Vágólapra másolva!

Párizsi kirándulással hangolnak hokisaink

Három forduló után veretlenül, öt ponttal várhatja a legnehezebbnek ígérkező mérkőzését, a németek elleni szombati találkozót a magyar válogatott az amiens-i divízió I-es jégkorong-világbajnokságon.

Pat Cortina szövetségi kapitány csapata eddig többnyire jobbik arcát mutatta, ám az mindenképpen figyelmeztető lehet a számára, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a minőségi hokit képviselő ellenfelek könyörtelenül kihasználják a megingásokat. Így volt ez hétfőn a britek, és csütörtökön a franciák ellen is.

Előbbi meccsen 4-1 után az elrontott lehetőségek miatt kis híján pontot vesztett az együttes, míg a házigazda ellen nagyon kellett hajtani, hogy a második harmadbeli két "ajándékgól" után meglegyen a döntetlen. Ez végül is összejött, így az izraeliek elleni sima, 8-0-lal együtt a magyarok - legalábbis papíron - a feljutásért csapnak össze a németekkel.

Uwe Krupp csapata a felkészülési szakaszban kétszer is minimális különbséggel nyert Székesfehérvárott, illetve Budapesten, de azóta erősödött, például az NHL-ben játszó Marco Sturmmal. A csaknem ezer szurkolóval támogatott rivális ellen egyetlen megingás is sokba kerülhet. A mezőnyben egyedül százszázalékos németek az elmúlt időszakban végig stabil tagjai voltak a világ élvonalának - még a februári, torinói olimpián is a tizedikek lettek -, ám a tavalyi vb-t alaposan elrontották, kiestek, és az azonnali visszajutást tűzték ki célul. Szombaton a magyar, vasárnap pedig a szintén veretlen franciák akadályozhatják meg őket ebben, de igazából erre nagyon kevés az esély.

Összehasonlítási alap lehet, hogy a britek a magyaroktól és a rendezőtől is egyetlen góllal kaptak ki, ugyanakkor a németek leiskolázták őket. Amikor a jó védekezésre szükség van, Krupp alakulata szinte lehetetlenné teszi a kapura lövést. Az izraeliek csak azért üthettek két gólt, mert 9-0 után jöttek a könnyelmű megoldások.

"Eddig összességében elégedett vagyok a csapattal. Megmutattuk, képesek vagyunk a franciák ellen is hatékonyan játszani, és van tartása a gárdának. A németek ellen hasonló hozzáállást várok, bízom benne, nem hagy ki a védelem. Hogy ez mire lesz elég? Nem tudom, majd meglátjuk!" - mondta Pat Cortina, aki a pénteki szünnapra szabad programot adott a játékosainak. Többen bevonatoztak Párizsba (75 perc az út), mások inkább pihentek.

Az állás:
1. Németország 6 pont (23-2)
2. Magyarország 5 (15-6)
3. Franciaország 5 (8-4)
4. Japán 2 (8-9)
5. Nagy-Britannia 0 (3-13)
6. Izrael 0 (3-26)