Vágólapra másolva!
A Magyar Vízilabda Szövetség vándordíjat alapít a közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt, 52-szeres válogatott Steinmetz János emlékére. A díjat minden évben a legjobb kapus kapja meg. Az ING Biztosító székházában tartott sajtótájékoztató másik témája a szombaton kezdődő bajnoki döntő volt, amelynek szereposztása ezúttal is ugyanaz, mint az elmúlt öt évben. Kérdés, folytatódik-e a  Domino hat éve tartó sikersorozata, vagy 1989 után összejön végre a Vasasnak az aranyérem.

Ha úgy vesszük, 2002 óta meglehetősen egysíkúan alakultak az ob I-es finálék, hiszen a Vasas és a Honvéd évről évre ismétlődő küzdelméből mindannyiszor a Kőér utcaiak kerültek ki győztesen. Ennek ellenére az izgalmak nem hiányoztak a bajnoki végjátékokból, a Domino csupán 2005-ben vette simán - azaz veretlenül - az utolsó akadályt, 2002-ben és tavaly 0-2-ről felállva nyerte meg az egyik fél hármadik győzelemig tartó finálét.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=pKXRWUHl8ZiUgFva

Kovács István és Szívós Márton a Domino felkészüléséről

A idei döntő hasonlóan kiélezett csatákat ígér, hiszen a címvédő az alapszakaszban egyszer sem tudta legyőzni első számú riválisát, novemberben a Vasas idegenben győzött négy góllal, míg májusban nem bírt egymással a két elitcsapat, a 10-10-es döntetlennel viszont a Domino jutott első helyről a rájátszásba.

A tapasztalat természetesen a Honvéd mellett szól, hiszen míg Kovács István csapatában hárman hatszoros, négyen pedig ötszörös magyar bajnoknak mondhatják magukat, addig az angyalföldiek közül csupán hárman büszkélkedhetnek aranyéremmel, ám egyikük sem a Vasas színeiben jutott fel a csúcsra.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=jY9jJWU9rPKAr7Kl

Földi László és Steinmetz Barnabás a Vasas felkészüléséről

"Mindent elkövetünk, hogy minél nézettebb és minél sportszerűbb legyen a bajnoki döntő" - mondta Dr. Martin György, a szövetség elnöke, hozzátéve, aranyéremért zajló mérkőzések mindegyike képernyőre kerül, a közvetítéseken a Sport TV és az MTV osztozik.

Az edzést vezénylő trénerek és játékosok távollétében a szakosztályvezetés képviseletében szóló honvédos Novák Ferenc és vasasos Méhes Jenő egyaránt úgy fogalmazott, hogy meg akarják nyerni a bajnokságot. "A Dominónál a klubvezetés és a szponzorok részéről is elvárás a bajnoki cím" - mondta Novák Ferenc, akinek arra a kérdésre, hogy a csapat kiheverte-e már az Olympiakosz elleni Euroliga-fiaskót, egy határozott "nem" volt a válasza. "Nagy kudarc volt ez a Honvéd történetében, ami nem maradt következmények nélkül, hiszen a támogatónkkal kötött szerződés értelmében a korai búcsú miatt jelentős összegtől esett el az egyesület és a játékosok is."

A címvédőnél ezúttal minden játékos harcra kész, szemben a Vasassal, ahol az olimpiai bajnok center, Steinmetz Ádám továbbra is sérüléssel bajlódik, orvosi konzílium határoz majd arról, hogy nyaki porckorongsérve mellett vállalhatja-e a játékot, míg Varga Dénes csak nemrégiben kapcsolódott be az együttes munkájába.

"A nehézségek ellenére mi is aranyérmet várunk a csapattól, amelyet szakmailag alkalmasnak tartunk arra, hogy eleget tegyen ennek az elvárásnak" - mondta Méhes Jenő.

Novák jelezte, ők kezdeményezték, hogy a mérkőzéseket a Margitszigeten rendezzék, ebben azonban nem sikerült megegyezni a Vasasssal, így szombaton 16.15-kor a Kőér utcában kezdődik a döntő. Méhes erre azt mondta, hogy semmilyen hivatalos megkeresés nem érkezett a Honvéd részéről, ha lett volna ilyen, elgondolkodtak volna rajta, ámbár úgy látják, a hétközi playoff-meccsek nem bírnak túl nagy vonzerővel a nézők számára, így a bevétel szempontjából is jobban járnának a hétvégi rendezéssel. Martin György válaszában kifejette, a lebonyolításról szakmai előkészítés után a vízilabdaliga dönt, ezt az elnökség rendszerint változtatás nélkül el szokta fogadni.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a szövetség és az ob I névadó szponzora, az ING Biztosító vándordíjat alapított a közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt Steinmetz János, a néhai kiváló, Európa-bajnok pólós emlékére. A díjat minden évben a bajnokság legjobb kapusa kapja meg.

"Nagy sportember volt, de még nagyobb ember. Olyan családi légkört teremtett, amelyből két olimpai bajnok nőtt ki" - méltatta Steinmetz Ádám és Barnabás édespaját Martin György.