Vágólapra másolva!
Dirk Nowitzki, a németek világklasszis kosárlabdázója engedélyt kapott klubjától, az észak-amerikai profiligában (NBA) szereplő Dallas Maverickstől, hogy pályára lépjen a szeptember 16. és 25. közötti szerbiai Európa-bajnokságon és az azt felvezető felkészülési mérkőzéseken. 

A magyarok elleni kontinentális selejtezőn is sziporkázó játékos biztosítását a német szövetség állja. A 27 éves Nowitzki hazája válogatottjának és a Dallasnak is meghatározó figurája. Az NBA-ben 522 mérkőzésen átlagban 21,3 pontot dobott.

Jó hír a játékos számára, hogy öt hét után kiengedték a vizsgálati fogságból nevelőedzőjét, az adócsalással vádolt Holger Geschwindnert. Az ügyészség korábban azért rendelte el a gyanúsított fogvatartását, mert tartani lehetett attól, hogy bizonyítékokat próbál eltüntetni.

"Nagyon boldog vagyok, hogy Holgert kiengedték. Ez roppant fontos számomra, különösen most, az Európa-bajnoki felkészülés során. Mielőbb felveszem vele a kapcsolatot" - jegyezte meg Nowitzki.

A vád szerint a volt válogatott Geschwindner anyagilag részesedett a 211 centis sztár amerikai sikereiből és az ügyészség szerint ebből a jövedelméből nem fizetett adót. A hátralék összege mintegy 7 millió euró.

Nowitzki a nyári szünetben Geschwindner irányítása alatt gyakorolt, és mentorának bebörtönzése után közölte: a váratlan fordulat ellenére a válogatott rendelkezésére áll a szerbia-montenegrói Európa-bajnokságon.