Társoldalunk:

Dávidék a hajrában verték a svéd kosarasokat

2005.08.23. 19:10

Portugáliai sikere után hazai pályán a svédeket is legyőzte a magyar férfikosárlabda-válogatott az Európa-bajnoki pótselejtező második fordulójában. A végig szoros összecsapást végül a hajrában 75-68-ra nyerte a Meszlényi-csapat.

eredmény, C csoport, 2. forduló
Magyarország - Svédország 75-68 (22-15, 15-21, 16-17, 22-15)
Körcsarnok, 1000 néző
v: Radovic (horvát), Bretagne (francia), Harrison (angol)
pontszerzők: Gulyás 28/3, Dávid 16/3, Németh 11/9, Dénes 7/3, Mészáros 7/3, Sitku 3/3, Kálmán 2, Fodor 1, illetve Levin 22/12, Kjellbom 12, Copeland 11/3, J. Larsson 6/6, Norville 6, Ringström 5, Nnamaka 3, Akyüz 3/3

Ünnepi díszletek és csaknem teltház várta a szerbiai Eb-re pályázó magyarokat a budapesti Körcsarnokban: a parkett körül a szervezők páholyokat alakítottak ki a prominens vendégek számára enni- és innivalóval, a lelátón pedig errefelé rég látott tömeg buzdította a Meszlényi-gárdát.

A piros-fehérek lendületes kezdéssel hálálták meg a meleg fogadtatást, és a nyitónegyed felénél már tíz ponttal elhúztak a szorgos, de kissé körülményes vendégektől. A lisszaboni mérkőzéshez hasonlóan a hazaiak ezúttal is a palánk alatti játékot erőltették, kihasználva Gulyás és Dávid erejét, de a többször is lejáró támadóidő jelezte: nincs még csúcsformában a csapat.

A második játékrészben a svédek egy 7-0-ás rohammal kiegyenlítettek - főként öt színes bőrű kosarasuk egyike, Norville révén -, sőt 26-28-nál a vezetést is átvették. A Görögországban légióskodó Gulyás azonban vállaira vette az együttest, így a félidőben 37-36 volt az állás.

A nagyszünetben Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal vezetője és Bartha Ferenc MKOSZ-elnök arany emlékgyűrűket adott át az 1955-ben Európa-bajnok férfi válogatott azon tagjainak, akik nem tudtak jelen lenni júniusban a Lamperth Mónika által adott fogadáson: Bánhegyi Lászlónak, Bogár Pálnak, Cselkó Tibornak, Greminger Jánosnak, Hódy Lászlónak, Tóth Lászlónak és Zsíros Tibornak.

Két hónapja a sportot felügyelő belügyminiszter hivatalában megjutalmazta Bencze Jánost, Czinkán Tibort, Dallos Jánost és Simon Jánost. A csarnok közönsége egyperces néma felállással adózott a már elhunyt Hódy János, Mezőfi Tibor és Papp Péter emlékének.

A pihenő után egyik fél sem tudott egy pontnál jobban meglépni, rengeteg hiba és csökkenő színvonal jellemezte az összecsapást, majd Németh hármasa nyomán ismét feléledt a szurkolótábor. A hazai szakvezető cserékkel próbálta fokozni a tempót, ennek ellenére a csapatok 53-53-mal fordultak a "célegyenesbe".

A zárófelvonás a házigazdák magassági fölényét remekül kompenzáló skandinávok hetedik triplájával kezdődött, majd Dávid megkapta negyedik személy hibáját, ekkor már 55-61-et mutatott az eredményjelző. Már-már veszni látszott a meccs, amikor jött az utolsó fordulat: Németh kétszer is betalált távolról, a 14 pontos Kjellbom kipontozódott, és megint "itt" volt az előny.

A fantasztikus hangulatú hajrában a kék-sárgák többet rontottak, így az álló ovációval köszöntött magyar válogatott megőrizte veretlenségét a pótselejtező sorozatban. A slusszpoén stílszerűen a meccs hőséé, Gulyásé lett, aki a dudaszó pillanatában még félpályáról bevágott egy hármast.

Meszlényi Róbert szövetségi kapitány: "A svédek frissebben mozogtak, nálunk az egész napos portugáliai hazaút után lassabbak voltak a lábak. Az utolsó percekre elfáradt az ellenfél, aminek remek győzelem lett a vége."

A magyarok a harmadik fordulóban, hétfőn 18 órától a portugál válogatottat fogadják Székesfehérváron.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK