Vágólapra másolva!
Az aranyérem olimpiai indulási jogot, valamint a premizálási rendszer alapján összesen 20 millió forintot ér a svédországi Európa-bajnokságra kedden utazó magyar nőikézilabda-válogatott játékosainak.

Forrás: [origo] Németh András esélylatolgatása

Az eseményt felvezető hétfői sajtótájékoztatón elhangzott: a csütörtökön kezdődő és december 17-ig tartó kontinensviadalon a magyar szövetség (MKSZ) célkitűzése, hogy a csapat végezzen a legjobb öt között, és pénzben is ezt díjazza.

Az Eb első helyezettje olimpiai kvótát szerez, a második helyezett rendezője lesz a 2008 márciusában esedékes ötkarikás selejtezőtornának, a dobogósok kijutnak a 2007-es franciaországi vb-re, míg az első öt a 2008-as macedóniai Eb-re kvalifikálja magát. Ha sikerül az ötben végezni, akkor az MKSZ ennek megfelelően 20, 15, 12, 7 és 5 millió forintot oszt szét a játékosok között.

Németh András szövetség kapitány kifejtette, hogy a játékosok nagyon sokat dolgoztak a felkészülés során, a mutatott teljesítmények biztatóak. A keret tagjai fáradtak, ám a rajtig hátralévő időben jöhet a ráhangolódás.

Hozzátette: három poszton lehetnek gondok. Védekezésben a fal középső része meggyengült Tomori sérülésével. Megfelelő szintű játékos hiányában három beállóssal kell kiutazni, ráadásul Balogh Beatrix 24 óra alatt nem képes kétszer csúcsteljesítményre.

A csoportellenfelek közül Németh a macedónokat tartja a legerősebbnek: jól honosítottak és a fiatalok is kezdenek beérni. Az osztrák gárda rutinos játékosokból áll, akik már nem igazán bírják a futást, így ellenük nagy tempót kell diktálni. A szerbek, noha a selejtezőben búcsúztatták az előző vb-n ezüstérmes románokat, már nem annyira jók, mert - ahogy a kapitány fogalmazott - a politika teljesen szétverte a csapatot. Ezért az első helyen, a maximális 4 ponttal kellene továbbmenni a középdöntőbe.

Az Eb-n négy magyar lesz hivatalos személyként jelen: Sinka László a C és D csoport küzdelmeinek fő felelőse lesz, Andorka Sándor a játékvezetői küldést igazgatja, míg Dobrovits Csaba és Tájok Péter bíráskodni fognak.

(MTI)