Vágólapra másolva!
Akárhogy is vesszük, meglepetés született a XX. férfikézilabda-világbajnokságon, hiszen a nagy esélyesnek tartott címvédő, Spanyolország, az olimpiai bajnok Horvátország és a kontinenselső francia válogatott még érmet sem tudott nyerni. Ellenben a magyarok által legyőzött Dánia felkapaszkodott a dobogóra, Lengyelország története legjobb eredményét elérve döntőbe verekedte magát, a világbajnok pedig a házigazda német csapat lett, amelytől a szakemberek azt is bravúrnak tartották volna a vébé előtt, ha elődöntőbe jut.

A kézilabda-vb teljes lázban tartotta az országot, kis túlzással olyan hangulat uralkodott, mint a nyári labdarúgóvébé idején. Minden létező nézettségi rekord megdőlt - nem is nehéz olyan impozáns csarnokokkal, mint amilyen a Kölnarena volt, amelyben 19 ezer néző szurkolhatott.

A német sportőrületre jellemző, hogy 9 hónap alatt a kézilabdasport a hatodik világbajnokságot rendezhette az országban, s nincs megállás, 2009-ben az atléták, 2011-ben az alpesi sízők legjobbjai érkeznek majd. "Németország tradicionálisan sportőrült nemzet, a szurkolók mindig az aktuális nagy esemény mögé állnak, mint ahogy ezt bizonyította az 1972-es müncheni olimpia, vagy az 1974-es és a 2006-os labdarúgó-világbajnokság is" - nyilatkozta Thomas Bach, a Német Olimpiai Sportszövetség elnöke.

"Ez volt minden idők legjobb kézilabda-eseménye, amikor a németek rendeznek valamit, az óraműpontossággal működik" - mondta a szokásos dicsérő szöveget Hasszan Musztafa, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség elnöke.

A győztes világbajnoki döntő után a német sajtó nemcsak a hősöket, de ismert közéleti szereplőket, sőt, futballistákat és edzőket is megszólaltatott. Angela Merkel német kancellár hivatalos levélben fejezte ki köszönetét a győzelemért: "Kedves Heiner Brand. Gratulálok önnek és csapatának... sajnos személyesen nem lehettem jelen a döntőn külföldi elfoglaltságom miatt, de folyamatosan tájékozódtam a mérkőzés állásáról, s egész delegációmmal szorítottam a sikerért."

Wolfgang Schäuble, német belügyminiszter: "Kézilabdában minden lehetséges. Heiner Brand csapata sohasem veszítette el a hitét, s sportszerű játékban nyerte meg a világbajnokságot. A vébé ismét bebizonyította, milyen lelkes német szurkolók vannak, a buzdítást a csapat aranyéremmel jutalmazta"

Heiner Brand, a férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya: "Nem tudom, mit mondhatnék. Három hete még lehetetlennek tűnt, amit most véghez vittünk. Sok mindent csak a torna után fogok megérteni és feldolgozni mindebből."

Markus Baur, a csapat kapitánya: "Ez egy hihetetlen álom. Megcsináltuk! És csak hab a tortán, hogy milyen játékkal sikerült megnyerni a vébét."

Forrás: EPA

Christian Schwarzer, a csapat 37 éves beállósa, akit három év után hívtak meg ismét a nemzeti csapatba: "Nincsen nagyobb dolog annál, hogy egy sportágban világbajnok vagy. El sem hiszem, hiszen két hete még szabadságomat töltöttem. Köszönettel tartozom Heiner Brandnak, hogy részese lehettem ennek a sikernek."

Joachim Löw, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya: "A válogatott fantasztikusan teljesített az egész torna során. Nagyon nagy örömöt szerzett nekem is Heiner Brand kollégám, aki évek óta sikeres munkát végez."

Michael Ballack, a Chelsea német válogatott labdarúgója: "Gratulálok a kézilabda-válogatottnak, őrült teljesítményt produkáltak. Sajnos Londonból nem minden mérkőzést tudtam követni, de az elődöntő egy igazi krimivel ért fel, s a világbajnokság legizgalmasabb mérkőzését hozta."

Jens Lehmann, az Arsenal német válogatott kapusa: "Elképesztő siker, amit a válogatott elért, a futball-vb lelkesedése folytatódott, sőt, az aranyéremmel a csúcsra emelkedett."

Philipp Lahm, a Bayern München labdarúgója: "Gratulálok a kéziseknek, ami nekünk nem sikerült a nyáron, ők véghez vitték."