Vágólapra másolva!
Fantasztikus mérkőzésen megnyerte első idei BL-csoportmérkőzését a Budapest Bank-FTC nőikézilabda-csapata, amely gyenge játékvezetés mellett 31-28-ra legyőzte a 2002-es Bajnokok Ligája-győztes macedón rivális Kometal Szkopjét.

Eredmény, Bajnokok Ligája, D csoport, 1. forduló
Budapest Bank-FTC - Kometal Szkopje (macedón) 31-28 (14-12)
v.: Kohout, Novak (cseh)
gól: Szucsánszki 8/1, Tóth T. 8/4, Kirsner 5, Mravíkova 5, Németh H. 2, Soós 1, Uhrakova 1, Szamoránsky P. 1, illetve Eduarda Amorim 11, Portjanko 4, Radulovic 4/2, Loki 4, Platon 2, Pecevska 2, Crvenkoska 1
hetes: 7/5, illetve 3/2
kiállítás: 10, illetve 14 perc

2002-ben játszotta talán a legemlékezetesebb párharcot a Ferencváros és a macedón Kometal Szkopje nőikézilabda-együttese, a felek akkor a Bajnokok Ligája-döntőjében csaptak össze, s legnagyobb bánatunkra a délszláv együttes nyerte el a trófeát. Négy évvel később a csapatok ismét a BL-ben csapnak össze, ám ezúttal a csoportkörben - érdekesség, hogy az egyik oldalon Anzela Platon, a másikon Tóth Tímea, Katarina Mravíkova és Kirsner Erika maradt hírmondónak.

Gyors gólváltással kezdődött a mérkőzés, a nemzetközi belső hármassal kezdő vendégeknél a brazil Eduarda Amorim avatta fel Harisovát, szerencsére Mravíkova révén gyors válasz érkezett, Tóth révén pedig már 2-1-re a Fradi vezetett. Az előzetesen tervezett gyors lerohanásokat kezdetben könnyedén megakadályozta a szkopjei védelem, ráadásul Uhrakova is elrontotta első büntetőjét.

A 8. percre 5-2-nél már könnyebbnek tűnt az élet, a Fradi jól használta ki Oholanga Loki, majd Portjanko kiállítását, balszerencsére azonban a háromgólos előnynél háromszor a macedónok lécén csattant a labda.

A 12. percben Andrij Portnoj kért időt, a 6-2-es zöld-fehér előny birtokában Németh András azt kérte, hogy a macedón beállósra ne fordítson annyi energiát a védelem, a török irányítót, Özelt vegyék körbe, s 7-8 perc múlva a fáradó játékosokat már könnyedén le lehet futni.

A 15. percre ismét kettős emberelőnybe került a Fradi, a cseh játékvezetők könnyedén szórták a büntetéseket, Mravíkova, illetve Szucsánszki pedig gólokkal hálálta meg a jóságot (8-3). A 20. percben a Kohout, Novak bírópáros újabb jótéteménnyel adózott a Ferencvárosnak, miután piros lappal kiszórta az egyébként is haloványan teljesítő Özelt (tény, ami tény, meglökte Mravíkovát, de talán két perc is elég lett volna...).

Az eset inkább a Fradit zavarta meg, 11-6-ról 11-9-re kapaszkodott fel az ellenfél, ráadásul Tóth Tímea második kiállítását is összeszedte - frissítésképpen jött Zácsik és Németh Helga. A félidő utolsó 5 percében Kirsner vállalt többet, két góljának köszönhetően a Fradi 14-12-es előnnyel vonulhatott pihenőre úgy, hogy a dudaszó pillanatában Portjanko még a félpályáról is betalált...

A második játékrész egy szerencsés, megpattanó lövésből elért Tóth-góllal indult, majd a tarthatatlan Eduarda Amorim találatára Uhrakova egy egész pályás szólót követően válaszolt (16-13). A védekezésben Tóth helyén Németh lett Uhrakova belső párosa, támadásban Szucsánszki vitte a prímet, visszaállt a 4-5 gólos hazai előny.

20-15, majd 22-17 után ismét Eduarda Amorim következett, tizedik góljával 23-20-ra kapaszkodott fel az ellenfél. A cseh játékvezetők meg is unhatták, hogy a brazil gólzsák van rivaldafényben, kiállították gyorsan Németh Helgát, akinek maximum azt lehetett felróni, hogy túlságosan egyedül ácsorog a hatoson, s nem tesz semmit...

24-22-vel kezdődött az utolsó tíz perc, a Szkopje nemhogy az első félidőben, de a meccs végén sem fáradt el, nem úgy, mint a hazai együttes, a sorozatos hibák felhozták a Kometalt. Szucsánszki kiállítása ellenére Tóth emberhátrányban is értékesített egy büntetőt (27-25).

Pecevska öt perccel a lefújás előtt 27-26-ra módosította az állást, majd egy labdavesztést követően Ana Amorim egyenlíthetett volna, szerencsére sokkal ügyetlenebbül oldotta meg a dolgokat, mint ahogy húga szokta. Tóth újabb hetesével 28-26-re alakult az eredmény, Radulovic hetesét Pastrovics megfogta, Szucsánszki villant - eldőlt a mérkőzés.

A végeredmény 31-28 lett, a Fradi legközelebb január 12-én, pénteken a Hypo Niederösterreich bécsi otthonában lép pályára BL-csoportjában.

További eredmények, A csoport
Aalborg DH (dán) - RK Krim Mercator Ljubljana (szlovén) 26-24 (15-14)

C csoport:
HC Leipzig (német) - Larvik HK (norvég) 23-31 (8-16)
Podravka Vegeta (horvát) - Viborg HK (dán) 32-31 (19-19)

Pincési László

[origo]