Társoldalunk:

Szilveszter előtti hokieste a székelyeknél

2006.12.18. 16:09

December 30-án minden magyar hokiszerelmes Erdélyre, azon belül is Gyergyószentmiklósra figyel majd. Vargyas László, a Dunaújvárosi Acélbikák-Extra.hu román válogatott védője gondolt egy merészet, s nekilátott megszervezni a Székelyföld-Magyarország mérkőzést. Úgy tűnik, össze is áll a gálameccs, a hazaiak csapatát a Gyergyószentmiklósi Progymben, és a Csíkszeredai Sportclubban, valamint a Magyarországon játszó, Székelyföldön nevelkedett játékosok alkotják, az ellenfél magyar ligaválogatott néven korcsolyázik majd jégre.

Megkerestük a gála szervezőjét, Vargyas Lászlót, aki román válogatott játékosként érkezett Magyarországra, de évek óta tervezi, összecsődíti a erdélyi barátokat egy mérkőzésre. "Gyakorlatilag már csak a finomítások vannak hátra, s létrejön a jótékonysági összecsapás, amelyen Székelyföld legjobbjai a magyar ligaválogatott ellen csapnak össze. Az ötlet már régóta körvonalazódik a fejemben, gyergyói lévén sokszor eszembe jutott, hogy meghívjam barátaimat egy olyan összecsapásra, amelyet én évekig vívtam - természetes jégen, szabad ég alatt. Aztán az ötletet addig forgattam, amíg rájöttem, ez nagyobb érdeklődésre is számot tarthat" - mondta Vargyas.

A találkozót eredetileg Gyergyóalfaluban rendezték volna meg, de a nagy érdeklődés miatt úgy döntöttek, inkább a gyergyószentmiklósi műjégpályára teszik.

"A gyergyószentmiklósi vezetés mellém állt, a meccs ráadásul karitatív jellegű lesz, a teljes bevételt a gyergyói gyermekcsapatok támogatására szánják a szervezők. Székelyföld csapatában barátaim szerepelnek majd, a Csíkszereda magyar bajnokságban is szereplő együtteséből kilenc hokist is sikerült megnyernem. A magyar együttes ligaválogatott néven szerepel, így állapodtam meg a szövetséggel, sajnos az Alba Volán játékosai a Kontinentális-kupa kötelezettsége miatt nem vállalhatják a részvételt, a légiósok közül pedig Tokaji Viktor, Erdősi Péter és Vas Marci is jelezte, szívesen jönne, de nem tudja otthagyni svéd, illetve francia csapatát. Ugyanez a helyzet Szuper Leventével, aki német csapatával két ünnep között is jégre lép a Bundesligában."

Forrás: Progym.ro

A meccs helyszíne: Gyergyószentmiklós
Forrás: Progym.ro

A mérkőzés a szabályok szerinti 3x20 perces harmadokból áll majd, a szünetekben azonban lesznek meglepetésvendégek, helyi műkorcsolya-bemutatók, ezekről azonban a szervező nem akart többet elárulni.

Azt viszont már lehet tudni, hogy a ligaválogatottat a gyergyószentmikósi Kercsó Árpád vezeti, aki 1998-ban - a döntőben Romániát legyőzve - C csoportos világbajnokságot nyert a magyar válogatottal. S Kercsó, aki jelenleg a zalaegerszegi utánpótláscsapatot neveli magával hozza a fiatal tanítványait is egy bemutató-mérkőzésre.

A székelyek három szövetségi kapitány irányítja majd: Basilidesz Csaba, Gáll Sándor és Basa János.

Forrás: Progym.ro

Forrás: Progym.ro

"Tárgyalunk a Duna Televízióval is, szeretnénk, ha legalább egy harmadot tudna élőben adni. Az biztos, hogy helyi kistelevíziók itt lesznek, s forgatnak majd. A pályát bejártuk, 2000-2500 ember elfér, világítás van, hat kameraállást ki lehet építeni, úgyhogy technikai akadálya nem lesz a közvetítésnek" - mondta Vargyas László, aki hozzátette, a dátum azért lett december 30-a, mert a sűrű versenyprogram miatt a meghívottak ezt tartották a legmegfelelőbbnek.

Nagy várakozás, fogyó jegyek

Még az előzetes várakozásokat is meghaladja az érdeklődés a mérkőzés iránt. Több mint két héttel a meccs előtt már csak korlátozott számban kaphatók jegyek, előzetes foglalások történtek nagy számban Magyarországról, de a hagyományosan hokiszerető Csíkszereda és Gyergyószentmiklós mellett Marosvásárhelyről, Székelyudvarhelyről és Sepsiszentgyörgyről is jelentős számú jegyfoglalás érkezett. A belépők ára felnőtteknek 10 új lej (740 forint), 14 éven aluli gyermekeknek és nyugdíjasoknak 5 új lej (370 forint).


A két csapat kerete:
Székelyföld:
kapusok:
Molnár Szabolcs (Gyergyószentmiklós Progym), Vad Lukács (korábban Miskolc)
mezőnyjátékosok: Adorján József, Szőcs Szabolcs, Kósa Endre, Péter Róbert, Papp Szabolcs, Sándor Szilárd, Nagy István, Elekes Levente, Moldován Ervin (Csíkszeredai Sport Club), Gáll Csaba, Kertész Zoltán, Csíki Csaba, Laczkó Attila, Goga Attila (Gyergyószentmiklós Progym), Borsos Attila, Vargyas László (DAB-Extra.hu), Baróti Zsolt (Újpesti TE), Csata Csaba, Nagy Zoltán, Csata Csaba, Nagy Zoltán
Edzők: Basilidesz Csaba, Gáll Sándor, Basa János

Magyar ligaválogatott:
kapusok:
Berényi Norbert, Kozma Zoltán (DAB-Extra.hu)
mezőnyjátékosok: Borbás Gergely, Ladányi Balázs, Horváth András, Peterdi Imre, Ancsin János, Markó István (Újpesti TE), Szilassy Zoltán, Holló István, Azari Zsolt, Orsó László, Lencsés Tamás, Erdősi Péter, Revák Zoltán (DAB-Extra.hu), Szuna Roland (Fehérvári Titánok), Vas Mátyás, Gebei Péter, Merényi Pál
Edzők: Kercsó Árpád és Füles József

A mérkőzés játékvezetője Gergely Lehel lesz, őt vonalbíróként Németh Márton és Incze Miklós segíti.

Pincési László

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK