Társoldalunk:

Trefilov: Sok kézicsapat esélyes az Eb-aranyra

2006.12.01. 11:18

Két világbajnoki aranyérem és egy vb-bronz a válogatottal, öt orosz bajnoki elsőség és egy európai kupagyőzelem klubcsapatával - ez Jevgenyij Trefilov mérlege. Kétségtelen, az orosz nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya jelen pillanatban az egyik legeredményesebb edző a világon, akivel a svédországi Európa-bajnokság előtt a viadal hivatalos honlapján jelent meg interjú.

- Miután Oroszország világbajnoki címet szerzett tavaly, minden bizonnyal Svédországban is az első hely megszerzése a fő cél.
- Természetesen, hiszen nagyon jó csapatunk van, de rajtunk kívül hat másik válogatott is komoly esélyekkel pályázhat a dobogóra: Norvégia, Dánia, Magyarország, Franciaország, Spanyolország és Horvátország. És akkor a házigazda svédekről még nem is beszéltünk. Nem lehet leírni az egykori Jugoszlávia tagállamait sem, s Németország is végezhet jobb pozícióban, mint tette Szentpéterváron. Azaz a résztvevő csapatok fele esélyes lehet az aranyéremre, bárki legyőzhet bárkit.

- Mégis, melyik csapat az abszolút favorit?
- Norvégia, amely kiegészülve Hammerseng, Nyberg és Riegelhuth szereplésével nagyon erős. Dánia meg meccsről meccsre képes javulni.

- Az érem már siker lenne csapata számára?
- Az érem szerzés mindig jó dolog, nekünk a fejünkben és a szívünkben is egy álom él: eljutni az elődöntőig. Ha a szívünk és a fejünk mellett a kezünk is ezt akarja, célunk megvalósulhat. Az orosz mentalitás az állandó győzni akarásra épül, s nekünk ez a képességünk megvan. Három dolog fontos: edzeni, edzeni, edzeni.

- Ez a sikerek titka?
- Igen, nap, mint nap keményen kell edzeni és dolgozni, ez a sport. Tréning nélkül nincs esély. Más csapatoknál talán több született tehetség akad, de talán ők nem is dolgoznak olyan keményen, mint mi.

Forrás: MTI

- A válogatott kulcsjátékosai ott lehetnek Svédországban?
- Öt világbajnokunk már nincsen a csapatban, de olyan fiatal tehetségekkel rendelkezünk, akik bármikor bevethetők. Az Eb-re csak olyan kéziseket neveztem, akik egészségesek, egyetlen kivétel Jelena Bliznova, aki kisebb sérüléssel küzd, de remélem, Svédországban már játszhat. Nem siettetünk semmit, de tény, egyetlen balkezes átlövőként nagy szükségünk van rá.

- Néhány szakértő szerint ez a csapat jobb, mint a tavalyi, vb-aranyérmes társaság. Egyetért ezzel?
- Tény, hogy nagyobb a választék a kispadon bevethető játékosok között is, így több alternatívánk lehet a meccseken. Majd meglátjuk, ez mire lesz elég.

- Gondolt már arra, hogy Oroszországon kívül is dolgozzon?
- Az én "edzeni, edzeni, edzeni" mentalitásom túl kemény lenne máshol...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK