Vágólapra másolva!
Történelmi duplázásra készül a világranglista-vezető svéd jégkorong-válogatott a pénteken kezdődő és május 21-ig tartó rigai világbajnokságon.

A háromkoronás gárda februárban a torinói téli olimpián diadalmaskodott és ezt megelőzően még egyetlen csapat sem tudott egy évben vb-t és olimpián nyerni. Korábban 1972-ben, 1976-ban, 1992-ben, 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben volt azonos esztendőben a két nagy esemény.

A hőstett nem lesz egyszerű, ugyanis több klasszis is hiányozni fog a lettországi viadalról: az ötkarikás játékokon aranyérmes csapathoz képest Peter Forsberg, Mats Sundin és Henrik Lundqvist is kimaradt fáradságra és sérülésre hivatkozva, ráadásul az NHL rájátszásában még több svéd sztár érdekelt.

Jörgen Jönsson a 11. vb-jére készül, és rajta kívül ilyen sokszor csak olyan legendák, mint Valerij Harlamov, Borisz Mihajlov, Szergej Makarov, Vladimir Martinec és Ivan Hlinka szerepeltek a tornán. Az NHL playoffja szinte minden gárdát érint. A címvédő cseheknél Jaromir Jagr és Dominik Hasek sem lesz jelen: előbbi lemondta a válogatottságot, utóbbi pedig sérült, ráadásul az Ottawa Senators ott van a legjobb nyolc között.

A kanadaiaknál szinte teljesen új csapat jön a torinóihoz képest. Örömmel fogadta el a meghívást minden idők legfiatalabb 100 pontos NHL-es játékosa, Sidney Crosby. Rajta kívül a másik kiváló titánt, az orosz Alekszandr Ovecskint is megcsodálhatja majd a nagyközönség.

Az esélyeket illetően mindig az a kérdés, hogy a nagy hetes (Kanada, Egyesült Államok, Oroszország, Csehország, Finnország, Svédország és Szlovákia) mellett ki lesz a nyolcadik a negyeddöntőben. Az olimpián a svájciaknak sikerült ez a bravúr.

Lettország a 15. nemzet, amely otthont adhat vb-nek, utoljára 1966-ban fordult elő, hogy újonnan csatlakozó volt házigazda (Ljubljana, Jugoszlávia). A vb utolsó hetében dönt a nemzetközi szövetség, hogy hol rendezik majd a 2011-es világbajnokságot, a kandidálók között van Magyarország is.

A tornán a 16 csapatot négy négyes csoportba sorolták, a három-három legjobb továbbjut a középdöntőbe (AD-ág, BC-ág), majd azt követően kezdődik a negyeddöntőkkel a kieséses szakasz. A csoportkörök utolsó helyezettjei egy újabb négyes csoportban csatáznak a bennmaradásért, és a két utolsó kiesik a "magyar szintre", a divízió I-be. Idén a németek és az osztrákok jutottak fel, és lehetnek ott a 2007-es oroszországi vb-n.

Ebben az évben valószínűleg a szlovén, dán, norvég, ukrán, olasz, fehérorosz és kazah együttes közül kerül ki az a kettő, amelyik búcsút az élvonaltól. Magyarországon a Sport TV közvetíti a vb mérkőzéseit.

A csoportok:
A csoport: Csehország, Finnország, Lettország, Szlovénia
B csoport: Kanada, Egyesült Államok, Dánia, Norvégia
C csoport: Svédország, Svájc, Ukrajna, Olaszország
D csoport: Szlovákia, Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán