Vágólapra másolva!
A magyar férfikézilabda-válogatott alapcélja, hogy a szlovákok elleni világbajnoki selejtezőn továbbjusson, majd aztán úgy szerepeljen, hogy indulhasson a 2008-as pekingi olimpián. Ezt Sinka László, a magyar szövetség főtitkára mondta azon a budapesti sajtótájékoztatón, amelyen a hónap végén sorra kerülő győri masters Európa-bajnokságról is szó esett.

Skaliczki László szövetségi kapitány együttese két hetet tudott együtt gyakorolni, ám a légiósok csak kedden érkeztek meg klubjaiktól. Tovább nehezítette a felkészülést, hogy a világ egyik legjobb átlövője, Perez Carlos lábujjtörése miatt nem végezhet teljes értékű munkát. Játéka a szombati vágbesztercei (kezdés: 19.00) és a jövő szombati (18.00) szombathelyi mérkőzésen így erősen kérdéses.

Amint a kapitány megjegyezte, a szlovákok egyre jobban fejlődnek, mostani keretükben tízen külföldön - négyen éppen Magyarországon - légióskodnak. A két csapat legutóbbi összecsapásán, tavaly december 22-én, Békéscsabán 32-32 lett a végeredmény. Ami az örökmérleget illeti, a magyarok nyolcszor nyertek, négyszer kikaptak, háromszor pedig döntetlen született.

"Hiszünk a továbbjutásban" - tette hozzá Skaliczki. "Ha nem bizonyulunk jobbnak a szlovákoknál, akkor biztos, hogy én távozom. De erre egyelőre gondolni sem merek."

A párharc győztese vehet részt a jövő évi németországi vb-n, amelynek aranyérmese automatikus résztvevője a pekingi játékoknak. Ezen kívül a vb-2., -3. és -4. olimpiai kvalifikációs csoportot rendez, amelyből az első két-két helyezett, valamint a 2008-as norvégiai Európa-bajnokság nyertese (vagy ha az az aktuális világbajnok, akkor az ezüstérmese) pekingi kvótát szerez.

A magyar keret:
kapusok: Tatai Péter (MKB Veszprém), Fazekas Nándor (TuS-N-Lübbecke), Mikler Roland (Dunaferr)
mezőnyjátékosok: Buday Dániel, Gál Gyula, Iváncsik Gergő, Tombor Csaba, Gulyás Péter (Veszprém), Ilyés Ferenc, Vadkerti Attila (Pick Szeged), Császár Gábor, Nagy Kornél, Zubai Szabolcs (Dunaferr), Józsa Máté, Harsányi Gergely (PLER-Airport), Mocsai Tamás (Kronau-Östringen), Katzirz Dávid (Seccia), Nagy László (Barcelona)

A szlovák keret:
kapusok: Richard Stochl (Dunaferr SE), Michal Melus (PLER Airport), Milos Putera (Karvina, cseh)
mezőnyjátékosok: Radoslav Antl (Grasshoppers, svájci), Marián Kleis (Nyíregyháza), Tomás Stranovsky (VfB Forchheim, német), Vlastimil Funak (Tatran Presov), Peter Hlavtúr (BSV Bern, svájci), Tomás Mazár (Presov), Alexander Ivanov (Nove Zámky), Peter Zatko (P. Bystrica), Rastislav Tabacko (Antequera, spanyol), Peter Kukucka (Dunaferr SE), Martin Valo (TV Willstätt, német), Stanislav Demovic (klub nélkül), Pavol Polakovic (Alcobendas, spanyol).