Vágólapra másolva!
A január 19-én kezdődő férfikézilabda-világbajnokság házigazdája, Németország nemzeti csapata szombaton Debrecenben, vasárnap pedig Budapesten lép pályára a magyar válogatott ellen.

Az első összecsapással kapcsolatban tartott szerdai, debreceni sajtótájékoztatón elhangzott, hogy ez lesz az első férfi kézilabdameccs a Főnix-csarnokban. Kósa Lajos polgármester hangsúlyozta, reméli, minél többen tekintik meg a szombat 18 órakor kezdődő találkozót, és a jegyárakat is igyekeztek így alakítani: a felnőttek 1000, a diákok és a nyugdíjasok 500 forintért tekinthetik meg a magyar-német összecsapást, illetve előtte a magyar B csapat és az algériai gárda párharcát. Csoportos belépő is váltható, tizennyolc gyermek és két felnőtt kísérő esetén 6000 forintot kell fizetni a jegyekért.

Sinka László, a magyar szövetség főtitkára örömét fejezte ki, hogy a vb- házigazdák válogatottja - nem éppen szokványos módon - ilyen kevés idővel az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos világesemény előtt is hajlandó volt idegenbe utazni a két erőfelmérő kedvéért.

"Debrecen a magyar kézilabdasport legjelentősebb bázisa, a kézilabdát szeretők tábora hatalmas, a Főnix Csarnok gyönyörű, minden feltétel adott, hogy nagy nemzetközi eseményeknek adjon otthont. Eddig minden kézilabdás rendezvényük extrasikert aratott a cívisvárosban, ennek jeléül rendezzük meg itt a magyar-német válogatott-mérkőzést" - mondta Sinka.

A magyar férfikézilabda-válogatott kedd óta Tatán készül, az edzőtábor mellett négy hazai felkészülési mérkőzés vár a fiúkra a világbajnokság előtt. A csapat a németek elleni két meccs mellett ugyanis még január 11-én és 12-én Szombathelyen megmérkőzik Szlovénia legjobbjaival is.

A keretben több játékos kisebb sérüléssel bajlódik: Buday Dániel és Pérez Carlos esetében például orvosi konzílium döntheti el, vállalhatják-e a felkészülést.

Ami a német csapatot illeti, Heiner Brand szövetségi kapitány még november közepén jelölte ki 28-as keretét, amelyet az esztendő utolsó napjaiban húszasra redukált - ez az együttes utazik majd Magyarországra.

Érdekesség, hogy a szűkítés áldozatául olyan klasszisok estek, mint Jan Holpert (Flensburg), Stefan Kretzschmar (Magdeburg) és Christian Schwarzer (Lemgo), akik várhatóan nem öltik már magukra többet a nemzeti mezt. Sérülés miatt a szakvezetés nem számíthat Frank von Behren (Flensburg) és Jens Tiedtke (Grosswallstadt) játékára. A 20 kézis között még mindig található hat olyan játékos, aki tagja volt a 2004-es Európa-bajnok válogatottnak. Markus Baur Debrecenben ünnepelheti 200. válogatott fellépését.

A keretben helyet kapott Florian Kehrmann (Lemgo) és Oleg Velikij (SG Kronau/Östringen) is, noha a két játékos nem teljesen egészséges. "Mindkét kézilabdázót figyelem, szeretném kipróbálni őket élesben is, hogy lássam, valóban felépültek, s a vébére teljesen fittek lesznek" - nyilatkozta Brand. "Még nem mondtam le teljesen a vb-ről, a remény hal meg utoljára" - mondta Velikij.

A válogatott tagjai szerdán találkoztak egymással, a magyarországi fellépések után január 13-án, Münchenben Egyiptom ellen vívja a csapat az utolsó felkészülési mérkőzést.

A magyarok vb-kerete:
kapusok: Fazekas Nándor (Gummersbach), Tatai Péter (MKB Veszprém).
mezőnyjátékosok: Tombor Csaba, Gál Gyula, Buday Dániel, Pérez Carlos, Iváncsik Gergő (mind MKB Veszprém), Iváncsik Tamás, Zubai Szabolcs, Császár Gábor, Nagy Kornél, Grebenár Gábor (mind Dunaferr SE), Herbert Gábor, Ilyés Ferenc, Vadkerti Attila (mind Pick-Szeged), Nagy László (Barcelona), Mocsai Tamás (Lemgo), Díaz Ivo (Arrate), Katzirz Dávid (Wilhelmshaven)

A német válogatott kerete:
kapusok: Henning Fritz (THW Kiel), Johannes Bitter (SC Magdeburg), Carsten Lichtlein (TBV Lemgo)
jobbszélsők: Florian Kehrmann (TBV Lemgo), Stefan Schröder (HSV Hamburg)
jobbátlövők: Christian Zeitz (THW Kiel), Holger Glandorf (HSG Nordhorn), Rolf Hermann (TuS N-Lübbecke)
irányítók: Markus Baur (TBV Lemgo), Michael Kraus (FA Göppingen), Michael Haass (SG Kronau/Östringen), Oleg Velikij (SG Kronau/Östringen)
balátlövők: Pascal Hens (HSV Hamburg), Lars Kaufmann (HSG Wetzlar), Michael Hegemann (TBV Lemgo),
balszélsők: Torsten Jansen (HSV Hamburg), Dominik Klein (THW Kiel)
beállósok: Oliver Roggisch (SC Magdeburg), Sebastian Preiss (TBV Lemgo), Andrej Klimovec (SG Kronau/Östringen)