Vágólapra másolva!
Története legjobb világbajnoki szereplését ért el a magyar jégkorong-válogatott Ljubjanában, a 2002-es sikert lemásolva ugyanis második helyen végzett a divízió I-es világbajnokság egyik csoportjában. Sajnos az már a második játéknapon kiderült, hiába álmodoztunk, a házigazda Szlovénia eggyel magasabb szintet képvisel. A reményt azonban éltetheti, hogy mi is a "szlovén útra" készülünk lépni: a hírek szerint ugyanis a válogatott gerincét adó HK Jesenice mintájára a magyar bajnok Alba Volán-FeVita is kész elindulni az osztrák ligában. Ha minden jól megy, a tervekből május közepére valóság válhat.

Pincési László helyszíni jelentése Ljubljanából

"A magyar bajnokik mellett szükség van minél több, komolyabb mérkőzésre, főleg az Interliga-meccsekre, ahol szlovénokkal játszhatnak klubcsapataink" - jegyezte meg még a divízió I-es világbajnokságot megelőzően Pat Cortina kapitány az [origo] Vendégszobájában arra a kérdésre, szerinte mi lehet a magyar hoki felemelkedésének kulcsa.

Mert tény, Szlovénia már rálépett erre az úra. Nem elég, hogy a hazai liga nívósabb, hogy olyan klasszist tudott kinevelni, mint a Los Angeles Kings gyöngyszeme, Anze Kopitar, de a HK Jesenice például az az osztrák Bundesligában edződik. S ez látszik is a válogatott teljesítményén, a jesenicei klubra épülő nemzeti csapat olyan klasszisokkal bír, mint Andrej Hocevar kapus, a Rodman fivérek, Marcel és David, a fiatal Anze Terlikar és Gregor Poloncic, vagy a már 28 éves Tomaz Razingar, aki még az NHL-ben is megállná helyét.

A szlovén hoki sikerei sem tekintenek vissza komoly múltra, a válogatott az ország függetlenné válásakor a C csoportban indulhatott, s csak ötödik nekifutásra, 1997-ben lépett egy osztállyal feljebb, ahol újabb négy évnek kellett eltelnie, hogy 2001-ben (szintén Ljubljanában) kivívja az A csoportos tagságot. Azóta sormintaként "kétszer bennmarad, egyszer kiesik" játékot játszik, azaz a statisztika szerint jövőre Kanadában nem fog kizúgni a legjobbak közül.

Hogy miért példálózunk ezzel? Mert úgy tűnik, a magyar hokit is ezt az út mentheti meg. A hazai bajnokság színvonala nem üti meg a kívánt mércét, az Interliga egy idő után már nem képes ellátni fejlődést biztosító feladatát. Jöhet az osztrák Bundesliga...

Forrás: MTI

A fehérváriak jövőre eggyel több sorozatban léphetnek jégre

Informácóink szerint az Alba Volán-FeVita együttese jövőre már az Erste Bank Ligában (is) szerepelhet. Az osztrák szövetség ugyanis úgy ítélte meg, a Jesenice érkezése jó tett, s máris tárgyalásokat kezdeményezett egy másik szlovén gárda, az Olimpija Ljubljana vezetőivel. S hogy ne 9 csapatos legyen a bajnokség, tizedikként a fehérvári alakulat jöhet szóba.

Úgy tudjuk, a Volán-vezetők május közepéig kaptak határidőt, hogy szándékukat bizonyítandó jelezzék szándékai komolyságát, a Bundesliga elöljárói ez idő alatt megvizsgálják a lehetőségeket, a fehérvári létesítményt, s döntenek.

Állítólag mire a jövő szombaton, április 28-án kezdődő moszkvai világbajnokság véget ér, megszülethet a verdikt, pozitív esetben azt is jelentheti, hogy a Volán-lépés megmenti, de minden bizonnyal előremozdítja a magyar jégkorong B csoportban ragadt szekerét.

Egy komoly bajnokságban edződött csapat, kiegészülve a légiósokkal (gondoljunk csak bele, Szuper Levente, Szélig Vikor, Tokaji Vikor, Vas Márton, vagy a most kimaradó Vas János és Benk András már külföldön keresi kenyerét) és a fiatal dunaújvárosi tehetségekkel képes lehet arra, hogy beküzdje magát a legjobbak közé.

A csapatra addig még sok feladat vár, például szombaton győzelemmel búcsúzni a szlovén fővárostól. Az ellenfél Japán lesz, amelyet ugyan Pat Cortina feljutásra is esélyesnek tartott, de a mutatott játék alapján nehéz elképelni, hogy kikapjunk az ázsiai együttestől. Szlovénia Litvánia ellen zár, a játéknap legnagyobb meccsét viszont Románia és Nagy-Britannia vívja majd, a tét mindkét fél számára a kiesés elkerülése lesz.