Vágólapra másolva!
Csütörtökön a Red Bull Salzburg-Villach mérkőzéssel megkezdődik az Erste Bank Eishockey Liga küzdelme. Az osztrák jégkorongbajnokság 2007-2008-as idénye magyar szempontból is érdekes lehet, hiszen a bajnok Alba Volán SC sikerrel pályázott az indulásra, ráadásul a magyar együttes az esélytelenséget megragadva bravúrra készül. Az első összecsapásra pénteken, 19.15-kor Innsbruckban kerül sor.

Pénteken, 19.15 órai kezdettel Innsbruckban játssza első, történelmi EBEL-mérkőzését az Alba Volán SC jégkorongcsapata. A magyar bajnok az ismeretlenből vág neki a nagy sorozatnak, ahogy idősebb Ocskay Gábor szakosztály-igazgató fogalmazott, ez jelenti az egyetlen menekülési útvonalat, hogy a klub kitörjön a magyar bajnokság szürkeségéből s pótolja a megszűnő Interliga miatt kiesett meccseket.

Az is igaz, hogy az osztrák ligában való indulás óriási költségeket emészt fel. A mintegy háromszáz milliós költségvetés egy része ugyan még hiányzik, de a Volán-vezetők remélik, sikerül előteremteni.

Ocskay a Fejér megyei Hírlapnak elmondta, a klub egy védőt még szeretne igazolni, lehetőleg a tengerentúlról. A sportvezető azt sem tagadta, hogy a tervezett költségvetés még nem állt össze, kétszázezer európai uniós pénzt kell még összeszedni májusig, hogy a kék-fehérek gond nélkül zárják a szezont. A Volán elsősorban a megüresedett névadói helyet értékesítené.

Kiadás van bőven: 30 milliós bankgaranciát kért a szövetség, 10 millió volt a nevezési díj - bevételt pedig maximum a jegyeladás és a hazai tévéközvetítés hozhat, a liga névadó szponzora által nyújtott támogatásból ugyanis csak a hét osztrák klub részesül, csakúgy, mint a fizetős sportcsatorna jogdíjából.

A Volán a hazai meccseit értékesítheti, még ha egyáltalán akad olyan televízió, amely vevő rá. Egyelőre nincs rá megoldás.

Az egyesület vezetői remélik, hogy a jegy- és bérleteladásokból is komoly bevétel származik majd, bár most sikerült már annyit eladni, mint az utóbbi évek átlaga, vagyis 700 darabot, remélik, ez a szám felkúszik 1200-ra.

Az alapszakasz 36 fordulóját három és fél hónap alatt bonyolítják le, az utolsó játéknapra január 4-én kerül sor, ekkor a Volán a Vienna Capitalst fogadja.

Marios Stadler, a liga névadójának marketingvezetője szerint itt volt az ideje az újabb bővítésnek, tavaly ugyanis a Jesenice beszállásával 22 százalékkal nőtt a nyereség, a mérkőzéseket a helyszínen 700 ezren szurkolták végig az idény során. Ez 100 ezerrel több a hazai osztrák futballmeccsek nézőszámánál...

Az osztrák Der Standard egy lapon említette az Alba Volán SC és a Los Angeles Kings csapatát, igaz, csupán azért, mert a Salzburg hokicsapata a villachi idénynyitó után gyakorlatilag a magyar bajnok ellen készül fel az NHL-sztárok ellen.

A cikk érdekessége, hogy a lap németre fordította Székesfehérvár nevét (Stuhlweissenburg), ám a vicc látszatát elkerülve röviden elmeséli a város történetét, azt, hogy a magyar történelemben milyen kimagasló szerepe volt koronázóvárosként.

Kimagasló teljesítményre készül a Volán is, amelynek szakvezetője, Jan Jasko azt mondta, szeretnének elődöntőt játszani. "Esélytelenek vagyunk, de megpróbáljuk" - vélte a szlovák mester.

A Volán másodedzője, Énekes Lajos arra a kérdésre, hogy mennyire állt össze a csapat, csak annyit mondott: ezt csak az első pár mérkőzés után lehet megállapítani. "A felkészülési mérkőzések tapasztalata azt mutatja, hogy a Volán képes lesz felvenni a harcot az EBEL-csapatokkal, de csak akkor érhet el jó eredményeket, ha a mérkőzéseken végig maximálisan odafigyel és teljesít."