Vágólapra másolva!
Javában zajlik az európai nőikézilabda-válogatottak felkészülése, december 7-én ugyanis rajtol a svédországi Európa-bajnokság. A magyar együttes Szerbiával, Ausztriával és Macedóniával került egy csoportba, lássuk az utóbbi ellenféllel kapcsolatos legfrissebb híreket.

A macedón együttes a tavalyi, szentpétervári vb-15. hely után még magasabbra szeretne kapaszkodni, a csapat még Indira Kastratoviccsal a 90-es évek végén meghatározó szerepet töltött be a kézilabdasport világában, ezt két Eb-8., egy vb-7. és vb-8. hely is jelezte. A gárda azonban a 2000-es romániai kontinensviadal után csupán egy eseményre tudta magát kvalifikálni: öt éve, az olaszországi világbajnokságon a 21. lett.

Idén azonban sikerült a bravúr, Izland ellenében kiharcolta a gárda az Eb-részvételt. A sorsolás ismeretében Andrij Portnoj szövetségi kapitány azt nyilatkozta, Szerbia és Ausztria verhető, de Magyarország már túl nagy falat tanítványai számára. Ezzel együtt a cél a középdöntőbe jutás.

A felkészülés kezdetén a csapat a kolozsvári Kárpát-kupán szerepelt, ahol legyőzte Szerbiát (24-23), Horvátországot (31-22), és Románia B válogatottját (27-21), s kikapott Koreától (23-28), illetve Románia legjobbjaitól (28-33). Összességében a hatcsapatos torna 3. helyén zárt.

A hét végén kétszer is Görögország volt az ellenfél, mindkét alkalommal Macedónia diadalmaskodott. A héten újabb két párharc várható, de a helyszín ezúttal már Görögország lesz.

A csapathoz kapcsolódó hír, hogy a november 7-i határidőig leadott bő keretben szerepel még Natalija Todorovska neve, noha a Podravka légiós lemondta a válogatottságot. Nincs a listán viszont ott Marina Naukovic, noha az oroszból macedónná váló átlövő szerepel a felkészülési meccseken. A jelenlegi összetartáson klubkötelezettsége miatt nem szerepelhet Andrijana Atanasovska (Mainzlar) sem.

Eredmények:
Macedónia - Görögország 34-23 (15-12)
Macedónia:
Kolesnik, Zasovska, Andrejeva (kapusok) - Kocevska 6, Platon 1, Oholanga 7, Georgievska 1, Radulovic 4, Mladenovska 1, Papudzieva 1, Partjanko 2, Crvenkoska 2, Pecevska 7, Bajramovska 2, M. Atanasoska, Ilkova.
Görögország: Kartali, Koras, Vizeli (kapusok) - Mavrogeorgiu, Poimenidu 4, Skutela 2, Georgieva, Karidu, Lovdanidu 5, Vasilijadu 1, Fotiadu 2, Skara 4, Mihailidu, Karafilidu 1, Mastaka, Aravntilu, Paciu 4, Strataku.
hetes: 5/4, illetve 4/4
kiállítás: 4, illetve 10 perc

Macedónia - Görögország 29-26 (22-18)
Macedónia:
Kolesnik, Zasovska, Andrejeva (kapusok) - Kocevska 2, Platon, Oholanga 6, Georgievska 1, Radulovic 2, Mladenovska 1, Papudzieva 1, Partjanko 9, Crvenkoska 1, Pecevska 3, Bajramovska 2, Naukovc, M. Atanasoska.
Görögország: Kartali, Koras, Vizeli (kapusok) - Mavrogeorgiu 1, Poimenidu 2, Skutela 7, Georgieva, Karidu, Lovdanidu, Vasilijadu, Fotiadu 3, Skara 8, Mihailidu, Karafilidu, Matika, Aravntilu, Paciu 5, Strataku.
hetes: 1/1, illertve 5/4
kiállítás: 10, illetve 0 perc.