Vágólapra másolva!
Bravúros győzelemmel kezdte Európa-bajnoki selejtezősorozatát a magyar rögbiválogatott, amely a szlovén fővárosban szombaton csapott össze a házigazdák legjobbjaival.

A ljubljanai meccs első negyven percében inkább a vendéglátók akarata érvényesült, 9-0-ra, majd 12-5-re húztak el, a folytatásban azonban nagy hajrába kezdtek a magyarok, s végül nagy bravúrral megfordították a mérkőzést. Egy sárga lap miatti tíz perces emberelőnyt kétszer is kihasználva, két szemfüles céllal lett 15-12 ide. A rendkívül feszült mérkőzésen, amelyen a játékvezető háromszor is sárga lappal figyelmeztetett, majd érthetetlenül sokat, kilenc percet hosszabbított, a hazaiak nyomása nem volt elegendő még az egyenlítéshez sem. A korábban két büntetőt magabiztosan értékesítő és két parádés dropgólt rúgó (és így a szlovének minden pontját egymaga szerző) Kavcic három ajándékbüntetőt rúghatott a hosszabbításban, de mindkettő, amit kapura próbált küldeni, kimaradt.

Neuzer András szövetségi kapitány szerint a mérkőzés elsősorban a fejekben dőlt el. "Rendkívül jól sikerült a csapat pszichikai felkészítése, a meccs előtt már szinte vissza kellett vennünk a fiúk önbizalmából, mert annyira elhitték, van keresnivalójuk Ljubljanában a tavalyi 41-0-s zakó után is. A feszültség abból is lemérhető, hogy Hölzl Matthew minden jutalomrúgása kimaradt, ami pedig nem megszokott nála. Ugyanakkor nagy öröm, hogy a csak rúgásokra törekvő szlovénekkel szemben minden pontunkat célból szereztük, hiszen ez az igazi rögbi, a játék lényege. Mindenesetre le a kalappal Kavcic előtt, fantasztikusan jó játékos, nemcsak rúgóként, irányítóként is. Tíz éve játszottunk először hivatalos mérkőzést a szlovénekkel, de még sosem győztük le őket, ezért is nagy dolog ez a siker, amit külön köszönök veterán játékosainknak, elsősorban Novák Péternek, a két célpasszt adó Suiogan Károlynak és a beugró Tóth Istvánnak, a juniorválogatott 41 éves kapitányának."

A csoport egyik legerősebbje, a világranglistán nálánál 19 hellyel előrébb sorolt ellenféllel szemben elért győzelem után a magyar válogatott célja így még inkább a csoportelsőség, ezáltal pedig az egy kategóriával való feljebb kerülés. A 3/b divízió tagja még Bulgária, Litvánia és Örményország. Az Eb-selejtező következő fordulójában, szintén vendégként a bolgárokkal küzd meg jövő év áprilisában a magyar válogatott.

Ha a Nemzetközi Rögbi Szövetség (IRB) szezon előtt kiadott világranglistáján elfoglalt helyezéseket nézzük, Bulgária ellen még Szófiában is kötelező győzni, hiszen a 90. helyen állnak, Magyarország pedig a 81., és szombaton a 62. helyezett Szlovéniát győzte le. Nagyobb fejtörést okozhat a két itthoni meccs, Litvánia (70.) még hagyján, Örményország a nagy kérdés, a sötét ló. Egyelőre helyezetlenek, hiszen csak tavaly kapcsolódtak be a nemzetközi rögbiéletbe, és keveset tudni róluk. Azt azonban igen, hogy legjobbjaik a francia és a grúz bajnokságban profiskodnak, ami igen jó iskola, hiszen a gallok a rögbivilág egyik csúcsát jelentik, és Grúzia is részt vett a legutóbbi világbajnokságon.

Sőlősi László, a válogatott vezetőedzője szerint nem lehet baj a tavaszi mérkőzéseken. "Azt mondtam a fiúknak is a meccs után, ha ilyen szépen betartjuk a taktikai utasításokat, nem veszítjük el a fejünket, hanem játsszuk, amit tudunk, és amit megbeszéltünk, komoly eséllyel megnyerhetjük ezt a csoportot. Nagyon erős most a magyar válogatott, ki kell használnunk ez ebből adódó lehetőséget."

A nemzeti csapat mezei most jó pár hónapig pihenhetnek a szertárban, hiszen a bajnokság őszi hajrája jön (közte a Vitézek-Bulldogok "szuperrangadó"), illetve a Magyar Köztársaság Kupa, amelyet hagyományosan október 23-án, hetes rendszerben bonyolítanak le egy egynapos rögbifesztivál keretében, ezúttal Vácon, az Elefántok otthonában.

Mézes Csaba