Vágólapra másolva!
A negyedik helyen végzett, de Pat Cortina szövetségi kapitány szerint a harmadikat érdemelte volna a magyar válogatott az amiens-i divízió I-es jégkorong-világbajnokságon. A szakember arra alapozza véleményét, hogy az együttes a világ élvonalába visszajutott német, valamint a második helyen záró francia csapat ellen is remekül helytállt, ugyanakkor a végül bronzérmes japánok ezt nem mondhatják el magukról.

"Nagyon nehéz volt a sorsolásunk, amit azzal is tetéztek, hogy kedd helyett szerdán kellett találkoznunk az izraeliekkel, így öt nap alatt négy összecsapáson kellett helytállnunk. Ez sajnos nem ment" - mondta Cortina, aki kitért valamennyi meccsre.

A britek ellen 57 percig nyújtott kiválót a válogatott, aztán jött két kiállítás, és egy csapásra szoros lett az eredmény (4-3). Aztán kiderült, hogy a holokauszt emléknap miatt nem kedden, hanem szerdán kell pályára lépni az izraeli csapat ellen. Ugyan a halasztott találkozón nem volt gond (8-0), ám másnap a feljutásról álmodozó franciák ellen kellett bizonyítani. A 3-3 bravúrnak számít, már csak azért is, mert a hazai együttes ellen született, ráadásul úgy, hogy egyetlen emberelőnyt sem kaptak a magyarok, ez pedig ebben a sportágban felettébb különös.

Szombaton következtek a németek, akiket csak a magyarok voltak képesek megszorítani. Kétszer vezetett a Cortina-csapat - ez senki másnak nem sikerült -, és 40 perc után még döntetlen volt az állás. A záró játékrészben aztán négyszer talált be a kapuba a rivális, de így sem volt ok a szégyenkezésre (2-6). Főleg annak tükrében, hogy az ezüstérmes franciák a zárómérkőzésen simán kikaptak a németektől.

A magyaroknak zárásként a japánok jutottak, de a fáradtság - és talán egy kicsit az elbizakodottság - miatt elúszott a dobogós helyezés a 6-3-as vereséggel. "Minden komoly riválissal szemben volt tartása a játékosoknak, de a végére elfogyott az erő, a lendület, és nem tudtunk megfelelően összpontosítani. Sok mindent kell még megtanulnunk. A védekezés valamikor nagyon jó, de az erősebb csapatok idővel megtörnek bennünket. Támadásainkban is sok volt az ötlet, de néha azt sem tudjuk, miként vihetjük be a korongot az ellenfél harmadába. Senkit nem szeretnék kiemelni a csapatból, ez a negyedik hely a közös munka eredménye" - értékelt Pat Cortina.

A végeredmény:
1. Németország 10 pont
2. Franciaország 7
3. Japán 6
4. Magyarország 5
5. Nagy-Britannia 2
6. Izrael 0.

Díjak, elismerések:
legjobb kapus: Robert Müller (német)
legjobb hátvéd: Sasha Goc (német)
legjobb csatár: Olivier Coqueux (francia)
gólkirály: Goc 6 találattal
pontkirály: Goc 11 pont (6 gól, 5 assziszt).