Vágólapra másolva!
Fordulatokban és gólokban gazdag mérkőzésen egygólos előnyt gyűjtött a Ferencváros a vendég horvát Podravka Koprivnica ellen a nőikézilabda-EHF-kupa döntőjének első mérkőzésén.

Női EHF-kupa-döntő, 1. mérkőzés:
FTC - Podravka Koprivnica (horvát) 37-36 (16-19) Forrás: [origo]
Népliget, 1500 néző
v.: Dinu, Din (román)
Ferencváros: Mravikova 8, Kamper 7, Tóth T. 7, Kirsner 5, Uhrakova 4, Laluska 3, Szamoránszky 2, Szucsánszki 1
Podravka Koprivnica: Pasicnik 11, Hodak 6, Naukovics 5, Vresk 3, Franic 3, Palcic 3, Golubic 2, Hrgovic 2, Tatari 1
hétméteresek: 3/3 ill. 5/4
kiállítások: 4 perc ill. 16 perc

Az FTC ezt megelőzően ötször játszhatott európai kupadöntőt, 1978-ban megnyerte a KEK-et, míg 1971-ben a BEK-ben, 1979-ben és 1994-ben a KEK-ben, 2002-ben pedig a BL-ben elbukott.

A kaproncai alakulat az előző két körben magyar együtteseknél volt jobb: a negyeddöntőben a tavaly EHF Kupát nyert Cornexit, az elődöntőben pedig a Debrecent búcsúztatta.

A vendégek szereztek vezetést, ám Kirsner révén a 3. percben már fordult a kocka. A hazai csapat fiataljai nem ijedtek meg a téttől, hanem ötletes támadásokat futatva az FTC 5-2-re ellépett. A Koprivnica felgyorsított, és közelebb férkőzött, majd a 10. percben büntetőből egyenlített (5-5). Zavar támadt a FTC soraiban, egyszerűen nem sikerült gólt lőni, csak hét perc után. Ráadásul közben Naukovics révén megint a horvátoknál volt az előny, ami lassan tovább hízott Tóth kiállítása alatt. Negyedóra elteltével 9-6 volt a Kapronca javára.

Később a magyarok kerültek létszámfölénybe, ám az indításokkal továbbra is problémák akadtak. Így a felzárkózás összejött, de az egyenlítés nem, mert a kapusteljesítmény nem volt jó ebben a szakaszban.

A cseréknek és szerkezeti átalakításoknak hála kilábalt a hullámvölgyből a hazai együttes, és a 23. percben Kirsner 13-13-ra módosította az állást. Jókor jött, hogy Pasicnik büntetőt rontott, Tóth pedig belőtte, ami azt jelentette, hogy megint az FTC vezetett (15-14). Ez az állapot nem tartott sokáig, mert a hazaiak nem tudták folyamatosan a jobbik arcukat mutatni. Nem így Pasicnik, aki rendre betalált (nyolcszor volt eredményes az első félórában). 15-18-nál, a 28. percben Németh András időt kért, és több mozgásra szólította fel tanítványait. Az intelmek nem igazán hatottak, mert ha Pastrovics közvetlenül a szünet előtt nem fog ziccert, akkor négygólosra nőtt volna a különbség.

A második játékrészt sokkal hatékonyabban kezdte a Ferencváros, és pillanatok alatt egyenlített (19-19). A lendület nem tört meg, Laluska a fordítást jelentő gólt is bedobta (21-20). A szoros csata folytatódott, a hazaiaknál majdnem mindenki vállalkozott, a vendégeknél viszont szinte csak Pasicnik. A horvátok olykor a durvaságtól sem riadtak vissza, főleg Tóthot "faragták". A Kamper vezette FTC nem tudott elszakadni, a Podravka rendre egyenlített, pedig többször is emberhátrányban játszott.

A záró negyedórában a horvátok újítottak, egyre többet foglalkoztatták a szélsőiket, és fordítottak (48. perc: 28-29). Felváltva estek a találatok, ráadásul Uhrakova - a szlovák beállóst, akit végig remekül őriztek - kétperces kiállítást kapott, és ez alatt ismét nőtt a különbség.

Az 54. percben, 30-33-nál Németh András utolsó rohamra buzdította játékosait. A Koprivnica tudatosan lassította a játékot, és mindig volt elég ideje visszarendeződni. Palsic kiállítása alatt felcsillant a remény a győzelemre, és Szamoránszky egyenlített (34-34), Mravikova pedig hamar fordított. A Podravka nem adta fel, és emberhátrányban visszavette a vezetést (35-36), de Tóth is betalált. Az utolsó percben Kirsner állította be a végeredményt.

A pokolian nehéznek ígérkező visszavágót jövő szombaton 17.45-kor rendezik Kaproncán. A Ferencváros képes lehet a bravúrra, de nem lesz egyszerű. Az elődöntőben a magyar együttes az első, hazai összecsapáson szintén egyetlen góllal nyert az ukrán Motor Zaporizzsja ellen, és idegenben döntetlent ért el.

(MTI)/MobilPress