Vágólapra másolva!
Az MKB-Euroleasing Sopron 25 pontos vereséget szenvedett az orosz Jekatyerinburg vendégeként a női kosárlabda Euroliga hetedik fordulójában. Szintén kikapott az eddig egyedüliként százszázalékos MiZo Pécs, amely az orosz Szamara otthonában 43 pontot dobott, 60 kapott ellenében.

Eredmény, B csoport:
Jekatyerinburg (orosz) - MKB-Euroleasing Sopron 99-74 (27-12, 25-19, 31-17, 16-26)
Jekatyerinburg, 2000 néző
pontszerzők: Dabovic 20/3, Batkovic 18, Zakaljuzsnaja 14, Mironova 12/6, Griffith 12, Sauret 11/3, Karpova 6, Szitnyak 6, illetve Matovic 25, Károlyi 15/3, Cserny 14/6, Horváth Zsuzsanna 9/3, Eördögh 4, Gorbunova 4, Teasley 2, Honti 1.

A második fordulóban a Jekatyerinburgtól hazai pályán 84-80-ra kikapó soproniak fárasztó utazás végén jutottak el az Urál túloldalán fekvő iparvárosba, így Moszkvában a négyórás átszállási szünetet kisebb Mikulás-ünnepséggel "dobták fel". Oroszországban mínusz 16 fokos zimankó fogadta a magyar küldöttséget. A 2003-ban bajnok, tavaly pedig útlevél-hamisítási botránya miatt kizárt ellenfél alaposan megerősödött az elmúlt hetekben, hiszen soraiban tudhatja már az idei WNBA-döntő három sztárját, Lindsay Whalent, Yolanda Griffitht és a 214 centis Malgorzata Dydeket is.

A frissiben igazolt nagyágyúk miatt a vendégek csak 4-4-ig tartották a lépést, ám a hibátlanul (11/11) büntetőző oroszok innen egy 17-0-s rohammal faképnél hagyták őket. A nyitónegyedben csaknem hat percen át pontképtelen soproniak a kapitány Cserny, illetve Károlyi kosaraival megkezdték a felzárkózást, ám Griffith és a "nehézsúlyú" Batkovic továbbra is megoldhatatlan problémát okozott nekik. A 15. percben már 20 ponttal vezetett a mezőnyből 72 százalékosan célzó rivális, a félidőre tovább nőtt a hátrány (52-31).

Fordulás után még rosszabbra fordult a helyzet: a szerb-montenegrói Dabovic bedobta 16. pontját, Eördögh kipontozódott, és a 27. percben már 30 ponttal elhúztak az uráliak. Mivel magyar részről - a műtétre váró Matovic remeklése ellenére - csak minden harmadik kísérlet hullott a gyűrűbe, a harmadik játékrészben gyakorlatilag eldőlt a találkozó. A tét nélkülivé degradálódott utolsó negyedben már csak a különbség mértéke volt kérdéses, a hiába hajrázó Hejkova-együttes végül sima vereséget szenvedett.

Natalia Hejkova, a Sopron vezetőedzője: "Nagyon rosszul kezdtük a mérkőzést, és a korábbi hetek jó periódusa után ezúttal védekezésben is gyengék voltunk, nem bírtunk a palánk alatt a Griffith-Batkovic kettossel. Örülök, hogy a végén volt tartása a csapatnak. Ennél több jót azonban a mai estéről nem tudok mondani."

A 3/4-es mérlegnél tartó soproniak egy hét múlva a lengyel Gdyniát fogadják.