetelt a bajnoki ezüstig, többek között a jóval tehetősebb városi riválist is megelőzve.

- Mi a csapat titka?
- A küzdőszellem, az, hogy roppant egységes a társaság. Mindenki hozzá teszi a magáét a produktumhoz: Bradford - aki az Illinois egyetemen végzett, s majdnem NBA-játékos lett - igazi klasszis, ellenállhatatlanul tör be a gyűrű alá, s pazarul dobja a triplákat. Vasárnap mind a tizenkét büntetőjét értékesítette, ez is óriási dolog. Bojan Lapov a maga 37 évével a megtestesült tapasztalat, miként a nála két évvel fiatalabb, a Honvédot, az Albacompot és a Paksot megjárt, több mint százszoros válogatott irányító Boros Zoltán is. Fodor Gergely szintén tagja a nemzeti együttesnek, ő most épült fel súlyos sérüléséből, Horváth Csaba robusztus harcos, Horváth Ákos kiváló hátvéd, Mérész Csaba is a rutint jelenti, miként Chad McClendon, az egyik legjobb hazai lepattanózó is.

- Korábban a röplabda, a birkózás jelentette Kecskeméten a sportot. Sikerült elfogadtatni a helybeliekkel a kosárlabdát?
- Hogyne, bizonyíték erre a sok-sok telt ház. Komolyan felvetődött egy nagyobb csarnok építése.

- Hol ünnepelték a szakosztály történetének legnagyobb sikerét?
- A Bugaci Csárdában, hétfőn délelőtt pedig egy Kecskemét környéki tanyán múlatjuk az időt, virágos hangulatban. De senki se aggódjon, szerdán, Pakson már csak a kosárlabda fog létezni a játékosoknak és a szakvezetésnek.

Forrás: [origo]

Boros és McLendon így ünnepelt vasárnap

- Nehogy elfelejtsük: néhány hete már ön az edzője a válogatottnak is. Összeegyeztethető a két munkakör?
- Persze, a válogatottal csak júliusban kezdjük meg a felkészülést az augusztus végén esedékes Európa-bajnoki pótselejtezőre.

- Mit gondol, meddig juthatnak az Univerrel?
- Sajnos a Paks ellen már nem élvezzük a hazai pálya előnyét, de senki se higgye, hogy megelégedtünk az elődöntőbe jutással.

Ch. Gáll András