Vágólapra másolva!
"Előrébb járunk a riválisoknál a csapat kialakításában, és most sokkal inkább az olimpiai aranyérem számít a legfőbb célnak, mint az eddigi két ciklus során" - fogalmazta meg a lényeget Kemény Dénes szövetségi kapitány a MOB olimpiai konzultációján. A kétszeres olimpiai bajnok vízilabda-válogatott mestere közölte, ebben az évben már kirajzolódott az a csapat, amelyik a pekingi olimpián is aranyeséllyel száll vízbe: "Nyomós ok kell arra, hogy ebbe a keretbe valaki még bekerüljön."

A kapitány a Benedek Tibor újbóli beválogatására vonatkozó kérdéssel kapcsolatban jelezte: a balkezes klasszis önszántából, családi döntés alapján vonult vissza a válogatottságtól, "nagyon indokolt esetben persze megkérdezem, megváltoztatja-e a döntését."

Kemény doktor azt ugyanakkor elismerte, 2006 nem úgy sikerült, ahogy eltervezte: "Legalább az egyik világversenyt meg akartuk nyerni, érdekes módon, ehhez idegenben, a belgrádi Eb-n álltunk közelebb. Ettől függetlenül egyértelmű, hogy előre tudtunk lépni - a melbourne-i világbajnokságon az a cél, hogy még inkább egyértelműsítsük, mi vagyunk az első hely egyik fő esélyese ott is, Pekingben is."

A kapitány elmondta, az új szabályok mellett a válogatási elveken is változtatott: míg korábban egy-egy poszt legjobbjai kerültek be a csapatba, most az abszolút legjobbaké az elsőbbség. "Annyira vibrálóvá, változóvá vált a játék, hogy immár tényleg mindenkinek mindent kell tudnia csinálni, hiszen szinte nincs is szöglet, keverednek a játékosok, a klasszikus értelemben vett legjobbakra van szükség, akik minden poszton használhatók és még vagányak is."

Forrás: MTI

Jóllehet a márciusi világbajnokság előtt csupán hat hét lesz formába hozásra, ami nem elég a normális fizikai felkészítésre, a válogatott kétszer egy hét erejéig összejön decemberben és januárban, ott pedig Keménytől megkapják azt a terhelést a játékosok, hogy Melbourne-ben csúcsformában pólózhassanak. Végül a sportdiplomáciai helyzetre vonatkozó kérdésre azt felelte a kapitány: "Ha a víz feletti ütéseket kellőképpen megtorolják - Belgrádban ez nem történt meg a döntőben - az nekem már elég. Egyébként pedig a legjobb sportdiplomácia az erős csapat, nekünk pedig erős csapatunk lesz."

A MOB-konzultáción most debütált az új női kapitány, Godova Gábor (mint Martin György elnök megjegyezte: "Remélem, ezentúl évekig nem kell mindig új kapitányt bemutatni minden egyes ilyen egyeztetésen...").

A korábban férfivonalon sikeres klub- és utánpótlás-edzőként dolgozó szakvezető elmondta, természetesen ismeri valamennyi játékost az uszodából, s bár a játék különböző - valamelyest lassabb, szinte minden az emberelőny-emberhátrány kérdésen dől el -, úgy véli, a hölgyekkel is képes lesz megfelelő eredményeket elérni.

Igaz, a dolga nem egyszerű, mert ugyan szűkebb az élmezőny, mint a férfiaknál, viszont sokkal kiegyenlítettebbek az erőviszonyok a különböző földrészek legjobbjai között, nem véletlen, hogy az utóbbi időben minden világversenyen más együttes győzött. Ráadásul a magyar válogatott játéka sem igazán kiszámítható: az olimpiai hatodik helyet világbajnoki diadal követte, azt pedig egy szintén kissé hektikus, és nem túl eredményes idény.

Ettől függetlenül Godova szerint a melbourne-i világbajnokságon is címvédési eséllyel indul a női válogatott, bár az olimpiai szereplés szempontjából legalább ennyire fontos a nyári európai selejtezőtorna, majd az esetleges későbbi világkvalifikációs esemény (a férfiaknál a vb első három helyezettje jut ki az olimpiára, a nőknél viszont csak a selejtezősorozatban lehet kivívni a pekingi részvételt). Godova mindenesetre jelenleg a mezőny feltérképezésénél tart, éjt-nappallá téve nézi az eddigi világversenyek meccseit dvd-ről, valamint nemsokára megkapja egy most zajló amerikai torna felvételeit is.

Jellemző egyébként, hogy ez utóbbiakat az az id. Vindisch Ferenc készíti el, aki szintén jelentkezett a kapitányi posztra, s bár az elnökség Godovát választotta, kanadai lakosként felajánlotta segítségét kollégájának. Amivel kapcsolatban Martin György megjegyezte: "Ez a jellemző a vízilabdázókra: hiába voltak egyszer riválisok, amikor a válogatott érdekeiről van szó, mindenki egyként hajlandó a csapatért tenni."