Vágólapra másolva!
A magyar nőivízilabda-válogatott 12-11-es vereséget szenvedett az orosz csapattól a belgrádi Európa-bajnokság elődöntőjében, így Szilágyi Péter együttese Spanyolország ellen a harmadik helyért játszhat szombaton 18 órakor. Az is eldőlt, hogy a férfiak elődöntőbeli ellenfele Spanyolország lesz.

Eredmény, elődöntő:
Oroszország - Magyarország 12-11 (4-5, 4-0, 3-4, 1-2)
a magyar góldobók:
Valkay Á. 4, Stieber 2, Drávucz, Primász, Pelle, Brávik F., Bujka B. 1-1

A csütörtök délutáni elődöntős csata előtt a bizakodás jellemezte a magyar csapat háza táját. Az általános várakozás az volt, hogy Szilágyi Péter együttese legyőzi az oroszokat, csakúgy, mint tette azt a nemzeti együttes a 2001-es és a 2003-as kontinensviadal elődöntőjében, amikor egyformán 7-6-ra diadalmaskodott. Az általános derűlátásba azért óvatosság is vegyült, hiszen más világeseményeken, például a három évvel ezelőtti vb-n, vagy éppenséggel az ez évi Világkupán az oroszok nyertek.

A meccs némi késéssel kezdődött, mivel a Banjica uszoda medencéjében túlórára kényszerült az 5. helyért mérkőző, de egymással a rendes játékidőben nem bíró holland és görög válogatott. A meccset végül is a hollandok nyerték hosszabbítás után 12-11-re, a helycserét követően pedig jöhetett a magyar-orosz, a fináléért.

Valkay Ágnes kapott remek labdát, s lőtt remek gólt nyitány gyanánt, majd Drávucz Rita volt eredményes büntetőből. Bár egy-egy orosz találat is született, Primász Ágnes ejtésével, utána pedig a Pelle Anikó által értékesített büntető révén maradt a két gól különbség (4-2), sőt Brávik Fruzsina szemfülessége már 5-2-es magyar vezetést jelentett. Ám elég volt egy átmeneti kihagyás, s az első szünetre már minimálisra olvadt a különbség (5-4).

Az elbizonytalanodás folytatódott a 2. negyedben is, bár az orosz támadások sem voltak hatékonyak, egészen a játékrész közepéig, amikor egy, majd - annak ellenére, hogy a kapuban Horváth Patríciát váltotta Tóth II Andrea - még további három távoli lövés is beakadt a jobb felső sarokba, 5-2-ről lett 5-8...

Forrás: MTI

Bujka Barbara és az orosz Alena Vjulezanyina küzd a labdáért

A kapuba visszaállt Horváth a harmadik nyolc percre, amely magyar góllal indult: Valkay ejtett nagyszerűen, de az orosz "visszaejtés" is jó volt, és a magyar védelem ugyancsak összehozott egy gólt (6-10). Bujka Barbara csavargólja centerből szép volt, Valkay előnyből született találata szintúgy nagyon kellett, csakhogy megint jött az orosz válasz (8-11). Persze Valkay kontrázott újfent (9-11).

Ám hiábavalónak és megkésettnek tetszett a magyar igyekezet, mert orosz gól vezette be a zárónegyedet, igaz, a csapatkapitány, Stieber Mercedes pontos ívelése, majd közeli bombája még visszahozta a reményeket (11-12). Az egyenlítés azonban sehogy sem akart sikerülni. Maradt bő fél perc, amikor a szövetségi kapitány időt kért, s az utolsó támadásának láthatott neki a magyar csapat. De letelt a támadóidő, anélkül, hogy valaki is megpróbálkozott volna a kapura lövéssel, márpedig anélkül nem megy...

Szilágyi Péter, szövetségi kapitány: "Bár sok gólt szereztünk, a védekezésen ment el a meccs. Nehéz úgy mérkőzést nyerni, hogy 12 gólt kapunk..."

A magyarok szombati ellenfele Spanyolország lesz, miután a másik elődöntőben az ibériaiak kikaptak a Valkay Erzsébettel felálló Olaszországtól

A Kemény Dánes irányította férfivízilabda-válogatott pénteki, elődöntőbeli ellenfele a spanyol csapat lesz, miután két góllal legyőzte a görög együttest. Meglepetésre a románok is bejutottak a legjobb négy közé, miután egy góllal legyőzték Olaszországot. Ellenfelük a házigazda - egyben címvédő - szerbek lesznek.

További eredmények, nők:
elődöntő:
Olaszország - Spanyolország 15-10
Románia - Olaszország 10-9

az 5. helyért:
Hollandia - Görögország 12-11 - hosszabbítás után

A program, szombat:
a 3. helyért:
18.00: MAGYARORSZÁG - Spanyolország

döntő:
19.30: Olaszország - Oroszország.

férfiak:
az elődöntőbe jutásért:
Spanyolország - Görögország 12-10

a 7-12. helyért:
Hollandia - Szlovénia 12-8
Horvátország - Szlovákia 12-6.

A program, péntek:
a 11. helyért:
10.00: Szlovénia - Szlovákia

a 7-10. helyért:
11.30: Hollandia - Oroszország
13.00: Horvátország - Németország

elődöntő:
18.45: Szerbia - Románia
20.15: MAGYARORSZÁG - Spanyolország 20:15 ó

szombat:
10.00: a 9. helyért
11.30: a 7. helyért

az 5. helyért:
13.00: Görögország - Olaszország

vasárnap:
18.45: a 3. helyért
20.15: döntő