Társoldalunk:

Magyar átlövővel erősített az Oldenburg nőikézi-csapata

2007.05.28. 18:38

A következő idényben már a német VfL Oldenburg csapatát erősíti Brecska Barbara. A Cornexi-Alcoa játékosa az előző szezont a Váci NKSE együttesében töltötte, a balkezes átlövő Németországba is csak kölcsönbe kerül.

A 22 esztendős játékos tavaly a Békéscsabából érkezett Vácra és 26 mérkőzésen 47 gólt szerzett. Leendő együttese a bajnokság középmezőnyébe tartozik, a 7. helyen zárta a most végződő sorozatot. A klub Brecska mellett még alaposan bevásárolt, így Oldenburgban folytatja pályafutását Haege Fagerhus (Fjellhammer IL, norvég), Natalija Parcsina (Asztrahanocska Asztrahan, orosz), Sabrina Neuendorf (Frankfurter HC), Julia Wenzl (Thüringer HC) és a Byaasen Trondheim orosz kapusa, Tatjana Szurkova is.

- Mikor kezdtél kézilabdázni?
- Édesanyám fiatalon a Vasasban játszott, de egy betegség következtében abba kellett hagynia, így ikertestvéremmel együtt mi folytattuk a hagyományokat. Ráadásul az iskolában is a kézilabda volt az elsőszámú sportág, tehát egyértelmű volt, hogy ebben próbálom ki magam. Mivel Jászberény mellett lakunk, magától értetődött, hogy ott kezdem a pályafutásomat, így a berényi NBI/B-s csapatban léptem először pályára.

- Hogyan kerültél Székesfehérvárra?
- Zsiga Gyula volt az edző Cornexinél, amikor lejött Jászberénybe megnézni egy meccsünket. Az érdekes az volt, hogy nem is ránk volt kíváncsi, hanem az ellenfelünk, a Hajdúnánás csapatát erősítő debreceni játékosokra. Viszont akkor nagyon jól sikerült a játékom, így a meccs végén megvárt, és meginvitált Székesfehérvárra, hogy erősítsem az ificsapatot. Aztán felváltva játszottam az ifiben és a másodosztályban, s a felnőttekkel együtt edzettem.

- Milyen volt a légkör, hogy érezted magad?
- Hamar elment az a három év. A gimnáziumot is ott fejeztem be, és tényleg nagyon jól éreztem magam. Őri Edinával mai napig is napi kapcsolatban vagyok - vele laktam együtt két és fél éven keresztül. Edón kívül Tóth Katával és Mészáros Melindával tartom még rendszeresen a kapcsolatot.

- Volt az életedben egy fantasztikus nap: 2005. május 22-e. Mit érzel a napokban, amikor az EHF-kupa-győzelem kétéves évfordulójára gondolsz?
- Felejthetetlen élmény volt Fehérváron az EHF-kupa győzelmi mámorát átélni. Természetesen a napokban, amikor az évfordulója van, jólesően gondolok vissza a szép emlékekre.

- Aztán eligazoltál Békéscsabára.
- Igen. Mivel kiöregedtem, mindenképpen a játéklehetőségeimet figyelembe véve váltanom kellett. A fejlődésemet kellett szem előtt tartanom, és olyan csapatot keresnem, ahol játszani tudok. Úgy érzem, a Békéscsaba tökéletes döntés volt.

- Mikor jött a gondolat, hogy külföldön próbálj szerencsét?
- Tavasszal megkeresett egy menedzser, hogy több csapat is jobbátlövő posztra keres játékost, és lenne-e kedvem külföldre szerződni. Igent mondtam.

- Miért éppen egy német, és miért az Oldenburg csapatához?
- Először is azért, mert meggyőződésem, hogy erősebb csapatba kerülök, mint amilyenben az utóbbi két évben játszottam, így a fejlődés és tapasztalat szempontjából mindenképpen előnyömre válhat. A másik, hogy középfokon beszélek németül, így azzal nem lesz gondom. Sőt, nyelvtanulásnak sem utolsó szempont, mert így egy év után már lehet, hogy felsőfokon fogok beszélni.

- Kicsit sem "rémisztett" meg a külföld gondolata?
- Nem, mivel már régebben is gondolkodtam rajta, hogy szeretnék egyszer kint játszani. Úgy érzetem, hogy ezzel a lehetőséggel most élnem kell. Azt hittem ez csak pár év múlva következik be, de a sors így hozta, én pedig nem szerettem volna elszalasztani. Ez kiugrási lehetőség és szakmai kihívás lesz számomra. Fokozatosan kerültem távol a szülői háztól, egyre több kilométerre, és egyre kevesebb hazautazási lehetőséggel, így szépen hozzászoktam az önállósághoz. Nem hiszem, hogy ezzel bármi problémám lenne. Az első pár hét biztosan nem lesz egyszerű, de majd megoldjuk. Mindenképpen egy német csapattársamnál fogok lakni, így ez lehet, könnyebbséget jelent majd.

- Mennyi időt tervezel kint maradni?
- Hivatalosan egy évre adott kölcsön a Cornexi, de decemberben kezdődnek majd az újratárgyalások. Amennyiben jól érzem magam, és érdemes, szívesen maradok tovább is. Nem érzem magam jelenleg olyan szintű játékosnak, hogy meghatározó lehessek a Cornexinél. Majd meglátjuk, mi lesz a jövőben.

- Mennyire motivál a válogatottság?
- Hatalmas megtiszteltetés lenne, de egyelőre nem tartom reálisnak, nincsen alapja annak, hogy erről gondolkodjam. Viszont büszke vagyok arra, hogy az NB I-ben játszhatok, és remélem, még sok sikerben lesz részem a pályafutásom során.

- Hogy telik a hátralévő nyári szabadság, és mikor kezditek meg az alapozást?
- Július elején utazom ki, akkor kezdjük meg az alapozást. Addig pedig minden pillanatot a családommal és a barátommal szeretnék tölteni.

 

A Vasasból erősít a Vác

Három angyalföldi játékossal is megegyezett a Váci NKSE együttese. A vac.hu információja szerint a anyaság miatt egy évet kihagyó Szilágyi Anett mellett két beállós, Ábrahám Szilvia és Simon Orsolya ősztől a Duna-parti együttesnél folytatja.

Brecska Barbara
Születési idő, hely: 1984. június 17., Esztergom
Magassága: 183 cm
Testsúlya: 73 kg
Posztja: jobbátlövő
Korábbi egyesületei:
1999-2002: Jázberényi TKF DSE (NBI/B)
2002-2005: Cornexi-Alcoa (szerződés)
2005-2006: Békécsaba NK (kölcsön)
2006-2007: Váci NKSE (kölcsön)
Legjobb eredményei: EHF-kupa-győzelem és bajnoki 4. helyezés a Cornexi-Alcoa-HSB Holdinggal

Forrás: Presstige Média

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK