Vágólapra másolva!
December 7-én, csütörtökön kezdetét veszi a VII. női kézilabda Európa-bajnokság, amelynek ezúttal Svédország ad otthont. A magyar válogatott jó csoportba, megfelelő ágra kerülve optimistán várja a nyitányt. Lássuk, milyen esélye lehet a 16 együttesnek a kontinensviadalon!

Egyértelmű a képlet az A csoportban, Magyarország válogatottja toronymagas favorit,. s ezt nemcsak az akár elfogultsággal is vádolható honi szakemberek, szurkolók látják így, de csoportellenfeleink is.

A Németh András, Zsiga Gyula edzőpáros tavaly új alapokra helyezte a válogatottat, amely Szentpéterváron világbajnoki bronzérmet nyert. Bár mindenki úgy véli, a kontinensviadal nehezebb a vb-nél (ott óhatatlanul is akadnak túl könnyű meccsek), válogatottunk az érem megszerzésének reményében utazott el Svédországba, sokan nem titkolták, Eb-elsők szeretnének lenni.

Legyünk optimisták, az elődöntő jutás abszolút elképzelhető. Ha a csapat megnyeri összes csoportmérkőzését, s négy ponttal jut a középső szakaszba, akkor ott Norvégiát leszámítva mindenki (Szlovénia, Németország, Lengyelország) ellen esélyes. Azaz akár a címvédő elleni botlással is könnyedén elérhető az elődöntő.

De mennyire könnyedén?

Első ellenfelünk csütörtökön Ausztria lesz, amely három rutinos játékossal érkezett a kontinensviadalra. Sorina Teodorovic tavasszal egyszer már visszavonult, most mégis reaktiválták, az átlövőként és beállósként is bevethető klasszis mellett a kapus Natalija Rusznacsenko, illetve a Krimben légióskodó Tanja Logvin kulcsember lehet. Sőt, ha mindhárman jó napot fognak ki, akkor alaposan megkeseríthetik a magyarok életét.

Forrás: handballphotos.com

Forrás: handballphotos.com

Pénteken Macedónia következik, amelynek 16-os keretében mindössze négy olyan játékos van, aki nem a kometl Szkopjéban játszik. Közülük külön figyelmet érdemel a dániai koldingban játszó Klara Boeva, de az igazi nagy nyereség két honosított játékos lehet: Oholonga Loki a kongói színeket cserélte a délszláv csapat mezére, míg az orosz válogatott átlövő Marina Naukovics olyan gyorsan beilleszkedett nyáron a szkopjei sztárcsapatba, hogy szinte soron kívül kapott állampolgárságot.

Németh András nem véletlenül jegyezte meg, vele Macedónia sokat erősödött, Naukovics tavasszal még a Podravka színeiben tört sok borsot a Ferencváros orra alá az EHF-kupa döntőjében.

Szerbia az Eb-selejtezők legnagyobb meglepetését aratta azzal, hogy Anja Andersen megnyerésével ismét legerősebb összeállításában léphetett pályára, s ez elegendőnek bizonyult, hogy kiverje a bombaerős, vb-ezüstérmes Romániát. Aztán jött a szokásos színjáték: előbb a dán szakember mondott le, majd addig súgott-búgott, hogy a Slagelsében játszó légiósok is meghátráltak. Bojana Petrovicék nélkül pedig csak pofozógépszerepre van kárhoztatva az együttes. A magyar kontingens tagjai közül a győri Ana Djokic ujjtörés miatt maradt ki, a kapuban viszont ott lesz a Cornexi hálóőre, Sladjana Djeric.