Vágólapra másolva!
A görögök elleni mérkőzéssel kezdte meg szereplését a magyar férfi vízilabda-válogatott a debreceni négycsapatos Volvo-kupán, amelynek pénteki nyitónapján három góllal nyert a dél-európai vendégek ellen.

Volvo-kupa, 1. forduló:
Magyarország - Görögország 9-6 (3-2, 2-1, 3-2, 1-1)
a magyar góldobók: Biros 3, Kásás, Madaras, Varga Dániel, Benedek, Varga Dénes, Molnár 1-1

Kemény Dénes csapata legutóbb február közepén, a kolozsvári nemzetközi tornán szállt vízbe a görögök ellen, s ott fölényes, 10-3-as győzelmet aratott. A tavalyi Európa-bajnokságon hatodikként végzett riválist azonban hiba lett volna félvállról venni már csak azért is, mert a romániai kisiklást követően egy athéni tornán éppenséggel a világ- és Európa-bajnok szerbeket is legyűrték egy góllal Afrudakiszék.

Az ugyanúgy a kevesebb, mint három hét múlva rajtoló melbourne-i világbajnokságra készülő gárdák találkozóján a vendégek kezdtek jobban. Alig egy perc elteltével vezettek, bő három perc múlva azonban Biros Péter egyenlített, Kásás Tamás jóvoltából már "hazakerült" az előny, egy újabb Biros-bomba pedig tovább lohasztotta a görög tüzet (3-1). Negyedzárás gyanánt azonban egy szemfüles vendégtalálat még befért Szécsi Zoltán kapujába.

A második játékrészben Szécsi-bravúrok után nagy sokára "olasz" góllal folytatódott a meccs: az itáliai légiós különítményből Madaras Norbert is bejelentkezett, a balkezes játékos precíz mozdulattal lőtte ki a jobb felső sarkot (4-2). Majd - egy görög "közbeszólást " követően - közvetlenül a nagyszünet előtt Vargáék testvéri összjátéka végén Dániel vágta a hálóba Dénes pompás távoli passzát (5-3).

Forrás: MTI

Szécsi Zoltán védi Mildnakisz Manolisz lövését

Benedek Tibor nyitotta meg az érdemi fejlemények sorát a harmadik nyolc percben (6-3), két szemfüles válasz eredményeképpen azonban hirtelen szoros lett az állás. A kölcsönösen kihagyott helyzetek után Biros vetett véget a tehetetlenségi sorozatnak (7-5), harmadik góljával is jelezve, ő már most világbajnoki formában van. A szépségdíjas jelzőt azonban Varga Dénes alakítása érdemelte ki, aki a negyed csattanós befejezéseként hatalmas gólt pattintott nagyon messziről a görögök kapujába (8-5).

Az utolsó játékrészből - kevésbé a támadójáték, mint inkább a védekezés dicséreteként - már több mint 5 perc lepergett gól nélkül, amikor mutatós akció végén Molnár Tamás lőtt jól és jó helyre (9-5), s a hellének erejéből már csak a szépítésre futotta.

Magyar szempontból összességében sikeres bemutatkozás magas fokú védekezés mellett, a helyzetkihasználáson viszont van még javítani való a vb-ig.

"Nem állunk rosszul a világbajnokság felé vezető úton" - mondta a mérkőzés után Kemény Dénes, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. "Bizakodhatunk azzal együtt is, hogy miközben a védekezésre nem lehet panasz, sok volt a rossz lövés a mai meccsen, legalább 6-7 százszázalékos helyzetünk maradt ki."

A másik mérkőzésen:
Németország - Románia 7-6 (3-0, 2-4, 2-1, 0-1)

Készülnek a hölgyek is a világbajnokságra, a címvédőként induló magyar válogatott jó hajrájának köszönhetően 12-10-re nyert Ausztrália ellen a madridi nemzetközi torna nyitónapján.

Eredmény:
Magyarország - Ausztrália 12-10 (2-4, 2-1, 3-4, 5-1)

A tornán még a házigazda spanyol, valamint a görög csapat vesz részt.