Vágólapra másolva!
A magyar rögbiválogatott elkezdte a felkészülést a szeptember 24-ei, Bosznia-Hercegovina elleni kulcsfontosságú mérkőzésre, de Neuzer András szövetségi kapitány ennél távolabbra is tekint: négy év múlva a világbajnokság közvetlen előszobájának számító európai II. divízióban akar szerepelni csapatával.

"Bemutattuk a válogatottságra jelölt játékosoknak, hogy milyen fizikai, erőnléti és technikai feltételeknek kell megfelelniük, ha be szeretnének kerülni a bosnyákok ellen készülő 30-as keretbe" - mondta Neuzer, aki a nyár eleji tisztújító közgyűlésen vette át a válogatott irányítását, és komoly tervekkel vág neki a most induló szezonnak. "A szeptember 24-ei playoff-meccs kulcsfontosságú, ezen dől el, hogy bekerülünk-e a III. divízió B csoportjába, amely a legalsó versenyképes sorozat Európában. Ha nem sikerül nyernünk Bosznia-Hercegovina ellen, a felemelkedésünk esélye sem lesz meg, ezért nem tudnék az emberek szemébe nézni, ha elbuknánk, hiszen ez csak a minimuma annak, amit vállaltam."

Kemény szavak, kemény vállalás, de ha a hazai rögbiseknek az elmúlt 15 évbeni sorozatos elhalt próbálkozásait néznénk, értenénk az elszántságot. Amit a kapitány a válogatott-jelöltektől is elvár. "Ötven játékosnak küldtünk meghívót, közülük hatan lemondták a válogatottságot, négyen objektív okok miatt nem tudtak jönni, ketten pedig nem jeleztek vissza. Utóbbiak természetesen ezzel kizárták a lehetőségét annak, hogy válogatottak legyenek. A 38 játékos, akivel a teszteket el tudtuk kezdeni, nagyon jó hozzáállást tanúsított, mint ahogy kiváló volt az együttműködés két segítőmmel, Mézes Bálinttal és Harmat Ákossal is (pedig a múltban nem volt konfliktusmentes a viszonyom velük). A tesztelés most elsősorban a nyaralás utáni állapot felmérésére vonatkozott, és a cél az volt, hogy bemutassuk, mit kell tudni ahhoz augusztus 24-én, hogy a közös munkát elkezdhessük."

Ha a válogatott szeptember 24-én győz, részt vesz a III. divízió B csoportjának küzdelmeiben, ahol a második hely megszerzése és Szlovénia legyőzése a cél. Utóbbi azért fontos, mert még sosem győztük le a déli szomszédot, ahol régóta, új-zélandi szakemberek segítségével folyik magas szintű szakmai munka, tehát fontos megméretés lesz, és nagy eredmény lenne a siker. A további ellenfelek Bulgária, Litvánia és a másik playoff győztese, azaz Luxemburg vagy Örményország lehetnek.

A nemzetközi rögbiselejtezők szisztémája a jégkorongéhoz hasonló, a II. divízióban szereplők már játszhatnak a világbajnokságért, ahol a déli "három nemzet" (Ausztrália, Dél-Afrika, Új-Zéland), illetve az északi "hat" (Anglia, Franciaország, Írország, Olaszország, Skócia, Wales) mellett még 11 ország csapata szerepelhet. A bonyolult selejtezőrendszerből is adódik, hogy reménykedni legfeljebb a 2011-es vb-szereplésben lehet, de a lépcsőzetes felépítés mindenképpen hasznos a fejlődés szempontjából.

A játékosállományt illetően Neuzer elmondta, most is a bajnok Esztergomi Vitézek csapata adja a válogatott zömét: a harmincas keretben várhatóan tizenkét esztergomi kap szerepet. "A Fehérvári RK több stabil játékost tud adni, és az Elefántoktól is jöhetnek öten-hatan, de náluk jelenleg sok fiatal tehetség van, akiket egyelőre nem tudunk beépíteni a csapatba. Hasonló helyzetben van a százhalombattai Bulldogok és a Szeged, ugyanakkor a budapesti Exilestól 2-3 játékos jöhet szóba. Szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a 19-21 éves korosztályban sok rendkívül jó képességű játékosunk van, de fizikai hiányosságaikat pótolnunk kell, és természetesen ők fogják adni annak a csapatnak a gerincét, amellyel hosszú távra tervezünk."

A rögbisek között nagy tekintélynek örvendő Neuzer személye garanciát jelenthet arra, hogy fontos játékosok nem mondanak nemet a hívásra, és az általa a válogatotthoz szerződtetett román szakember, Daniel Mitrea személye a szakmai munka javulásával is biztat. A romániai kapcsolatnak a válogatott irányító posztjain játszók is sokat köszönhetnek: a karmester Bíró Gábor és a tolongást vezénylő Pfeifer Tamás Aradon, első osztályú proficsapatnál töltött el egy hetet, az I. divíziós román válogatott játékosaival együtt edzve naponta kétszer.

Az augusztus 24-ei szintfelmérés után szeptember 6-án edzőmérkőzés következik, majd a bosnyákok elleni mérkőzés előtti edzőtáborban véglegesítik a végül pályára lépő 22-es keretet. Bosznia-Hercegovinát szeptember 24-én Esztergomban fogadja a magyar válogatott.