Vágólapra másolva!

Japánban nagy örömöt okozott a baseball-vb

Egy felmérés szerint Tokió lakosságának több mint a fele követte figyelemmel élő televíziós közvetítésben a profi baseballosok világbajnokságának (World Baseball Classic) San Diegó-i döntőjét, melyet a japán válogatott 10-6-ra nyert meg Kuba együttesével szemben.

Ez az adat egyben arra is utal, hogy rendkívül nagy érdeklődés övezte a távol-keleti országban az Egyesült Államokban, Costa Ricá-ban és éppen Japánban lebonyolított mérkőzéssorozatot, illetve annak fináléját.

"Nagyon érdekes összecsapás volt, amely sok embernek okozott örömet, már csak azért is, mert a japán csapat olyan lelkesedéssel játszott, amilyet középiskolai mérkőzéseken lehet tapasztalni" - mondta a zárótalálkozóval kapcsolatban Koidzumi Dzsunicsiro kormányfő.

A japán válogatott a torna korábbi szakaszában közel állt a kieséshez, aztán mégis becsúszott az elődöntőbe, a fináléban pedig gyakorlatilag magabiztosan nyert a karibiak ellen. Utóbbiak együttesében egyébként elővigyázatosságból nem szerepelt néhány nagy sztár, másképpen fogalmazva jórészt fiatalok kaptak bizonyítási lehetőséget, nehogy megfogyatkozott küldöttség utazzon haza a torna után. A legnevesebb játékosok ugyanis könnyen találnának munkát az észak-amerikai profiliga (MLB) klubjaiban.

Az AFP beszámolója szerint valamennyi japán lap méltatta a győztes válogatottat, a Manicsi című újság szakírója szerint Japán ezzel a sikerrel jogot formálhat arra, hogy a jövőben nagy nemzetközi tornákat rendezhessen, és azokra az MLB sztárjait is elvárhassa.

A Sports Nippon, a két nagy sportnapilap egyike, ugyanakkor arról is írt, hogy a vb az amerikai imperializmusról szól. A csoportbeosztás úgy készült el, hogy az Egyesült Államok együttesének a lehető legkönnyebb legyen bejutnia a döntőbe, s menet közben kerülje el a legerősebb csapatokat, így az ugyancsak fináléba várt kubaiakat. Más kérdés, hogy az amerikaiak a második szakaszban így is elbúcsúztak.

A kubaiak részvétele sokáig kérdéses volt, az amerikai pénzügyminisztérium ugyanis először megtagadta a beutazási engedély kiadását, s csak másodjára járult hozzá ehhez. Az illetékes tárca az első kérelmet, decemberben azzal az indoklással utasította el, hogy a szigetország válogatottja - akárcsak a többi - pénzt kap a részvételért, márpedig a Havanna elleni gazdasági szankciókra vonatkozó amerikai törvények tiltanak mindenféle kereskedelmi ügyletet Kubával.

Az új kérelem benyújtása előtt Kuba bejelentette, hogy a válogatott szereplésével kapcsolatban befolyó pénzt a Katrina hurrikán károsultjainak adományozzák, az amerikaiak viszont úgy döntöttek, hogy az összeg nem kerülhet kubai számlára, vagyis azt közvetlenül átutalják a New Orleans-i károk enyhítésére.

Az elutasító álláspont megváltozásában - a sportág nemzetközi szövetségének fenyegetése mellett - egyébként az is szerepet játszott, hogy valamennyi döntéshozó tisztában volt vele, az utóbbi négy olimpián háromszor aranyérmes kubaiak nélkül nem lenne teljes a világbajnokság mezőnye.