Vágólapra másolva!
Nem okozott gondot a román együttes legyőzése a magyar férfivízilabda-válogatott számára a margitszigeti Világliga-selejtező első napján.

Világliga-selejtező, európai 2. csoport, 1. nap:
Magyarország - Románia 16-10 (4-2, 3-1, 4-5, 5-2)
góldobók:
Biros 4, Kiss G. 3, Molnár, Kis G., Fodor 2-2, Varga Dénes, Kiss Cs., Varga Dániel 1-1, illetve I. Andrei, R. Cosmin 3-3, G. Georgescu, R. Georgescu, B. Andrei, Andrei-Dina 1-1

Jóllehet a tavaszi, melbourne-i világbajnokság csoportmérkőzései során viszonylag szoros meccsen csak 11-9-re sikerült nyernie Kemény Dénes legénységének a románok legjobbjaival szemben, senki nem gondolta, hogy a Hajós uszoda nyitott 50-esében komolyabb fejtörést okozhat a házigazdáknak Hagiu Vlad és csapata a Vl-selejtező rajtján.

Egyfelől a statisztika - a korábbi 91 találkozóból, hat döntetlen mellett, 78-on diadalmaskodtak a magyarok, s csupán 7 alkalommal a románok -, másfelől a két gárda közt meglévő tudáskülönbség miatt. Az ennek megfelelő "forgatókönyv" szerint alig másfél perc multával már 2-0-ra vezetett is a magyar csapat Kiss Gergely és Biros Péter révén, s bár kétszer a vendégek is be tudták venni a térdét fájlaló Szécsi Zoltán helyét ezen a találkozón elfoglaló Nagy Viktor kapuját, az első nyolc perc után, Varga Dénes látványos bombáját követően 4-2-re vezettek Benedek Tiborék.

A folytatásban - a közönségriasztó esőben is kitartó kis számú, úgy 300-400 fős, ám annál lelkesebb néző dobszóval kísért buzdítása mellett - Molnár Tamás gyarapította a honi gólgyűjteményt (5-2), majd az ellenállhatatlanul játszó Biros ejtett pazarul (6-3), aztán pedig Kiss Csaba suhintott ballal nagy gólt. A félidőben a szövetség vezetői köszöntötték a kétszeres olimpiai bajnok Markovits Kálmánt 76. születésnapja alkalmából, s az ünnepi hangulatot tovább táplálta a vízben a Kemény-alakulat: a harmadik negyedben is Molnár volt a "beköszönő" ember (8-3).


Kemény Dénes, Varga Dániel és Kis Gábor véleménye a mérkőzésről

Két román találat közbecsusszant ugyan, de Biros negyedszer is eredményes volt, és közelről bejelentkezett Varga Dániel is, aki a világbajnok horvátok elleni, keddi, 11-11-re végződött Unicum-gálameccset vállfájás miatt kihagyta (10-5). Az alkalmi pólós szimmetria jegyében újfent két vendégtalálat következett, amire Kiss G. adott választ hatalmas lövés formájában, bár a románok sem maradtak adósak (11-8).

Az utolsó negyedet Kis Gábor klasszikus lefordulásos centergólja vezette be, de a megúszás végén eredményes Fodor Rajmundnak sem kellett szégyenkeznie a kivitelezés miatt (13-8). A hovatovább újkeletű hagyománynak megfelelően román duplával folytatódott a mérkőzés, míg nem Kis G., Fodor, végül pedig Kiss G. lökete talált utat a vendégkapuba, fölényessé alakítva a magyar győzelmet (16-10).

A csoport másik mérkőzésén a papírformának megfelelően a vb-bronzérmes Spanyolország simán nyert Oroszország ellen:
Spanyolország - Oroszország 6-3 (2-0, 0-1, 1-1, 3-1)

A budapesti csoport ötödik tagja, Horvátország pihenőnappal kezdte a Vl-selejtezőt. A kvintettből az első kettő jut tovább az augusztusi, berlini döntőbe, de előtte még a budapestihez hasonló körmérkőzéses tornát rendeznek a spanyolországi Portugaletében is, és a két selejtezős sorozat összesítése alapján alakul ki a végső sorrend. Csütörtökön - szintén 17.30-as kezdettel - a spanyolokkal játszik a magyar válogatott.