Vágólapra másolva!
Litvánia ellen magabiztos, 6-1-es sikerrel kezdte meg szereplését a magyar jégkorong-válogatott a ljubljanai divízió I-es világbajnokságon. Hétfőn a legnagyobb rivális, a hazai pálya előnyét élvező, s első meccsén a románokat könnyedén verő Szlovénia következik.

Eredmény, Divízió I-es világbajnokság, 1. forduló:
Forrás: [origo] Magyarország - Litvánia 6-1 (2-0, 3-1, 1-0)
Ljubljana, Hala Tivoli, 500 néző
v.: Mandioni (svájci)
gól: Ladányi (7., 28.), Kovács Cs. (11., 23.), Ocskay (39.), Horváth A. (42.), illetve Vaiciukevicius (34.)

Korábban nyolc alkalommal találkozott egynással a két együttes, zsinórban aratott 7 magyar sikert követően legutóbb, a februári toruni Euro-Challenge-tornán viszont a litvánok meglepetésre 2-1-re nyertek.

A mérkőzés első másfél percében a magyar együttes olyan nyomást gyakorolt a kapujához szorított ellenfélre, mintha emberelőnyben játszott volna. Néhány lövés után a 4. percben Vas Márton került ziccerbe, de túl közel vezette a korongot, amelyet már nem tudott áttuszkolni Aleinikovas kapuson.

Szélig keménykedése kétperces kisbüntetést eredményezett, ezt egész jól átvészelte együttesünk, Dainius Bauba nagy bombáját Szuper spárgázta ki. Amint kiegészült a csapat, máris megszerezte a vezetést: Ladányi vezette a korongot, majd bekorcsolyázva az ellenfél harmadába hatalmas gólt lőtt (1-0).

Megzavarodott a litván csapat, előbb Ladányi bombázott kapu mellé, majd Holeczy lépett ki egyedül, de ő is addig totojázott, amíg a korong a kapus alatt landolt. A 10. percben Pliskauskas kínálta meg Szupert, de svédországi légiósunk jól zárta a szöget.

A harmad közepén nagy lehetőséghez jutott együttesünk, ugyanis Bauba testvérek nem bírtak magukkal, s egyidőben egyszerre kerültek a büntetőpadra: a kettős előnyt Kovács Csaba tíz másodperc alatt kihasználta egy közeli lövéssel (2-0).

Az első harmadban végig a magyarok fölény érvényesült, Szuper magabiztosan állta a sarat, mindössze egyszer kellett rátenyerelnie a korongra, ezt leszámítva magabiztosan dobta támadásba a társakat. Elöl többször sikerült megzavarni a litván védelmet, amelynek legjobbja egyértelműen Aleinikovas kapus volt.

A második harmadból 15 másodperc telt el, s Kovács máris korcsolyázhatott a büntetőpad felé. A két perc során az egyetlen lehetőség Kuliesius előtt adódott, lövése Szuper ölében halt el. Alig egészült ki együttesünk, ismét Kovács vált főszereplővé: Ocskay a kapu mögött kibrusztolta a korongot, amely székesfehérvári csapattársához került, Kovács okosan elhúzta a pakkot a kivetődő kapsu előtt, s ügyes fonák emeléssel háromra növelte az előnyt (3-0).

S ha egy üzlet beindul... A 28. percben egy kiváló védekezésből indított kontrát Peterdi passzából Ladányi úgy fejezett be, hogy közelről megkötényezte a litván portást (4-0).

Ellenfelünk, amelytől azért kicsit tartottunk képtelen volt újítani, Holeczy kiállítását sem sikerült kihasználnia, igaz, Lelenas pillanatok alatt kétszer is szépíthetett volna a 34. percben, ám Szuper a helyén volt. Aztán amikor teljes létszámra egészültünk ki, Vaiciukevicius távoli bombával végre örömet nyújtott a maroknyi litván szurkolótábortnak (4-1).

A hajrában előbb Vas Márton próbálta átlőni a litván kapus bal hóna alatt a korongot - sikertelenül, majd Ocskay próbálkozott, s lemásolva az újpesti csapattárs, Ladányi mutatványát éles szögből átlőtte Aleinikovas lábai között a korongot (5-1).

A záró 20 percet Dainius Bauba magánszáma vezette be, a csatár nem akarta megjátszani a korongot, inkább ráfeküdt, a svájci játékvezető inkább a padra küldte pihenni a hideg jég helyett... Egy perc sem telt el a kiállításból, Horváth András egy kapusról lepattanó korongot center módjára bevetődve kotort az üres ketrecbe (6-1).

Aztán Palkovics és Kieras ütésváltása adott munkát a két hálóőrnek, majd a 48. percben Vaszjunyin bikázta telibe a kapuvasat. Az utolsó tíz percben már csak arra kellett figyelni, hogy az ellenfél ne kerüljön közelebb (nem is sikerült, 6-1 lett a végeredmény), nálunk pedig ne történjen sérülés, s maradjon erő a csoport legnagyobb rangadójára, a hétfői magyar-szlovén összecsapásra.

A csoport másik mérkőzésén:
Nagy-Britannia - Japán 4-3 (2-0, 2-1, 0-2)
gól:
Meyers (4.), Owen (19.), Tait (28.), Sample (37.), illetve Imura (22.), Nisiwaki (58.), Szuzuki (60.)

Románia - Szlovénia 1-10 (1-3, 0-2, 0-4)
gól:
Geru (9.), illetve Jan (6., 7., 24.), Marcel Rodman (11.), Hafner (23.), Avgustincic (43.), David Rodman (44.), Kopitar (50.), Razingar (56.), Muric (60.)

A divízió I-es világbajnokság másik csoportja Kínában szerepel.

Eredmények:
Kína - Kazahsztán 0-12 (0-3, 0-5, 0-4)
Észtország - Franciaország 4-3 (0-1, 3-2, 0-0, 0-0, 1-0) - hosszabbítás után
Hollandia - Lengyelország 3-4 (0-1, 1-2, 2-0, 0-0, 0-1) - büntetőkkel