Vágólapra másolva!
Amennyiben kedden legyőzi Hollandiát, világbajnoki elődöntőt játszhat a magyar nőikézilabda-válogatott. A szentpétervári középdöntőben csapatunk Horvátország ellen kezdett, s végig szoros, kiegyensúlyozott mérkőzésen a hajrában csikarta ki a 27-26-os győzelmet.

Pincési László helyszíni tudósítása Szentpétervárról

nőikézilabda-világbajnokság, középdöntő, 1. forduló:
Magyarország - Horvátország 27-26 (16-13)
(videoösszefoglaló)
gól:
Tóth 8, Görbicz 5/3, Mehlmann 4, Vérten, Balogh 3-3, Ferling 2/1, Borbás 2, illetve Pasicnik 6/1, Tatari 6, Cop 4, Franic 4/3, Arsnalagic 3, Hrgovic 2, Pusic 1
hétméteresek: 8/4, illetve 7/4.
kiállítások: 10, illetve 10 perc.

Mosolyogva érkezett a magyar válogatott első középdöntő-mérkőzésre Siti Eszter, akit a pálya szélén nővére, Beáta várt. A Sport1 és az [origo] szakértője vasárnap érkezett meg Szentpétervárra, s kifejezetten örült, amikor megtudta, hogy a szlovénok elleni meccset vezető Olesen, Pedersen kettős fújja majd a sípot.

Németh András szövetségi kapitány a mérkőzés előtt elmondta, a horvátok a világbajnokságon nem rukkoltak elő semmi újjal a Croatia- és a Pannon GSM-kupához képest, ráadásul egyik legjobbjuk, Maida Arslaganic sérülés miatt csak a cserepadon foglalt helyet. "A katonaságnál, ha meccset nyertünk, hazamehettünk. Itt, ha győzünk, maradnunk kell" - tréfálkozott a kapitány.

A hideg valódi jeleként még a norvég televízió szakkommentátoraként dolgozó egykori világklasszis, Kjersti Grini is pulóvert húzott. A szpartakiádok emlékére fúvós zenekar dallamára vonultak be a csapatok, a lelátókat lufik szegélyezték (az orosz zászló piros, kék, fehér színeiben tündökölve), két sort pedig a vébéhez immáron végérvényesen hozzátartozó bukósisakos rendőrök foglalták el.

A találkozóról Kovacsicz és Szűcs maradt ki, a meccs előtt Sinka László főtitkár a születésnapját ünneplő Balogh Beatrixot köszöntötte.

A meccs már-már kabalaként kihagyott magyar helyzettel zárult, Görbicz lövését Jelcic védte, a másik oldalon Pálinger babrált ki Pasicnikkel. Három percnek kellett eltelni az első találatig, amelyet Vérten szerzett (1-0). A mozgékony horvát fal megkeserítette támadóink életét, vagy messziről kellett kísérletezni (s ez sok hibalehetőségre adott okot), vagy egyéni betörésekkel kellett operálni.

Az ellenfél utóbbit kiválóan alkalmazta, zsinórban négy hetest harcolt ki, ebből Pálinger kettőt hárított (5-5). A 17. percre Franic büntetőjével kis időre átvette a vezetést Horvátország, szerencsére Görbicz keze sem remegett meg, Mehlmann is villogott, Pálinger pedig harmadik büntetőjét hárítva sokat tett azért, hogy a félidő 16-13-as magyar előnnyel záruljon.

A második játékrészt nagy rohammal kezdték a horvátok, Kindl kiállítását három góllal is büntették (17-16), sőt, Cop révén a 36. percben egyenlíteni is sikerült. Nemcsak az eredmény, a játék is kiegyenlítetté vált, pedig a horvátok kiszámíthatóan támadtak, Cop, Tatari és Pasicnik trióján kívül nem akadt más, aki veszélyeztethette volna a magyar kaput.

www.bolcs27.hu

Vérten Orsolya három gólig jutott a védők szorításában
(fotó: www.bolcs27.hu)

Utóbbi alulról megeresztett bombáira külön fel is hívta a figyelmet a szakvezetés, Pálinger nem igazán tudta védeni ezeket, a negyvenedik perctől Sugár folytatta a helyén. Elöl hallatlan idegesen kézilabdázott a társaság, másfél percen belül két büntető is kimaradt, szerencsére 22-20-as hátránynál Ferling a cserepadról érkezve ejtette át a horvát hálóőrt, Tóth pedig beindította rakétáit.

23-22-nél nálunk volt az előny, 25-23-nál meg is nyugodott a csapat - ezt Cop, Arslanagic és Tatari gyorsan ki is használta. Két és fél perccel a lefújás előtt Németh András időt kért, rendezte a sorokat, s miután Mehlmann egyenlített, Balogh pedig beejtette a vezető gólt, sikerült kivédekezni az utolsó horvát támadást.

Ezen a világbajnokságon úgy tűnik, hajrában erős a csapat, amely 27-26-os győzelmével újabb lépést tett az elődöntő felé vezető úton. A következő, végső húzásra reményeink szerint csak egy napot kell várni, a csapat kedden, magyar idő szerint 17 órakor Hollandia ellen lép pályára.

Németh András szövetségi kapitány:
"Nekünk úgy fog már lezajlani a világbajnokság, hogy rohanunk az eredmény után. Nem tudtunk úgy játszani, ahogy elképzeltük, de a szívünkkel ismét fordítani tudtunk."